Provocarea anuala de simplificare a casei Imbratisarea Casei – Imbratisarea Sinelui, editia a 7a

Inainte sa incepem vreau sa imi raspunzi in comentarii la 2 intrebari:

 1. De ce vrei sa urmezi aceasta provocare, de ce vrei sa schimbi ceva in casa ta si la persoana ta?
 2.  Dupa ce citesti provocarea vreau sa stiu sigur daca esti gata de schimbare, daca ai inteles tot si esti pregatit/pregatita sa incepi. Daca nu esti pregatit/a sau daca mai ai nevoie de timp nu-i bai.Incepe cand simti tu apoi scrie-mi sa te sustin.

De data aceasta provocarea Imbratisarea Casei-Imbratisarea Sinelui este un pic diferita fata de cum am procedat in anii anteriori.

Anul acesta vom aplica tehnica de formare a unui obicei a lui James Clear din Atomic Habits –BUCLA  Habituala.

Tehnica BUCLA HABITUALA este impartita in 4 parti :

 • indiciu,
 • dorinta,
 • reactie,
 • recompensa.

Cum am procedat sa iasa mai simpla provocarea fata de cele 6 editii din anii anteriori? Iata:

Am cuplat cele 4 etape, despre care am scris in anii trecuti  vezi aici doua cate doua adica 1 cu 3 si 2 cu 4. Au mai mult sens asa si castigam mai mult timp. Fiecare etapa are 7 zile iar la final ne recompensam. Important este sa ne sustinem reciproc pe parcursul celor 2 etape, respectiv 14 zile, aici si la nivel de grup, vezi grupul Organizeaza.Economiseste.Traieste din Facebook.

Asadar iata etapele:

Etapa 1 : Simplificare, curatenie, organizare (Imbratisarea Casei)

Etapa 2 : Vision Board 2023, wellbeing/selfcare (Imbratisarea Sinelui)

Bucla Habituala de care am mentionat mai sus functioneaza astfel:

 • Indiciul: Intru in incapere si o analizez per ansamblu, identific zona de simplificat si notez
 • Dorința : Ce-mi doresc mai exact? Vreau ca totul sa fie organizat si sa aiba un loc al sau
 • Reacția – Setez alarma si incep sa sortez/curat/organizez avand o finalitate si o logică în minte, in baza asocierilor si fluxurilor pe care acum le realizez.
 • Recompensa – Spațiul este mai aerisit, organizat, cu aspect placut vizual si cu un flux eficient, acesta fiind efectul sau rezultatul acestei provocari.  In plus mai are un beneficiu : economisirea timpului de a gasi mai repede ceea ce cautam.

Iata cum aplicam tehnica in provocarea noastra:

Etapa 1.  Imbratisarea Casei, incepem de azi! Printeza te rog modelul meu

Pasul 1. Indiciul -identificam si notam cele 7 zone de simplificat (doar acele zone pe care le-am tot evitat. Ex: Bucatarie/sertar tacamuri, sertar cu pungi/junk sau dulapul cu cani/pahare )

Pasul 2. Dorinta-Stabilim clar ce vom simplifica/curata/organiza  din fiecare zona, in fiecare zi si notam. Daca este ceva complex impartim acel lucru in 3 taskuri mai mici.   Ex: azi incepem cu ceva micut simplu si usor de realizat  cum este un sertar la bucatarie sortez tacamuri extra sau nepereche, maine dulapul cu incaltaminte, poimaine …galeria foto din telefon.)

Pasul 3. Reactia-Important! Stabilim un timp dat, realist si setam alarma pe telefon (stabilim timpul in functie de zona si complexitatea lucrului fiecaruia -1 ora/2/3h)

Pasul 4. Recompensa. Bifam casuta din lista printata pentru a ne primi recompensa/incurajarile partenerilor de drum.

Incepem  ziua 1 cu ceva simplu apoi treptat cu zone mai complexe.

Facem pauza 1 zi apoi ne pregatim de etapa a 2a: Vision Board si selfcare.

Etapa a IIa Imbratisarea Sinelui cuprinde:
Vision Board 2023 si starea de bine cu sine, selfcare .
Aceasta etapa are tot de 7 zile, la fel ca prima, timp suficient in care ne-am simplificat si imbratisat casa (doar acele zone specifice de clutter)
Asadar in primele 2/3 zile ne ocupam de Vision Board iar in restul ne ocupam de noi insine, fiecare in ritmul sau dar musai sa fie un timp dat in fiecare zi.
Exemple de selfcare: o zi ma rasfat cu un mic ritual spa chiar la mine-n baie, o zi incerc ceva nou ce am tot amanat, sa merg la o sala de dans, la un film sau musical, sau o zi stau in pijamale si nu fac nimic, o zi nu gatesc pentru nimeni, daca sunt singur/singura imi comand ceva delicios sau merg pur si simplu la un restaurant unde ma bucur de propria-mi companie. Daca bugetul permite desigur.
Despre Vison Board am tot vorbit de ani de zile aici pe blog si in workshop-urile de inceput de an. 
Iata cativa pasi indrumatori pentru a avea clarite atunci cand incepi panoul viselor tale:
1.Scrie pe o foaie de hartie un maxim de 10 dorinte pe care le doresti din tot sufletul….in 30 de secunde.
2.RUPE foaia in jumatate. Primele dorinte sunt cele pornite din launtrul tau. Inainte sa dai drumul cronometrului ai in minte asta: daca teama si indoiala nu ar conta as vrea sa am/fac/realizez asta…
3 Vizualizeaza dorintele in stil mare si detaliat dar desigur cat mai realist si nu te abtine de teama sau neincredere ca nu se va realiza cutare si cutare obiectiv.
4 Intreaba-te asta: cred cu adevarat ca este posibil pentru mine lucrul asta? Daca da go for it, daca nu, care sunt convingerile restrictive care ma tin pe loc?
Acum ca am lucrat un pic la latura emotionala sa-i dam bice zic la taiat si lipit dorinte pe panoul viselor. Planul de actiune si aplicare etapizata a obiectivelor urmeaza dupa ce se fnalizeaza VisionBoard-ul personal

Sper ca acesta noua formula sa fie clara, inteleasa, simplu de implementat.

Da, se stie deja ca tot ceea ce ne propunem la inceputul anului se realizeaza mai greu sau deloc daca nu avem motivatie, suport extern si nu avem etape simple si clare, bine definite iar implementarea de obiceiuri noi e bine sa o faci cu pasi mici si rabdare.

De aceea suportul de care ai nevoie il gasesti fie scriindu-mi fie in grupul meu din Facebook Organizeaza.Economiseste.Traieste.

Spor si energie

Cu drag

Helenita

2 COMMENTS

 1.  Imi doresc sa ma bucur de aceasta provocare si sa fac fata tuturor provocarilor si actiunilor de simplificare pentru a obtine un stil de viata mai usor si mai armonios. Practic asta inseamna sa imbratisam sentimentele si sentimentele noastre si sa dezvoltam relatiile si viata interioara cat mai bine. Sunt foarte entuziasmata sa incep aceasta provocare si sa-mi restructurez si sa-mi organizez spatiul si viata de la zero.

  Se pare ca ai in plan sa imbratisezi aceasta provocare. Te asigur ca iti va aduce schimbari la casa si la tine si esti pe drumul cel bun. Sunt curioasa sa ma bucur impreuna cu tine si sa ne bucuram de rezultatul final. Mult succes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.