Cum suna asta” Paine asiatica cu miros de… bucurie!”
Yep, chiar asa a fost, cu bucurie. Am facut paine impreuna cu fiica mea Sarah, cu prietenul ei, cu Rihanna si prietena ei. Ni s-au alaturat Aless, fiul meu cel mare si Nelson, atrasi de mirosul de paine coapta si usturoi.
Sa iti povestesc.
Mi-a placut din totdeauna sa testez retete noi. Am avut sansa sa calatoresc mult. Am vizitat si incercat gastronomia locala a mai multor tari. Fascinant ce descoperi ca poti pregati cu ingrediente simple, banale.
Incursiunile mele culinare au ajuns zilele astea in Asia. Am zis sa incerc si eu retete cat mai simple si am inceput cu painea Naan.
NaaN. Painea Naan mi-a atras atentia.
Am cautat pe Wikipedia un scurt istoric si mai ales care era reteta originala. Of course ca m-am uitat si in Youtube atat international cat si pe canalul Jamilei.
Am facut o combinatie de la fiecare si a iesit o reteta dementiala.
M-am pregatit cu tot ce trebuie: faina, apa calda, lapte cald, iaurt, drojdie, sare, zahar, ulei sau unt topit, patrunjel, usturoi(la alegere) si m-am pus pe treaba.
Nici nu mi-am pregatit bine ingredientele pe masa ca Sarita a venit curioasa sa ma ajute. Nu a venit singura ci cu prietenul ei bun Horica.(Ai putea spune ca imi deschid gradinita pentru ca am constant in casa vreo 5/6 copii, nu doar 3 ai mei).
-Mami, ce pregatesti bun? intreaba Sarita
-Paine arabeasca, zic. Naan.
-Da’ de ce se numeste Naan? Da’ ce contine? Cum se face?Pot sa te ajut?Dar poate si Horica?
M-au bombardat amandoi cu intrebarile.
Asadar, sa o luam cu inceputul.
Pentru acesta reteta de NaaN am pregatit in 2 boluri, unul mic si unul mare, urmatoarele:
- 1plic drojdie uscata de 10 gr pakmaya
- 1lingurita de zahar pentru activare
- 50ml apa calda
Apoi, in bolul mare:
- 500gr faina alba
- 1 ligurita sare
- 1 borcanel de iaurt simplu(aprox 180 gr,am pus iaurt de la Laptaria cu caimac )
- 2 linguri mari de ulei sau 25 ml de unt topit (eu am pus unt cu usturoi de la Lidl)
- 180 ml lapte cald
Etapele pregatirii painii Naan
Pasul 1. Intr-un bol mic am pus drojdia sa se activeze impreuna cu zaharul si apa calduta. Cam 10 minute a durat activarea asta, adica si-a triplat volumul.
Pasul 2. Am pus intr-un bol mare faina, apoi pe rand am pus sarea, am amestecat, am pus iaurtul, am amestecat, untul cald, drojdia activata si laptele cald, putin cate putin.
Am framantat bine, bine aluatul vreo 5/7 minutele apoi l-am pus la crescut o ora. Am impartit aluatul in bucatele mai mici si iar am lasat sa creasca inca 20 minute.
Pasul 3. Am luat fiecare portie si am intins-o cu sucitorul apoi am pus la prajit intr-o tigaie unsa cu unt si usturoi. Cam 3/4 minute pe fiecare parte pana cand arata ca in poza de mai jos.
Daca nu ai unt cu usturoi poti toca marunt 5/6 catei de usturoi si ii adaugi peste painica in tigaie, presari patrunjel si la final, mai ungi un pic cu unt pe deasupra.
Asta-i tot.
Simplu si delicios. Spor la bucatarit!
A, uitasem sa zic.
Sper ca reteta de mai sus iti e de inspiratie si o vei testa si tu cand simti sau cand timpul iti permite, apoi sa imi scrii cum a iesit. M-as bucura mult.
Si…daca iti plac postarile mele despre organizare, bucatareala, DIY, curatenie, camin in general, intra te rog și pe pagina de Facebook a blogului Elena Santos Home apoi impartaseste acest articol si cu prietenii tai.
Te invit si pe canalul meu de YouTube si Instagram sa vezi ce mai mesteresc. Ma gasesti cu acelasi nume Elena Santos Home dar si in grupul cu idei de organizare, economisire si timp liber, grup unde poti gasi solutii smart adaptate fiecarui stil.
Sunt Elena si(ca de fiecare data)te imbratisez cu drag!
Spor si energieee…
Xoxo
Ce bine ti-a ieșit, poate vom încerca și noi!
Iti multumesc. Spor. Musai sa incerci si untul cu usturoi de la Lidl
Arata foarte bine si pare usor de facut. O voi incerca si eu.
E super gustoasa.Acum in post voi inlocui laptele de vaca cu cel de migdale.
Multumim pentru reteta. Am si uitat de cat de mult imi place naan.
Am tot amanat sa citesc articolul ca sa descopar ca sotul deja face reteta. Dar, el lu le prajeste ci le coace in cratita de ceramica. El le face micute, cam cat un capat de borcan de 800 de gr. Dar da, ies tare bune 🙂
Da, in ceramica ies si mai bune.
Preferata mea la anumite mancaruri de tip asiatic dar si atunci cand suntem in pana de …paine :). Am retinut ca exista unt cu usturoi. Nu stiam de asa ceva :).
Si noua ne place mult naan-ul, o sa incerc si reteta ta!