Quesadilla și efectul risipei alimentare!

Știați că risipa alimentară este o chestiune economică, ecologică dar și etică?

Alimentele stricate sau risipite contribuie la schimbările climatice având o amprentă de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră antropogene globale.

Nu spun asta eu căci nu sunt cercetător și nici nu stiu termenii știintifici însă îmi pasă de drumul alimentelor de la proveniență la preparare, condiții de păstrare și reciclare unde este cazul.

“Efectul de seră reprezintă o risipă de resurse limitate, precum pământ, energie și apă de-a lungul întregului ciclu de viață al produselor. Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate în atmosferă 4kg de carbon(CO2), potrivit sondajului Eurobarometru. cu sprijinul Parlamentului European.”

Risipa de alimente are nu numai costuri sociale, economice și de mediu ridicate, ci și consecințe etice.

S.O.S.Ne moare planeta!

Imagine similară
sursa green report

“Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, 793 de milioane de oameni din lume sunt subnutriți. Conform Eurostat, în 2014, 55 milioane de persoane (9,6% din populația UE) nu își permiteau o masă de calitate o dată la două zile.” Conform….grătarelor și rafturilor goale din marketuri când sunt zile de sărbătoare am zice că românii sunt avuți, ceea ce nu e rău dar, ceea ce lasă în urmă ne afectează pe toți.

Ce fac eu pentru a reduce risipa alimentară? Reciclez mâncarea!

Da, da, chiar așa. Nu aruncăm la gunoi. Pentru unele preparate ce nu mai pot fi consumate merg fie la animalele din curte, fie la făcut compost însă nu mereu se întamplă așa.

Avem un meniu săptămânal de care ne ținem și tindem spre evitarea consumerismului. Știu că este greu la început însă cu un pic de organizare și imaginație se poate stopa risipa alimentelor fie că locuiești la bloc sau la curte.

Quesadilla cu piept de pui reciclat.

Yep pui reciclat.

Helenita s Quesadilla!
Helenita s Quesadilla!

Zilele trecute am gătit un pui întreg la cuptor cu sparanghel și cartofi țărănești dar, cum am iesit la diverse evenimente nu aveam cum să păstrez puiul atâta timp în frigider. Am băgat resturile de pui în caserolă în congelator si a treia zi l-am folosit pentru a prepara quesadilla astfel:

Necesar pentru 5 persoane:

 • 5 lipii
 • piept de pui sau fâșii de pui recilat (450gr)(ce are fiecare)
 • branză razuită Cedar sau Monterei Jack(merge si cașcaval)
 • ceapă verde
 • ardei gras
 • sare, piper, cilli, chimen
 • pătrunjel
 • smântană
 • un strop de ulei de masline

Mai întâi se pregătesc toate ingredientele de mai sus. Ele trebuie să ne fie la îndemână în momentul în care începem să preparăm quesadilla mexicană.

Pasul 1.

-într-o tigaie se călesc cu puțin ulei, ceapa și ardeiul. Se scot pe o farfurie.

Pasul 2

-dacă nu ai pui rămas de la cină atunci călești pieptul de pui până nu se mai vede partea crudă. După călire se scoate și se pune pe farfurie.

Pasul 3

-se pune lipia în tigaie apoi pe o parte se pun toate ingredientele: puiul, brânza rasă sau cașcavalul, ceapa si ardeiul. Se împătureste pe o parte ca un portofel si se lasă 3-5 minute  apoi se întoarce pe cealaltă parte.

Asta e tot. Simplu nu?

 

Ce putem face pentru a stopa risipa alimentară?

 • facem liste de cumpărături
 • verificam datele și ne asigurăm că înțelegem semnificația etichetelor 
 • depozităm alimentele conform indicațiilor de pe pachet
 • punem alimentele noi pe raftul din spate al frigiderului/dulapului
 • folosim resturile alimentare
 • congelăm.

Prietena mea Andreea Radu are o campanie de conștientizare despre cum citim etichetele  corect dar si despre sport și o alimentatie corectă nu neapărat scumpă. Dacă sănătatea ta este o prioritate atunci intră pe blogul ei și informează-te!

Spune Nu risipei alimentare!!!

Bon provecho, amigos!

Sper că informațiile mele de mai sus îți sunt utile sau de inspirație și le vei aplica și tu când simți sau când timpul îți permite.

Dacă îți plac postările mele despre organizare, curățenie, bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificare la fiecare articol nou pe care îl postez apoi împărtășește și cu prietenii tăi.

Mă găsești pe YouTube cu același nume Acasa_cu_mami  sau ElenaSantos_Home pe Instagram dar și în grupul despre organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Spor și energieee…

Cu drag, Helenita! Ole…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.