Courtesy of emmamattews.com

Tu, ce vrei de fapt de la tine?

Organizarea, productivitatea și planificarea personală sunt strâns legate între ele.Yep, dar nu funcționează fără disciplină și seriozitate!

Fără un obiectiv clar îți procastinezi ziua, săptămâna, poate chiar și anul.

Stai și butonezi telefonul sau telecomanda într-o stare de leneveală iar la final de zi realizezi că ai fi putut face cutare lucru și cutare lucru și gee ar fi durat foarte puțin.

Știi senzația aceea de curățenie când ieși din duș? Senzația de eliberare de un strat de griji, nop nu mă gândeam la stratul de jeg fizic ci mai degrabă cel mental. Ei bine, eu am acceași senzație de eliberare când mai bifez câte o treabă de pe lista mea de to do a fiecarei zile.

Nu mă omor eu cu zeci de liste și listuțe, reguli și regulițe, am câteva și îmi sunt de folos atunci când vreau să dețin controlul banilor și mai ales a timpului meu. Bine admit că am și momente de cheltuială impulsivă pe fond emoțional dar cu limita de 50 lei, maxim, pe lună.

Tony Robbins spunea ca “gândurile și emoțiile noastre sunt puternic legate de lucrurile cu care ne înconjuram. Unde suntem are puterea să modeleze cine suntem.”

Eu am tradus asta cam așa: dacă este balamuc la mansardă nimic nu are o soluție iar lucrurile ce ne înconjoară devin o hoardă, un haos. Bine, definind aglomerarea gândurilor în termeni medicali vorbim de depresie, conștientă sau nu.

Avem în noi puterea deciziei și libertatea de a o face. Avem puterea de a alege să ne planificăm timpul sau să îl consumăm ca pe o resursă inepuizabilă prin care la un moment dat ne dăm seama de unde suntem, cine suntem și că timpul nu ne este la discreție.

Să te poți bucura de tine, de familie, de prieteni ai nevoie de timp și să știi să îl planifici. Să poți să duci un trai decent ani nevoie de timp să poti face bani pentru asta. Aici intervine prima decizie și prima planificare.

Organizarea priorităților în funcție de importanța lor este cheia unei planificări eficiente.

Nelson Mandela spunea “Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea” (începând cu tine)

Nu ne-a învățat nimeni la școală că timpul gestionat prost duce catre eșec. Bine,vorbim aici de generația mea, milenială, fără de internet și cărți de dezvoltare personală.

Educă-te singur, educă-te continuu!

Educația continuă te ajută să fii cu un pas mai în față în ceea ce privește evoluția ta atât în plan personal cât și în business-ul tău asta pentru ca tu să ajungi la următorul nivel al succesului.

În articolul Madalinei Preda,  draga mea prietenă din online, articol scris pentru Radio Guerilla, am găsit o definitie faină despre planificare. O citez aici:

  • “Cum te ajută planificarea în drumul spre succes? Planificarea creează claritate – îți vei pune întrebări valoroase, vei avea o viziune de ansamblu și abilitatea ta de a lua decizii bune va crește.
  • Planificarea presupune asumare și responsabilitate – cu cât vei fi mai prezent în viața ta, cu atât mai mult vei începe să acționezi și vei înceta să mai REacționezi
  • Planificarea îți crește nivelul de productivitate – randamentul tău va crește, vei deveni mai eficient și beneficiile nu vor întârzia să apară
  • Planificarea crește nivelul de fericire – fiindcă vei accesa paliere superioare ale dezvoltării personale și calitatea vieții tale va crește, vei crește proporțional și gradul de satisfacție în toate domeniile în care vei acționa deliberat.”

Cum îmi planific eu ziua și cum îmi organizez timpul?

Ei bine, cu creionul pe hârtie împărțind ziua în calupuri gestionabile într-un timp dat adică aproximativ 3 ore fiecare calup.

Nu sunt încă adepta planificarii 100% în telefon deși sinceră să fiu îmi notez și acolo unele lucruri importante: de exemplu parole, datele de firmă, date menstruale, controale medicale etc. De curând mi-am descărcat aplicația Google keeper și mă familiarizez cu ea dar… tot creionul și agenda îmi sunt la îndemână.

Old fashion mama!

Uite  mai jos câteva sugestii de planificare ce te ajută să îți simplifici stilul de viață și să fii mai productiv.

Felul în care alegi să îți abordezi propria viață poate face diferența în viitorul tău și mai ales a celor din jur. Nu uita că pentru copiii tăi ești primul lor exemplu despre ceea ce înseamnă organizarea și planificarea unui anumit stil de viață. Ei percep, învață, copiază tot ceea ce văd la părinți.

  • Stabilește 3 treburi importante pentru ziua următoare și notează-le. La fel pentru săptămâna în curs, lună sau an. Un fel de Vision Board al zilei/săptămânii. Ai prins ideea  că vizualizând vei găsi soluții.
  • Împarte ziua în blocuri/calupuri de 3 ore cu nume( ex,dimineata 6-9.00 ai rutine și ritualuri, mic dejun, ordine, scoala copiilor apoi calup 2 de la 9-12.00 si tot asa.  Fă pauze de 5/10 minute la fiecare oră însă fii concentrat pe ceea ce ai de făcut în acel calup.
  • Cum spuneam mai sus, atunci când ai o treabă de rezolvat concentrează-te pe acea treabă și nu pe notificarea telefonului/email etc.Termină ceea ce începi într-un timp definit și real. Nu amâna. Cam ca la școală. Știi că există un orar și niște materii. Când sună alarma iei pauză apoi începi o nouă provocare.
  • Fă ordine. Se zice că spațiul în care îți desfășori activitatea ar trebui să fie bine organizat și curat.
  • Miniminează tot ce te înconjoară și ordonează. Less mess, less stress!
  • Recompensează-te! Oh yee, o ciocolată, un pahar de roze, un autocompliment, o baie mai lungă de 10 minute și înmiresmată sau pur și simplu stai cu tine. Meriți.
  •  RENUNȚĂ LA VINOVĂȚII ȘI FII INDULGENTĂ CU TINE! Ei și ce dacă nu ai reușit să faci curat în toată casa în 30 minute. Împarte curățenia pe zile sau pe etape. Supra-aglomerarea de orice fel devine copleșitoare

Despre organizarea timpului am scris în articolul de anul trecut numit fix așa Organizarea timpului.5 liste,5 regului.

Poate te ajuta si acest exemplu

 

Imagini pentru personal daily planning

Nu am schimbat mare lucru pentru că pentru mine au funcționat toate. Am adaugat însă împărțirea mai eficientă a unei zile după ce am făcut o serie de debarasari majore în casă și nu numai. Acum am timpul mai bine gestionat și îmi permit să mă ocup de afacerea mea, de blog și canalul de YouTube.

Dacă îți plac postările mele despre Casă și Grădină, adică despre Organizare, Grădinărit, Curățenie, Bucătăreală, Familie și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasă cu Mami și susține-mă cu un like&share.

Mă mai găsești pe:

  • YouTube cu același nume Acasa_cu_mami 
  • Instagram  cu numele ElenaSantos_Home
  •  În grupul despre organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.
  • Din noiembrie sunt și laTv, A7Tv. Sunt săptămânal, dimineața, la Matin@7 (online precum si în retelele de distributie)

Spor și energieee

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.