Gazonul. Despre cum se seamana, cum se intretine, va spun imediat procedura noastra!

Sa va spun o scurta poveste, mai intai de toate!

Cand ne-am construit casa, in mijlocul campului, toata lumea ne-a spus ca e o nebunie ceea ce facem. Da, cu adevarat a fost o nebunie sa nu avem drumuri, nici macar forma de drum sau utilitate de orice tip. Pe locul nostru a fost mult timp teren agricol, ioi ce mai sapam la porumb, apoi a fost depozit de gunoaie. Imaginati-va cum e sa cureti un astfel de teren si sa il pregatesti pentru a semana gazon.

Sa revenim la gazonul nostru si sa va spun cum se seamna si cum se intretine.

Pentru aceasta operatiune am avut nevoie de:

  • sapa, grebla, presa
  • seminte de gazon la saci mari(in functie de spatiu)
  • sistem de irigat (furtun, teava de irigatie, aparat de lipit plastic, legaturi,imbinari, aspersoare, diverse coturi si robineti)
  • muuulta rabdare

Cum am semanat gazonul

Pasul 1: am curatat terenul de toate pietricelele si ierburile din teren si am delimitat zona verde de zona alveolelor cu pietre, decoratiuni si plante.

Pasul 2: am nivelat tot terenul, am plantat pomi ornamentali si am facut schema sistemului de irigare cu ajutorul aspersoarelor

Pasul 3:  am cumparat semintele de gazon, teava si tot necesarul de la Hornbach, supermarket unde am avut surpriza placuta sa ne ofere si alternative la schita noastra mult mai economice in timp chiar daca ne doream sa gasim o forma mai ieftina a unor produse.

Pasul 4: am sapat santuri  adanci de 35 cm pentru sistemul de irigat, sa fim siguri ca pe perioada iernii nu ingheata.

Pasul 5: Am nivelat, cu un tub de ciment ramas de cand ne-am facut fantana, pe post de nivelator, tot terenul avand grija ca in zona aspersoarelor sa fim atenti si din nou am greblat.

Pasul 6: Am aruncat ” in ploaie” semintele de gazon, la rand si des, apoi am greblat astfel incat semintele sa fie un pic acoperite de pamant,

Pasul 7: Am presat din nou pamantul cu minunatul nostru tub de ciment pe post de rola sau nivela.

Pasul 8.Am udat terenul de 2 ori pe zi in primele saptamani. Acolo unde nu au iesit unele seminte am completat cu un alt tip de gazon. Apoi am urmat procedura semanat, astupat, greblat, presat, udat.

Pasul 9: Am tuns gazonul prima data, la o luna si jumatate dupa ce a rasarit tot, pentru a forta sa creasca si sa se inmulteasca. Procedura ce se aplica doar primavara sau toamna.

Pasul 10: Am pus o bancuta, mi-am luat o carte buna si paharul cu vin rosu si m-am bucurat ca un copil de cat de frumoasa ne-a iesit gradina. Asta cu cititul nu prea mi-a iesit la fel de bine ca privitul ierbii, a pomilor, pasarelelor si chiar a norilor de deasupra.

Asa de bine e sa stai pentru o clipa si sa privesti frumosul din jurul tau!

Daca si tu vrei sa iti pui gazon singur, urmeaza pasii pe care i-am facut noi.

Sunt Elena si te imbratisez cu drag.

Spor si energie!

4 COMMENTS

    • Da, am dat cu Total insa nu a disparut pirul si a trebuit sa il scot la mana.A durat 5 zile sa il scoatem,la dimensiunea terenului nostru.

  1. Ce frumos a iesit! La cat timp trebuie taiat? Noi am pus trifoi pitic ca sa avem verdeata si sa nu trebuiasca tuns foarte des, dar ma bate gandul sa punem si noi gazon.

    • Sa scoti trifoi si sa pui gazon e delicat.Trebuie foarte bine scoase radacinile.Gazonul, acum dupa ce a trecut prima iarna peste el il tundem la 2 saptamani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.