Ce au în comun supa,sorbitul și furculița?

Bunele maniere, zic. Să vedem cum. Încă din cele mai vechi timpuri, viața în societate, în colectiv a impus anumite reguli de conduită cu privire la amenajarea mesei și comportamentul mesenilor. Respectarea acestor reguli înseamnă în primul rând stima fața de invitați sau comeseni și apoi stima față de sine.

Înainte să trec la subiectul principal despre supă, sorbit și furculiță, uite câteva reguli de comportare la masă:

  • domnii trag scaunul pentru doamne
  • asează șervetul în triunghi sau pătrat in poală
  • pozitia corpului trebuie să fie dreapta, dar nu forțat ca în fotografiile de mai jos.
  • picioarele se țin normal, lângaă scaun, nu întinse, să nu incomodezi vecinii și nici încrucisate sub scaun(nerecomandat mai ales doamnelor)
  • mâinile și mai ales coatele nu se țin pe masă
  • nu se începe  pânaă nu au fost serviți toți cei de la masă
  • nu se bea și nu se vorbește cu gura plină
  • furculița se tine cu mâna stângă atunci când se folosește în același timp cu cutitul
  • lingura se ține ca pe un stilou, între degetul mare și arătător(excepție fac spaghetele)
  • cuțitul se ține între degetul mare și mijlociu și se sprijină pe maner cu arătătorul.
  • când întrerupem servirea preparatului pentru o discutie sau pentru a bea din pahar, tacâmurile se pun pe farfurie, cutitul în dreapta și furculița în stânga.
  • nu gesticulăm cu tacâmurile.
  • mănâncă de la exterior către interior, puțin câte puțin.
  • după terminarea fiecărui fel de mâncare, furculita și cuțitul se pun paralel pe farfurie.
  • șervetul se pune în lateral, lângă farfurie și nu în farfurie.
Eventis

Weekendul trecut am fost la nuntă. Mare oportunitate pentru mine să privesc discret oamenii cum se manifestă, cum dansează, cum stau așezați la masă, cum folosesc corect paharele,tacâmurile și cum servesc diverse sortimente de preparate.

La una dintre mese mi-a plăcut să văd cum se așteptau unii pe alții să li se servească felurile de mancare tuturor, apoi incepeau. La o altă masa, am observat, cand s-a servit peștele că mulți nu știau cum să folosească cuțitul special de pește și au mâncat cu mâna.

A doua zi, la ciorba de potroace, altă dilemă. Tot romanu’ știe că ciorba de potroace are carne și oase.

Cum se mănâncă carnea din supă?

  • servești supa și lasi carnea la final
  • nu se soarbe, nu se suflă în caz că este fierbinte(se așteaptă) și nici nu se atinge lingura de dinți
  • se lasă în bol sau pe fundul farfuriei 2/3 linguri de zeamă
  • carnea se taie si se serveste cu furculita si cutitul
  • nu servim carnea cu mâna.
  • nu ne scobim în dinți la masă.Te scuzi și mergi la toaleta.
  • la final toate tacâmurile se lasă în lateralul bolului de supă sau daca exista farfurie suport se vor lăsă pe farfuria suport
  • șervetul se asează la final, în partea opusă tacâmurilor
Chickensoup.pl

Concluzie

-când ești invitat la masă la restaurant, nuntă sau eveniment deosebit respectă dresscod-ul, eticheta la masă și nu numai. Așa vei arăta gazdei sau celui ce te-a invitat că respecți evenimentul și pe ceilalți oaspeți.

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

Spor și energieee

P.S. Dacă consideri util acest articol dă mai departe și altora. Mulțumesc!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.