Delicatese fine, antipasti și brânzeturi cu ștaif

M-ați întrebat ce înseamnă charcuterie sau antipasti, iaca vă răspund aici

Când am povestit la Tv despre cum poți organiza un picnic romantic de 5 stele chiar la tine în sufragerie, am folosit mai multe cuvinte din domeniul gastronomic și anume charcuterie, antipasti, deli-meat, brânzeturi cu ștaif, d-alea fine Roquefort, Gruyere sau Stilton blue.

Ei bine, luate separat fiecare înseamnă fie..

 • platouri doar cu diferite tipuri/sortimente de carne crud-uscată sau prelucrată tip prosciutto crudo sau salami având separat sosuri speciale,
 • fie platouri cu diverse tipuri de brânzeturi și fructe ce se consumă împreună
 • un singur platou ce poate conține și una și alta.
 • musai servite cu vin bun

Să le luăm pe rând.

Ce înseamna charcuterie?
Iată o super scurtă istorie.

Conform celor de la Larousse Gastronomique Ediția din 1961, charcuterie este arta de a pregăti diverse cărnuri, în special carne de porc, pentru a le prezenta în cele mai diverse și sofisticate moduri”.

Conform Food lover Companion( biblia bucătarilor de top -fyi) citat de Wikipedia, Charcuterie este meseria unui charcutier adică a unui măcelar/bucătar apărută sau menționată încă din Roma Antică.

Acest charcutier nu arunca nimic, el știa să folosescă în bucătărie absolut toate părțile când tranșa un animal.

Pentru că în Roma Antică se testau preparatele înainte de a fi servite celor cu rang, de multe ori erau servite pe platouri mari din lemn. Asociate de obicei cu brânzeturi și vin roșu.

Obiceiul a fost preluat și în regiunile franceze, celtice și usor, ușor în toată lumea atunci când au loc evenimente deosebite.

Charcuterie board conține următoarele: cărnuri, brânzeturi, dulce-sărat, sosuri, sortimente de pâine

Cum se construiește un platou de charcuterie?

Pe o placă specială din lemn(similar cu tocătorul) se pune:

 1. carne crud-uscată de mai multe sortimente(prosciutto crudo, pancetta, șuncă, pepperoni, mortadella, sopressata, salami)
 2. brânzeturi tari -medii și brânzeturi moi (Grana Padano, Brie, Parmigiano Reggiano DOP ori provolone by Auricchiockfort, Stilton blue, Denish, Cammembert, Havarti, Gorgonzola,Emmentaler, Gruyer, Edam, Gouda,Ceddar, Boccontini, Mozzarella)
 3. dulce și sărat adică, struguri, felii de măr, smochine, căpșune, afine, miere, pepene galben soiul honeydew(verzui)
 4. sosuri tip chutney, dulceață de ardei, măsline, nuci, alune, fructe uscate, castraveți, murături, roșii cerry crude sau uscate.
 5. biscuiți sărați tip crackerși, grisine sau pâine tip baghetă feliată, Ciabatta, focaccia, jeleuri și/sau gemuri.
 6. Vin roșu sau roze

  Suttershock
  Sursa:

Antipasti -înseamnă înainte de masă –  tot un platou este cu diverse sortimente de carne crud uscată, brânzeturi locale fine. Cam cum este charcuterie doar că sunt folosite preparate din Italia atât cărnurile cât și brânzeturile. (Asta dacă respectăm proveniența și ne dorim ca rețeta de antipasti să fie întocmai dar, adaptat pot fi puse și preparate de import sau locale fix ca la charcuterie.)

Deli-meat este un platou doar cu cărnuri fine, crud uscate internaționale. Mentionez aici chorizo, prosciutto crudo, pancetta, șuncă, pepperoni, mortadella, salami(cârnat uscat cu usturoi), pastrami de vită acompaniate cu diverse dressinguri din ierburi aromatice unde busuiocul primează.

ARHIVA PERSONALA
Sursa

Iată și propunerea mea pentru picnicul pentru două persoane, prezentat la Tv cu preparate ce se găsesc și la noi în țară.

 

Sper să te inspire să pregătești și tu astfel de platter/platou și cu siguranță vei impresiona cu calitațile tale de bucătar fără a fi nevoie să folosești aragazul doar imaginația și bunul gust.

Poftă mare!

Îți sunt super recunoscătoare pentru un simplu share al acestui articol.

Mă mai găsești activă și în Social Media, pe contul meu de Instagram ElenaSantos_home, în Facebook pe pagina blogului meu ElenaSantos Home, în grupul Organizeaza.Economiseste.Traieste unde postez soluții smart pentru o viață echilibrată precum și pe canalul meu de Youtube Acasa cu Elena Santos iar săptămânal mă poți urmări la Tv, MetropolaTv, în rubrica mea despre casă și grădină, etichetă și bun gust.

Te îmbrățișez cu drag

Spor și energieee,

Helenita

Xoxo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.