Ziua 1. Simplificare în bucătarie, cămara și la proviziile pentru Sărbătorile din Decembrie!

Aici se întâmplă magia cozonacilor, a sarmalelor, a cănilor cu vin fiert si scorțișoară sau ceai după caz, precum și a poveștilor de familie până târziu în noapte.

Scopul zilei de azi nu este să avem o bucătărie „de revistă”, ci una în care poți respira, găti și savura fără să te lovești de câte un obiect la fiecare mișcare.

Așadar iată pașii concreți:

Începem cu ce se vede prima dată:

1.Blaturile- un start rapid de 10/15 minute (ador alarmele, mă ajută să mă concentrez doar pe un lucru deși am zumzete în creieri cu tot felul de gănduri )

Golește blaturile de-pungi, hârtii, chei, jucării rătăcite, căni, electrocasnice pe care nu le folosești zi de zi sau săptămânal.

  • Păstrează la vedere doar: aparatul de cafea, fierbătorul dacă e cazul, eventual un tocător sau suportul de ustensile esențiale.

Întrebare-cheie: Îmi face viața mai ușoară aproape în fiecare zi?
Dacă răspunsul e „nu”, obiectul primește un alt loc sau… un „mulțumesc” și haide pa, pleacă din peisaj.

2 Sertarul cu ustensile și sertarul cu de toate/ junk

Sertarul de ustensile are talentul să devină „triunghiul bermudelor” unde toate sunt amestecate, încălecate și nimic nu găsim rapid la nevoie. Azi îl domesticim.

Cum procedăm?

  • Golește complet sertarul.
  • Grupează: linguri de lemn, spatule,teluri, cuțite mari , speciale și mici gadget-uri de bucătărit ușor(presă usturoi, curățător legume etc.).
  • Alege: 1–2 bucăți din fiecare tip în stare bună, pune restul într-o cutie de „dubluri” – din ele poți face ulterior un mini-set pentru donat.
  • verifica si starea farfuriilor, a cănilor, a paharelor și platourilor de servit.

Sertarul cu „de toate” (baterii, brichete, chei, bonuri, șurubele sau carioci):

  • Aruncă responsabil tot ce e inutil, expirat sau stricat.
  • Pune ce rămâne în cutii mici /recipiente (nu totul în vrac). Jumbo, Pepco sau Sinsay Home au recipiente accesibile si frumoase dacă vreti si o organizare estetică nu doar funcțională

3 Cămara și proviziile pentru sărbători

Acum ne uităm la ce vei folosi la prăjituri și mâncăruri festive.

  • Verifică termenele de valabilitate la: făină, zahăr, condimente, conserve, uleiuri, paste.
  • Pune în față ce expiră mai curând. Fă o mini-listă cu:
  • ce ai deja pentru rețetele speciale de Crăciun,
  • ce lipsește și ce merită cumpărat.

Rezultatul: nu mai cumperi dubluri și folosești ce ai, adică exact partea cu „economisește” smart de acest sfărșit de an. Nu vrem să ne prindă luna Ianuarie cu buzunarele goale. Păi nu?

Mindset de fineliving în bucătărie

Alege să vezi declutter-ul acesta în bucătărie nu ca pe o corvoadă, știu că e un pic migăloasă treaba asta, ci ca pe o pregătire de scenă pentru un spectacol culinar de Crăciun. Tu ești MasterChef-ul, iar bucătăria este scena ta. (Moamă ce am zis-o, așa entuziasmată sunt!)

So, fiecare obiect în minus de pe blat înseamnă:

  • un pic de liniște vizuală în plus (liniște și pentru creier să putem crea frumosul)
  • un pas spre o casă mai aerisită și mai prietenoasă.

Donează surplusul cu respect

Ce poți dona din bucătărie:

  • ustensile în stare bună, dar pe care le ai în dublu/triplu exemplar, vase în plus,, alimente neexpirate, neîncepute dar pe care nu le folosești.

Donează la final către:

  • o familie care are nevoie,
  • o inițiativă locală sau ONG (exemple utile Asociația Întinde o mână de ajutor, Fabrica de bine, Butoiasul cu zambete, Casa Ioana, Casa Mia )

Important: nu dăm mai departe lucruri uzate, murdare sau stricate. Donăm cu respect, ca și cum le-ai oferi personal, din inimă.

We can do this! Day 1 over and out! Look for Day 2…din cele 5 zile de declutter rapid înainte de Crăciun!

Spor și energie dragilor,

Vă aștept în comentarii cu ce ați reușit să simplificati azi sau macar un gănd bun și mesajul că ați început, ați făcut un prim pas.

Cu prietenie,

Elena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.