DIY simplu. Spray natural antițânțari făcut în casă

Pe scurt se ia un spray cu pulverizator în care se pun picături cu uleiuri esențiale și ulei purtător de cocos.Sau soia. Unii pun apă oxigentă în locul uleiului purtător și apă distilată. Nu am încercat.

Gabi Ralea, prietena mea are și ea un articol despre un astfel de DIY.

Dar,

Să vă povestesc un pic despre plante și uleiuri esențiale potrivite pentru astfel de soluție antițânțari.

Menta, salvia și rozmarinul sunt plante cu proprietăți uimitoare atât în gastronomie cât și în cosmetică sau medicină sub formă de uleiuri naturale 100%.

Nu spun eu asta, căci nu am studii în acest domeniu, ci specialiștii prin cercetările lor dar, mai sunt și străbunii noștrii. Ei recunoșteau fiecare plantă. Știau ce beneficii are fiecare pentru om fie că erau plante din curtea casei fie de pe câmp.

Fără nicio legătură cu sloganul celor de a DoTerra, deseori îmi auzeam bunicii spunând, după ce strângeam recoltele sau ierburile pentru ceaiuri, tincturi sau condimente  “să mulțumim Domnului pentru darurile pământului, pentru darurile naturii”.

Noi, milenialii și generațiile după noi, ne-am îndepărtat mult de ceea ce știau bunicii noștrii și ne-a fost mai simplu să cumpărăm produsul/crema/uleiul gata făcut și ambalat mișto, gata să ni se vâre singur în geantă pentru că nu mai avem timp…pff.

Acum avem timp.

Avem și telefoane deștepte cu internet și aplicații ce recunosc plantele în locul nostru. How cool is that?!

O nouă călătorie a început pentru noi, la nivel de mapamond, atunci când ne-a vizitat Covidul. Ne-a adus și cadou, acela al tihnei.

Este anul transformărilor aș zice și al cunoașterii de sine. Poate aveam nevoie de acest stat acasă, aveam nevoie să încetinim un pic ritmul alert în care singuri ne-am aruncat pentru că a avea a fost mai important decât a fi sau a trăi.

Noi ca familie ne-am bucurat tare mult de perioada aceasta.

În sfârșit am putut să ne cunoaștem mult mai bine, să ne petrecem timpul împreună mai mult față de anii precedenți.

Așa ne-am dat voie să experimentăm lucruri noi sau proiecte care erau on hold. Ne-am întors cumva mai profund la rădăcini, la natură și natural.

Vorbind de natural, de 3 ani prietena mea Mirabela îmi povestește despre uleiurile esențiale naturale și proprietățile lor folosite corect.

La început am fost Toma Necredinciosul și vedeam totul ca o schemă MLM de păcălire pentru înrolări și vânzări de uleiuri naturale 100% dar supraevaluate ca preț. Asta fără să cercetez, doar ce auzeam.

Nu a pus presiune pe mine și m-a lăsat să experimentez în voie.

Atunci am început să folosesc uleiurile mai întâi în curățenie, în bucătarie, în odorizante de cameră și chiar în tratarea unor afecțiuni ușoare despre care voi scrie altădată.

Peppermintul a devenit my new best friend, onguardul(cuisoare) și uleiul de tămâie fix la fel. Dar nu despre asta e vorba.

Zilele trecute am făcut un InstaStory la cererea voastră despre cum arată grădina mea pentru că sunt alți Toma Necredinciosul (deci nu sunt singura) care nu credeau că am în grădină sparanghel sau alte ierburi și legume despre care povestesc aici pe blog sau pe canalul meu de YouTube.

În aceeași zi, dimineața, mama îmi spusese despre ierburile pe care le punea bunica în ghiveci la geam în bucătărie sau pe prispa casei pentru condimente, să alunge muștele și mai ales tânțarii.

Ei bine, când am ajuns, la mine în grădină, în zona de ierburi mi-am dat seama că am plantat fără vreo logică anume mentă, salvie și rozmarin una lăngă alta. Fix cum îmi povestise mama.

Am sunat-o pe Mira și i-am spus că mi-am amenajat terasa în sfârșit așa cum mi-am dorit. Mi-am pus plante în ghiveci antițânțari mentă, busuioc și rozmarin și din loc în loc mi-am agățat buchețele de salvie și lavandă proaspăt culeasă.

Sunt eficiente? Aș zice 90 % că da, dar tot nu mă pot delecta la un pahar de roze seara datorită țânțarilor enervanți care par a fi mai isteți decât Moș Crăciun și tot mai apar 2 -3 mai smecherași.

Atunci ea mi-a recomandat să îmi fac singură soluție naturală antițânțari cu uleiurile avute în casă dar să fiu cu băgare de seamă și să nu le folosesc nediluate sau dacă am vreo exemă pe piele ori în caz de alergie la anumite plante.

Cum am făcut spray natural antițânțari?

Rețeta super simplă:   

Pentru acest diy, spray natural antițânțari am avut nevoie de:

  • recipient cu pulverizaror (ideal din sticlă închisă la culoare)
  • ulei esențial natural 100% de peppermint sau spermint 15-20 picături
  • ulei purtător de cocos sau soia sau chiar ulei de masline de bună calitate
  • Se pun toate în pulverizator, se agită bine și 150 minute nu ai nicio mușcătură de țânțar.

Uite aici un studiu din 2011 despre beneficiile uleiului esential din planta  Mentha piperita.

Alte plante sau uleiuri esențiale naturale ce alungă insectele nesuferite, preparate simplu cu rețeta de mai sus sunt:

-Lemongrass, lavandă, usturoi, cimbru, eucalipt, rozmarin, salvie, citronella, cuisoare.

Să îți fie de folos. Nouă ne place că este soluție naturală și prietenoasă cu mediul înconjurător.

Dacă și tu știi vreo soluție naturală de alungare a țânțarilor nesuferiți scrie-mi.

Spor și energieee…

Helenita

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.