Ne-am recondiționat singuri ușa de exterior din lemn și nu a fost greu

Am învățat în ultimii ani să ne facem multe lucrări în casă și în curte. Do it yourself sau  cum să meșterim prin casă a devenit încet,încet un hobby.

Anul trecut ne-am pus pavele de jur-împrejurul casei. Arătau senzațional dar când am ajuns în dreptul ușii de la subsol am zis că e vremea sa ne schimbam ușa provizorie ce o aveam de acum 12 ani când ne-am construit casa.

A reușit dragul meu soț să meșterească repede o ușă din scândura uscată ce o păstram, scândură rămasă de la un alt proiect. A dat-o cu un baiț de 2 ori pentru a o proteja un pic de soare și alte interperii însă ne-am luat cu altele și nu am finalizat-o.

Anul acesta am cosmetizat ușa ca la carte.

Cum ne-am recondiționat ușa?

În câțiva pași super simpli.

Curățarea și șlefuirea lemnului

Șlefuirea se face de obicei fie pentru a îndepărta  vechea vopsea deteriorată, fie pentru a aduce la același nivel întreaga suprafață a lemnului, în cazul nostru coroziunea din cauza interperiilor și a tratamentului inadegvat.

Procedura se poate face fie cu o bucată de smirghel sau cu un aparat special de șlefuire la care atașezi smirghel de diferite granulații. In cazul nostru, pentru ca suprafața să fie cât mai fină și netedă, am folosit un smirghel fin.

Pasul1. Am scos ușa și am așezat-o pe 2 suporți pentru a fi șlefuită mai bine. Am înlăturat și balamalele ruginite.

Pasul 2. Am șlefuit sau mai bine zis înlăturat baițul de pe toată suprafața, pregătind ușa pentru a da primul strat protector.

Noi am folosit o soluție de la Moment găsită la Hornbach, soluție ce treatează și pregătește lemnul pentru etapa următoare.

Pasul 3. După tratament am dat două mâini de lazură. Lazura aceasta protejează împotriva razelor UV și asupra interperiilor, este hidrofugă și nu se exfoliază, nu apar microfisuri.

Cât a stat ușa la uscat ne-am ocupat de balamale. Am decapat vopseaua, șlefuit bine cu o perie specială apoi le-am vopsit cu spray auriu pentru metal avut prin garaj de la alte proiecte.

Montarea ușii a fost partea cea mai distractivă.

Greutatea ei nu ne permitea și montarea balamalelor. Noi, doi slăbănogi susțineam o ușă foarte grea așa că a fost nevoie de o a treia persoană să susțină ușa dar nu ne-am lăsat cu una cu două și am reușit.

Iată rezultatul

Pentru această operațiune am avut nevoie de:

  • mașină de șlefuit (se poate și manual dacă nu ai mașină dar durează mai mult)
  • tratament pentru lemn
  • pensule sau trafalet mic (noi am folosit pensule)
  • surubelniță electrică
  • spray pentru metal
  • zi cu soare și multă răbdare

Tu cum ai grijă de ușile din lemn?

Dacă experiența noastră îți place dă mai departe acest articol unui prieten care vrea să recondiționeze singur. Pe noi ne mai gasesti si în Facebook sau Instagram cu numele Elena Santos Home.

Spor și energieee…

Helenita

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.