Stii care este legenda iepurasului de Paste? Traditii imprumutate da sau ba?

Cum asociem noi inceputul de primavara? Primavara-Curatenie-Paste-Iepuras!sursa foto: google imagini

Supermarketurile sunt pline de tot felul de cosulete speciale de Paste in care nu lipsesc ciocolatele de forma lui iepurila iar in jurul sau sunt oua colorate fie din jeleuri fie din ciocolata sau bomboane. Vedem ca decoratiuni  mai peste tot cuib, paie, oua si Iepurasi. Fetele m-au intrebat zilele trecute : mami dar iepurasii fac oua?Mami iepurasii stau in cuibar ca gaina? Asa am cercetat pentru ele dar si pentru mine. Pana acum nu am avut curiozitate de ce asociem Iepurasul cu Pastele insa copiii te provoaca constant sa le raspunzi la toate intrebarile.

Ce am aflat? Cum a ajuns iepurasul un simbol al sarbatorii crestine? Am tot cercetat pe net pe diferite site-uri din afara dar si de la noi. Am gasit un articol mai vechi din ziarul Cotidianul( sursa www.cotidianul.ro). Uite:

Legenda Iepurasului de Paste!

 

“Iepuraşul de Paşti este un simbol păgân, emblemă a fertilităţii, asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus dupa Înviere. Prima menţionare a iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din această ţară se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui.

În tradiţia păgână anglo-saxonă exista prin secolul 13 o zeiţă pe nume Eostre, cunoscută drept zeiţa primăverii si a fertilitatii. Simbolurile ei principale erau oul şi iepurele. Există o legendă potrivit căreia zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deşi nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.

Primăvara avea loc un festival dedicat zeiţei, care ţinea din martie până la sfârşitul lui aprilie. Când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiţii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în acelaşi timp şi îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paştelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.

Iepuraşii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar şi penrtu că iepurii sunt puternic legaţi de lună în tradiţia păgână. Iepurele era şi un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paştele în fiecare an.

În Germania, iepuraşii de Paşte erau albi şi se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraş le va aduce un coş plin de ouă colorate. Tot în Germania s-au născut şi primii iepuraşi de Paşte dulci, în secolul 19. Ei erau făcuţi din aluat de foi şi zahăr.

În zilele noastre, iepuraşul de Paşte există cam în toată lumea, existând doar mici diferenţe între tradiţii.”

 

In Statele Unite, in statul Pennsylvenia sa zicem satul olandez/nemtesc a fost adusa  aceasta traditie a iepurasului de Pasti de catre emigrantii nemti.Se stia ca Iepurasul  aduce cadouri oua vopsite rosii sau colorate copiilor cuminti. (sursa https://www.halloweenexpress.com)

Desi nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi.

In traditia  asiatica-chineza, iepurele este o creatura care traieste pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, esenta vietii.

In traditia  budista, iepurele este, de asemenea, o creatura selenara. Legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna.

La americani, animalul cu urechi mari este personaj de legenda. La unele triburi amerindiene exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, in timp ce in cultura mayasa era asociat cu inventarea scrisului.

Sa reluam, iepurasul NU face oua insa arata asa dragut alaturi de ouale colorate in mici aranjamente. Nu cred ca exista copil sa nu asocieze acum Pastele cu un iepuras de ciocolata  insa noi adultii pana unde acceptam sa importam traditii noi?

Ne acapareaza marketingul american si il acceptam de dragul copiilor sau ca arata bine ca decor? Dileme! Cine suntem?Ce am devenit?

Ei bine da, suntem si ne lasam influentati, vorba lui fiica-mea Rihanna”pentru ca…da!”

Sa fim noi sanatosi!

Sunt Elena si va imbratisez!

Spor si energie!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.