Revine moda anilor ’50?

Adoram să mă uit în adolesceță la filmele cu Sofia Loren și nu pentru subiectul filmului neapărat. Femeia asta emana senzualitate și forță doar prin linia corpului și ținutele perfecte care îi evidențiau formele.

Nici nu trebuia să deschidă gura.

Târziu, după foarte mulți ani de purtat tricou și blugi ori taioare, în funcție de job-urile avute, mi-am dat seama că stilul meu se învârte cumva prin anii ’50 dar cu un twist al prezentului.

Retro, vintage sau retro-chic? Cum este corect?

Am căutat pe internet cuvintele de mai sus, voiam să aflu cum să mă exprim corect vis-a-vis de acea perioadă a anilor ’50, dacă este retro sau vintage stilul. M-am mirat când am descoperit că termenul vintage la origine vine din franceză și se referă la recolta de vin dintr-o anume perioadă, termen ce este folosit acum în modă și toate lucrurile sau obiectele mult mai vechi de anii ’90.

Ei bine acest termen nu are corespondent în limba romană să evidențieze exact o perioadă anume ci mai multe decade începând cu anii 20.

Termenul retro se pare că este acel stil din anii ’70-’90 (când ne referim la vestimentație) care te întoarce în timp sau acela care reproduce stilul unei anumite epoci. Uite aici explicația unor stiliști.

Cu alte cuvinte, acum în zilele noastre stilul retro cuprinde acele haine create în epoca modernă dar care sunt inspirate din timpurile trecute.

Că îi spune pin-up, retro clasic sau vintage’50, mie mi-a plăcut să îmi creez sau găsesc ținute inspirată fiind de Sofia Lorern, creațiile Dior, Jackie Kennedy cu nelipsitul ei set de perle și mai nou Michelle Obama iar acestui stil am ales să îi spun retro-chic. 

Jackie O's Vineyard getaway hits the market for $65M – Boston Herald
Sursa Boston Herald

În urmă cu 2 ani am participat la un targ de haine, târg unde am cunoscut două femei frumoase ce mi-au devenit prietene. Cumva ele au avut un impact asupra definirii stilului meu.

De la una, Monica Liuța, am primit rochița cu buline de mai jos, de la organizatoarea târgului Love Yard Sale, Laura Bucur, am învățat că stilul meu este un mix între clasic și pin-up fix ca în anii ’50 dar cu un accent al prezentului.

Prietena mea Diana, fondatoarea împreună cu sotul, a proiectului Gravity Web Ordering,  știa că lucrez la un articol despre bunele maniere pentru copii în prezent și îmi caut rochițe reprezentative pentru perioada în care eticheta și feminitatea au fost puse în valoare. Ea mi-a recomandat să intru pe site-ul celor de la ANTEA.RO .

Am zis hai să încerc deși slabe speranțe aveam să găsesc în 2020 rochițe retro-chic inspirate din anii ’50.

M-am îndrăgostit pe loc.

Văzusem pe site-uri din afară tot felul de rochițe dar transportul până în Romania costa mai mult decât rochia în sine. Așa că o bună perioadă m-am bucurat doar de rochița cu buline.

Asta până acum când Antea mi-a îndeplinit dorința.

Senzualitate și reinterpretare?

Ei bine da!

Îmi plac ținutele clasice, îmi plac croiurile anilor 50, perioadă când mulțumită lui Christian Dior dar și perioadelor de restricție pe timp de război femeia a renunțat la rochiile lungi până în pământ, s-a economisit material iar feminitatea a fost pusă în valoare. În 2020 este foarte simplu să ne inspirăm din alte epoci și să adăugăm plusul nostru pentru a crea ținute noi, vesele și elegante.

Revenind la site-ul celor de la Antea.ro eu am ales două rochițe pentru mine și câte două pentru fetele mele.

Am găsit informații utile în descrierea rochițelor și a fost simplu să mă ghidez cum și ce măsură ne este potrivită.

Aș fi ales tot magazinul pentru că toate rochițele mi-au făcut cu ochiul. După cum mă știți sunt o mămică cumpătată și prefer puțin și bun cum am învățat eu de la bunicul în locul cantității.

Așa de tare mă bucur că am reușit să am în garderobă doar haine ce îmi aduc stare de bine și chiar le port cu drag pe toate.

Vă las fotografii mai jos cu alegerile noastre.

Am vorbit ulterior cu Diana la telefon și i-am spus că m-am îndragostit de rochițele de pe site-ul recomandat de ea.

“Stai să auzi și povestea lor” mi-a zis ea.

Ei bine m-am bucurat tare mult să știu că mai sunt persoane cărora anii ’50 le sunt reprezentativi iar povestea afacerii de familie a celor de la Antea m-a determinat să îi sprijin așa cum știu eu mai bine pe micii antreprenori români mai ales în aceste vremuri delicate.

Împreună chiar suntem mai buni.

Dacă și tu ești fan al stilului retro-clasic cu un twist de modernism întră pe site-ul acesta sau recomandă-l unei prietene care este în căutare de rochițe chic. Dintr-un foc ajuți doi oameni să se bucure.

Spor în toate,

Helenita!

P.S. Nu uita că pregătesc articolul despre bunele maniere la copii, articol în care voi adăuga și mai multe fotografii.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.