super housewife

Marea curățenie de primăvară. Organizare din timp sau stres, muncă multă și oboseală?

Când spunem curățenie de primăvară mintea noastră o asociază cu Paștele dar si cu o muncă titanică, transmisă din mamă-n fiică de generații.

Obișnuită din copilărie ca în 2/3 zile, mama să curețe absolut tot iar la final cădea epuizată, am decis, când am devenit și eu mamă, să fac lucrurile din timp fără să mă epuizez și chiar să cer ajutor, acolo unde e cazul.

Bineînțeles că nu mă puteam baza pe ajutorul copiilor cât au fost mici însă acum, altfel stă treaba. Am implicat toți membrii familiei și am reusit să le facem pe toate cu răbdare și în timp, fără să ducem curătenia la extrem.

Cum am facut planul de curățenie de primavară?Simplu, în câțiva pași!

Pasul 1: Listă. 

Când a inceput Postul Pastelui în urmă cu vreo 4/5 săptămâni am decis să îmi iau casa la puricat, camera cu camera. La etaj avem 4 dormitoare, o baie si un dressing iar la parter, 2 birouri, bucătărie cu dining si living, tot open-space și o altă baie. La subsol…pff, e altă poveste.

Pasul 2. Incepe cu ce nu iti place

– de sus în jos, de la etaj la parter(unde e cazul) si de la tavan către pardoseală.

  • Dormitorul. Eu îmi încep curățenia din dormitoare, unul pe zi sau, pentru că fac din timp tot, pot termina un dormitor și la 2-3 zile. No Rush. Acum mă ajută și copii.

Mare noroc. Mai întăi cu pisicul, acela pe care il folosesc să ștreg gresia dupa mop, șterg tavanul si peretii de praf, apoi lustra și fac prima aspirare. Urmează deasupra la sifonier, după noptiere, sub pat si alte corpuri de mobilier din camera. Acum că mare parte din praf s-a dus, urmează aerisit șifonierul, spălat unele lucruri stătute peste iarnă si nefolosite, apoi interiorul dulapurilor, noptierelor, șters geamuri si mobilierul de camera lemn/Mdf, aspirat sau după caz spălat pe jos apoi schimbat lenjeria de la pat. Repet actiunea in toate dormitoarele. In camerele fetelor e mai mult de muncă având în vedere că încă au si jucării din lemn, plastic si plușuri. Cum le spăl am scris  într-un alt articol.

mama elena

  • Dressingul. Aceasta este o încăpere în care avem pe lângă haine, pături extra sau perne dar si decoratiuni de Crăciun și Paște. Încep la fel ca în dormitoare, nu înainte de a scoate hainele în curte, la soare, la aerisit. Las pe altă zi sortarea hainelor pentru donat doar voi aseza hainele în functie de sezon. Schimbăm hainele si încăltămintea de iarna cu cele de primavara/vara. Fiind o cameră întunecată si mentinând o temperatură scazută, aici tin si medicamentele. Moment bun de sortat ce a expirat sau e deschis mai mult de 2 luni.
  • Baile le las la final. Cum spuneam si pe canalul meu de youtube poti face curatenie in baie in mai putin de 20 de minute Incepand cu “inmuiatul” vasului de toaleta, a chiuvetei si a cazii/dusului cu produsul meu preferat  streg tavan, perete cu faianta si cel fara, apoi lustre si dulapul de prosoape, make-up si alte nimicuri interior/exterior.  Urmeaza obiectele sanitare, geamul,oglinda si gresia. Schimb prosoape, hartia igienica si parfumez baia cu un lemon spray bio facut in casa din apa si ulei esential. Gata.
  • Birourile.Atat eu cat si sotul meu avand acele hartii imprastiate pe birou intr-o ordine imaginara numai de noi stiuta am decis ca fiecare isi face ordine mai putin la scos si spalat perdelele, covorul si canapeaua unde facem impreuna. Curatam un birou in 3 zile.
  • Bucătăria. Stiu că majoritatea gândesc că e centrul de comandă al mamei însă la noi nu e asa.Toti facem ceva fie curățenie fie la gătit.După ce ștergem tavanul si pereti de praf, dulapurile suspendate le sterge fiul cel mare, apoi faianta si aragazul. Paharele si geamurile fiica mijlocie de 10 ani, usile dulapurilor de jos, fiica cea mică de 4 ani iar frigiderul si hota îmi revin mie.Tacămurile le opăresc oricum lunar sau la 2 luni iar crătițile și oalele de manevrez oarecum, zilnic. Lustra fiind mai delicată o sterge soțul, tot el mă ajută să mut frigiderul din loc si sterg în spate si sub el. Mama obisnuia sa văruiască bucătăria, bordurile de la poartă si cele din curte precum si copacii, semn că ai terminat curatenia si că esti bun gospodar.

Vremurile s-au schimbat un pic.

  • Living si dining sunt cele mai simple zone de curățat pentru că sunt cu cele mai putine piese de mobilier. Am realizat că stilul minimalist mă ajută să muncesc mai putin. Incă mai am de triat diverse însă se simte comparativ cu alti ani. Urmez aceeasi pasi: tavan, pereti, sters mobila, bătut covoare si nuuu spalat (las asta pentru vara)aspirat canapele si scaune apoi geamuri, tabloruri, cărti si oglinzi.

 

  • Holul si baia de jos sunt oricum aproape zilnic curătate intrand în rutina zilnică sau cea săptamănală.
  • Plante si animale. Acum e vremea să am grijă si de plantele decorative ce îmi încântă casa.Le primenesc pământul, le dușez pe fiecare si le tin la soare când e vremea bună, până ce le voi scoate de tot afara.

 

Pasul 3.Timp pentru sine și familie. De când am început povestea acestui blog am găsit multe metode de a mă organiza mai bine. Mi-am creeat rutine de curățenie câte un pic zilnic si spre sfârsit de săptămană, mai aprofundat.De aceea NU îmi mai e greu să fac mega curăteniile de Paste si de Craciun. Fiecare membru al familiei se implică si au atributinuni clare atat zilnic cât si săptămânal.

Mai e ceva timp pana la Paste si noi am terminat curatenia. Urmeaza sa ne decoram casa de sărbătoare.

Să avem cu totii Sărbători frumoase!

Tu cum te organizezi? Cum faci curățenia de primăvară?

Sunt Elena si te imbratisez!

Spor si energieee!

Foto credit:arhiva personala,Unsplash si google

2 COMMENTS

  1. Elena, eu ma aflu intr-o perioada in care parca mi-e groaza sa ma apuc de curatenia generala! Desi nu-mi sta in fire lucrul acesta, tot o aman! Am noroc ca in fiecare seara fac putina ordine si asa mentin casa intr- o stare buna 🙂 dar simt ca am nevoie de alta energie, de spatiu mai mult si parca de lucruri mai putine. Ma ajuta mult blogul tau, sa stii! Marturisesc ca mie imi place cel mai mult sa fac curatenie in baie, unde nu ma lupt cu atata praf ca in restul casei. Spor in toate!

    • Iti multumesc Nico. Imparte casa pe zone si faci cat poti intr-un timp determinat! Pui alarma, pui muzica si go for it.Implicarea membrilor familiei ajuta mult!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.