Am reușit să îmi creez un echilibru emoțional într-un timp în care stresul ne domină din toate părțile. Ritualurile și rutinele mi-au dat un sens…

An Nou, decadă nouă! 2020 a sosit cu metamorfoză. Pentru mine!

2020 a venit cu recunoștință, cu prețuire a noastră, a vieții, a timpului. Se anunță un an glorios și așa îmi doresc să fie noua decadă! Pentru noi toți de pe acest Pământ.

Am început anul cu un Vision Board despre care am scris de curând.Un tablou din plută plin de imagini cu ceea ce doresc pentru mine, pentru familie, pentru prieteni și oameni dragi. Continui acum cu ritualuri apoi cu rutine, urmate de planul meu de organizare și acțiune. Cum spuneam un Vision Board fără un plan de acțiune bine organizat este doar un tablou cu poze.

Ritualuri

În zilele noastre suntem atât de agitați și disperați să facem totul pe “repede înainte”(să nu cumva să mi-o ia altul în față). Pentru ce? Ce amintiri lăsăm în urma noastră? Cine ne trăiește viața și se bucură de ea dacă nu chiar noi?

Cred că am ajuns în faza în care doar anumite șocuri sau atenționări ne mai pun un pic de frână (vezi dezastrele din lume sau noile boli fatale cauzate de stres). Faza asta ne obligă să ne trezim la realitate, fază care transformă și ne transformă. Timpul, timpul este de ajuns, noi ne suntem de ajuns doar dorințele și nevoile ne obligă cumva să ne persecutăm, să ne sabotăm muncind haotic și de aici ne simțim copleșiți.

Poate doar așa, prin atenționări, să ajungem să prețuim viața simplă și să ne bucurăm de ea așa cum e, fără să fim în goana nebună după a avea ci mai bine după bucuria lui a fi , fără să fim în competiție continuă cu nimeni, deseori cu noi înșine.

Am învățat în ultima vreme cum să fiu blândă cu mine, am învățat cum să mă iubesc și să iubesc nu doar familia sau prietenii ci mai ales un semen în nevoie, am învățat cum să fiu prezentă în propria-mi viață în loc de cum să acumulez.

I am enough the way I am!

Tehnologia și supraîncărcarea cu nenumărate informații, uneori benefice, alteori nu, ne-a determinat să ne pierdem, să ne distanțăm spiritual de tot ce mama natură ne-a oferit, de pământ, de cer, de apă și foc, de elementele vitale pentru supraviețuire, de Dumnezeu, al fiecăruia în parte. Reconectarea ne aduce echilibrul. In toate.

Știu ce spun pentru că și eu am simțit în urmă cu ceva vreme stresul, haosul, epuizarea(burn out), dezechilibrul emoțional, anxietatea, îndepărtarea de natură și de Dumnezeu dar mai ales îndepărtarea de sinele meu și credințele mele afectând-mi familia. A fost tare greu dar am învins prin rutine și ritualuri alături de oameni excepționali.

 

Există soluții să îți găsești echilibrul doar dacă vrei cu adevărat. Doar atunci și numai atunci Divinitatea (sau Universul cum  numește fiecare ) ți le scoate în cale.

Ritualurile și rutinele sunt esențiale pentru sănătatea noastră emoțională, psihologică și spirituală, pentru a ne ajuta să ne reconectăm la aspectele sacre ale vieții noastre.

Ritualul meu de zi cu zi pentru a-mi menține echilibrul emoțional.

1.Binecuvântarea unei zile. New day, new gift!

Salutarea unei zi este înrădăcinată în subconștientul nostru colectiv sau în subconștientul conștient. Spun bună dimineața viață atunci când mă trezesc. Multe culturi antice aveau o formă de ritual de dimineață și chiar și acum majoritatea oamenilor au un model pentru a-și începe ziua. Bunicul meu avea propriul ritual, mergea la fântâna din curte și după ce se spăla cu apă neîncepută, se uita la Ceruri, se închina și mulțumea lui Dumnezeu că i-a mai dăruit o zi, zi pe care o va cinsti așa cum îi era dat.

Ritualul meu începe așa: întinsă încă în pat cu ochii închiși spun mulțumirile, apoi Tatăl Nostru. Mă ridic pe marginea patului și îmi spun cât sunt de norocoasă că pot vedea, auzi, vorbi, simți, mișca.

woman lying on pool during daytime unsplash
sursa

Îmi impun o stare de pozitivitate apoi spun  “Facă-se Voia Ta Doamne”, a Ta și nu a mea, căci eu sunt muritor și îmi schițez un program dar nimic nu se împlinește fără voia supremă!

Uleiurile esențiale, în special citricele, mă conectează cu Mama Natură, mă energizează și mă pregătesc pentru ziua ce începe. Ador tămâia, portocala,lavanda, cuișoarele, eucaliptul și peppermintul dar toate cu timpul lor. Am pe noptiera mea un difuzor și un kit cu uleiuri esentiale 100% naturale în care mă încred.

2.Salutul sinelui la început de zi! Meditația și flacăra candelei din geam.

După trezire și ritualul din dormitor mă uit în oglinda de la baie. Uneori mă văd frumoasă, îmi zâmbesc, uneori mă văd urâtă, uneori ridată și îmbătrânită, uneori puternică, uneori cu stimă scăzută dar încerc să mă privesc dincolo de aspectul fizic.

Închid ochii 3 minute și îmi controlez respirația. Încerc să nu gândesc deși este greu să te opui gândurilor dar se poate prin exercițiu. Asta este pentru mine meditația.

Imagini pentru zen stones unsplash
sursa

Știu că sunt un om bun, zi de zi nu doar de Paște și Crăciun, un om care mai și greșește din când în când dar, mi s-a dăruit o nouă zi și nu o voi pierde aiurea cu nimicuri.  Un mare life-coach spunea la o conferință TEDx “Don’t waste your day with nonsense”! Adevărat, nu?

Greu am ajuns și eu la concluzia aceasta. Poate că toate vin odată cu maturizarea. Poate conștientizarea? Poate amândouă!

Am învățat să nu mai judec pe altul și să iert, nu înainte să mă privesc adânc și să mă iert, să mă admir pentru cine sunt și să mă iubesc. Așa cum sunt.

La bucătărie înainte să beau paharul cu apă și să pregătesc micul dejun, aprind candela de la geam și spun o nouă rugăciune pentru ziua care începe. unii îi spun mantră cred.

Imagini pentru candle unsplash
sursa

Mulțumesc din nou că sunt, că am o familie, că suntem sănătoși, avem ce mânca, avem un acoperiș, căldură în casă și armonie în familie. Apoi mă uit către Est și mă închin.

Unii se uită către Est și fac Salutul Soarelui, se numesc yoghini. Contează? Nop. Evident că nu. Da știu, posibil că acum gândiți: bine, bine, dar de ce atâtea mulțumiri către divinitate? Ei bine, asta e ritualul meu și îmi face bine, chiar simt că e bine să fiu recunoscătoare pentru că sunt, pentru cei de lângă mine și pentru ceea ce am!

NIHIL SINE DEO!

3.Masa în familie, bucurie nemărginită!

Pentru noi cina și mesele de la sfârșit de săptămână sunt sfinte. Uneori aprindem lumânări pe masă simbolizând respectul pentru cei ce nu mai sunt alături de noi dar și pentru cei ce sunt la acea masă. Fiecare dintre noi are rolul său. Povestim despre întâmplările zilei în curs, ne amuzăm, dar nu uităm să apreciem ceea ce avem. Dăruim ceea ce ne este de prisos. După cină urmează rutinele de seară comune și individuale dar despre asta povestim într-un alt articol dedicat rutinelor!

4.Ritualul de noapte!

După cină și rutine, fiecare are timpul său de pregătire pentru culcare. Fie că este un duș mai lung sau o baie cu spumă și uleiuri parfumate de corp mă simt relaxată și bine cu mine. (O oră credeam eu, când nu aveam cada încă montată și al treilea copil, o oră  voi sta la relaxare în apă, realitatea doar 15 minute sau mai puțin dar sunt ale mele).

Imagini pentru bath rituals"
ecologicalskincare.co.za

După citit sau un film la Tv uneori ne punem difuzorul cu mentă sau lavandă apoi spunem rugăciunea de seară și mulțumirile că s-a încheiat o zi. O zi în care am reușit să o ducem până la sfârșit cu pace și înțelepciune.

Poate că acum 15 sau 20 de ani credeam vag în puterea rugăciunii, cam 40% căci așa crescusem, îndoctrinată, fără să înțeleg sau să simt.

Să cred în ritualuri, eu, nee, nu credeam cu tot sufletul, am fost sceptică iar multe le-am făcut mecanic.

Vedeam deseori ritualuri în filme, îmi plăcea să mă uit dar de aplicat îmi era peste mână însemnând că nu credeam, până într-o zi când am evoluat spiritual grație oamenilor dragi din jurul meu: prieteni de suflet (chiar dacă sunt la distanță), prietena si terapeuta mea uimitoare și în special preotul meu cu minte modernă, bine ancorat în prezent.

5. Protecția divină. Cruciulite si talismane

Crucea. Subiect delicat și pe lung dezbătut. Pe scurt. Eu am ales să cred în continuare în religia mea și în Dumnezeul meu. Noi românii, noi cei creștini am ales să ne purtăm crucea la gât sau chiar atârnată la oglinda mașinii pentru protecție, protecția divină, pentru ajutor pentru un spate protejat.

Imagine similară

Alții au ales talismane protectoare  de tot felul dar, pe această planetă există nenumărate religii și ritualuri, toate invocând o forță supremă, un Protector, un Tată Creator, numită diferit în funcție de zona lumii. Forța aceasta ne este ca un gardian/înger păzitor. Cu toții cred că avem momente când ne uităm îndelung spre cer sau spre natură, spre ocean sau munți spunem un Doamne Ajută și ne încărcăm de energie pozitivă! Simți asta și tu sau doar eu mă încarc de energie faină de la crucea mea, de la divinitate sau de la natură?

Uite un exemplu:

“In Kabbalah, it is common to carry out a protection ritual to keep one psychically safe while asleep”. Today most insomnia and disturbed nights are caused by overactive minds mulling over the day’s problems. “This ritual is designed to help prevent that.”
Steps
1. Change (or bathe) with intention. As you take off your clothes, visualize all your daytime anxieties and concerns dropping away. As you wash, imagine that you cleanse away all the negativity of the day.

2. Write down all the positive things that happened during your day.
3. Dab the oil on a handkerchief and place it near the bed. Lie down, breathe in the soothing scent of the oil, and cast your mind back over the day without judgment.

Tu ce ritual ai? Cui îi mulțumești pentru ceea ce ai, pentru ceea ce ești, pentru că ești?

Sper că informațiile  mele de mai sus îți sunt și ție utile sau de inspirație și le vei aplica și tu când simți sau când timpul îți permite. Dacă îți plac postările mele despre ritualuri, rutine, organizare, curățenie, bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificare la fiecare articol nou pe care îl postez apoi  împărtășește și cu prietenii tăi.

Te invit si pe  YouTube si Instagram, mă găsești cu același nume Acasa_cu_mami dar și în grupul cu idei de organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

Spor și energie la început de an…

 

 

1 COMMENT

  1. La mine, in spatele fiecarei decizii fie ea pe termen scurt mediu sau lung stau studii de caz alternative. Ce ar fi daca? Sau daca? Cele mai bune rezultate le am de pe urma deciziilor pe termen lung. Aceasta lectie am invatat-o de la parinti – daca vrei sa ai copacul tau in livada ingrijeste acest stejar. L-am ingrijit si acum este un punct de reper in zona respectiva.

    Fiecare stadiu de caz contine parti line si ape tulburi. Este ceva firesc. Viata este ca natura. Cei care privesc viata prin fereastra unui monitor sunt incapabili sa inteleaga ce vreau sa spun. Nu stiu ce inseamna sa-ti folosesti ultimele resurse pentru a urca pe varful unui munte sau sa stai intins pe nisip si sa privesti stelele.

    In acest an, la loc de cinste pe Vision Board este familia. Vrem sa devenim un nucleu si mai puternic pentru a putea merge inainte, in ciuda decaderii societatii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.