Dragii mei, dragile mele,

în cele ce urmează vă dezvălui câțiva pași pe care îi fac zilnic pentru a avea o casă cât mai organizată. Nu este o casă-muzeu, nu este o casă-farmacie însă este casa noastră cu bune cu mai puțin bune, veselă, colorată și participăm cu toții să o menținem fericită, curată și organizată.

La treburile ușoare, îmi implic cei trei copii pentru a se obișnui cu atribuțiile într-o casă. Este important să știe că mami nu este superwoman, că și ea are nevoie de suport sau ajutor…

Atitudine, planificare, acțiune.

Să ai grijă de casa ta nu trebuie să devină o povară ci o încântare pentru întreaga familie mai ales atunci când membri ei se întorc acasă și găsesc un loc liniștitor, cald, curat și primitor. Pe scurt, un cămin….

           10 pași pentru o casă mai organizată

 

  • Fă patul. Da, să faci patul dimineața este important. Studiile o confirmă.

Când vii acasă de la serviciu sau dacă ești WHAM (work at home mom) nimic nu este mai plăcut decât să vezi patul care te cheamă la relaxare. Un pat făcut oferă o senzație de ordine, curățenie și calm.

Dacă ai copii cu vârsta peste 2 ani obișnuiește-i ca după ce se trezesc, până este gata micul dejun, să îți facă patul. În fiecare dimineața! Și pentru ei va fi la fel de relaxant când vor veni de la școala cum este pentru tine ca adult!

  • Pick up. Da, nu înceta să ridici lucruri, să le pui la locul lor. Atât tu cât si ceilalți membri ai familiei. Dacă stai la televizor, folosește pauzele publicitare pentru a spăla vase – de exemplu – pentru a aduna câte ceva, pentru selecta hainele curate, a duce gunoiul(sau ceilalți membrii o pot face….foarte important, deleagă) Nu iți ia mult timp, poate doar cele 15 minute de reclamă.
  •  Planifică, planifică, planifică. A planifica îți reduce timpul cu 40%. De exemplu, planifică mesele zilnice și vei ști să faci lista de cumpărături. În acest fel reduci cheltuielile inutile. Serios! Decât să ajungi în supermarket și să te întrebi ”oare să iau și asta că poate o să-mi trebuiască? și asta? și asta?” și să te trezești la casă cu două coșuri pline, mai bine cumperi cu lista în mână. Într-un articol viitor vă voi prezenta  regulile mele când fac cumpărături. Planifică timpii de curățenie, planifică mici DIY  prin casa, debarasează casa cât mai des etc.
  • Copiii și atribuțiile lor. Zic bine, da. Copiii mei încă de la vârsta de 2 ani au atribuții, (vezi articol) pe măsura vârstei lor. Fiecare își face curat în cameră, își face patul și își strange jucăriile înainte de masă(nu fix în fiecare zi dar des). Fiecare participă la treburile casei. Băiatul cel mare, Aless, deja gătește, face bricolaj cu tatăl său, duce gunoiul, hrănește cațelușul si puișorii din curte.

Mijlocia, Rihanna-Maria, așează masa,  știe să bage la spălat/întins rufe, strânge rufe, aspiră, gătește ocazional, are grijă de toaleta pisicii. Cea mică, Sarah-Andreia, își face patul, se îmbracă singură, își strânge jucăriile, duce la coșul de rufe hainele murdare și așează masa împreună cu sora ei. Chiar și la grădinărit ne implicăm toți când se poate.

  • Aspiră, șterge praful, curăță chiuveta. Eu obișnuiesc să îmi pun muzică apoi mă apuc de treburi.Obișnuiesc să las chiuveta și blaturile din bucătărie curate, în fiecare seară. Trăiascâ mașina de spălat vase. Nimic nu e mai relaxant decât să găsești dimineața bucătăria sclipind. Buimacă după somn, va fi grozav să îți savurezi liniștită cafeaua și să începi ziua cu o atitudine relaxată. Stabilește o zi de aspirat, una de șters praful și zilnic bagă la spalat (noi sunt 5 si este necesar).
    arhiva personala

    Nu lăsa la intrarea principală 20 de perechi de pantofi si haine. Aglomerația dă senzatia dezordine. Fiecare membru al familiei trebuie să lase numai două articole vestimentare vizibile la intrare.

  • Fă curat după tine. Când schimbi hainele, nu le arunca pe pat sau pe jos ci du-le direct în coș sau agață-le în cuier dacă le mai folosești. La baie, pune uscătorul de păr la locul lui și prosopul în cui. Lasă curat în urma ta, mămico! ești un exemplu. Pune câte o cutie sau un coș de gunoi in fiecare cameră. Cu toții avem câte ceva prin buzunare de aruncat sau de pus undeva, nu pe noptieră sau dulap. Coșul de cameră este ideal pentru junk și te scutește de milioane de drumuri prin casă.

  • Mănâcă la masă. Din când în când vrem să mai ronțăim ceva în fața televizorului. Așa-i? Fie îți iei angajamentul că vei curăța imediat, fie te abții să mănânci. Nu lăsa firimituri pe masă, canapea sau pe jos. Casa va arăta murdară și neîngrijită, iar asta nu e deloc OK.
  • Regula lunară a celor 5 minute plus (câteodată 10 sau mai multe) a celor 5 lucruri de aruncat/donat. In luna ianuarie, anul trecut, am lansat proiectul #HugMyHome, proiect prin care debarasam de prin casă, pas cu pas, într-un timp dat (vezi video în canalul de YouTube AcasaCuMami). Apoi, în următoarele luni, vrem nu vrem tot cumpărăm sau primim câte ceva, fie o cutie mare de înghețată și ne rămâne cutia (poate trebuie la ceva) fie diverse lucruri ce se adaugă celor avute deja. Regula aceasta – după ce ai stabilit /denumit zonele casei – te ajută să ai un cămin ”aerisit”. Mergi în fiecare cameră/zonă si în cinci minute caută cinci lucruri pe care nu le-ai folosit in ultimile luni si donează/aruncă. Am aflat si eu de curând aceasta regula, similară cu proiectul îmbrățișarea casei, am aplicat-o si… functionează! Important este să te urnești să o aplici. Dacă îți este mai ușor aplică regula One in- One Out!
  • Aromaterapie. Când vii acasă de la serviciu sau de oriunde ai fost plecată și casa îți miroase îmbietor, parcă te simți alt om. Mai calm, mai relaxat și mai pregătit să finalizezi cea ce și-ai propus.

 

Tu ce rutine ai să îți menții casa cât mai organizată?

Sper că informațiile  mele de mai sus îți sunt și ție utile sau de inspirație și le vei aplica și tu când simți sau când timpul îți permite. Dacă îți plac postările mele despre ritualuri, rutine, organizare, curățenie, bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificare la fiecare articol nou pe care îl postez apoi  împărtășește și cu prietenii tăi.

Te invit si pe  YouTube si Instagram, mă găsești cu același nume Acasa_cu_mami dar și în grupul cu idei de organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

Spor și energie la început de an…

 

 

2 COMMENTS

  1. Mulțumesc pentru sfaturi!Cu strânsul după mine am inceput recent sa o aplic și într-adevăr funcționează că toate celelalte sfaturi,cu Pick up încă mai lucrez!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.