Anxietate si cosmar

– Mami, mami, sa te faci bine, sa nu mori!

Cosmarul fiicei mele m-a pus pe ganduri. Oare ce frici o avea copilul meu, de ce in somn ea are impamantenit ca voi muri? Pentru ea inseamna oare frica de despartire? Sa fie oare asta cauza?

De curand am fost diagnosticata cu o bacterie, una pe care o are 80% din populatia planetei. Mi s-au prescris medicamentele aferente de luat dimineata si seara. Fetita vede momentul cand le iau si ma intreaba: Gata mami, acum o te faci bine ? Sincer, nu m-am gandit ca in capusorul ei de trei anisori ea isi poate forma frici din orice.

Cosmarul, este o parte normala a copilariei. Dar, care este cea mai buna metoda de a vorbi copilului? Sa il ignori oare spunandu-ti: hai lasa ca ii trece, se descurca el! Sa ma prefac ca parinte ca nu il afecteza si va uita repede daca nu insist pe subiect? Sunt cosmarurile totusi bune in dezvoltarea emotionala a copilului. Wow, cate intrebari imi mai pun si eu, dar cred ca multi parinti sunt ca mine si  trec prin aceasta etapa.

Sa va spun povestea:

“Mami, mami sa nu mori, sa te faci bine da!”

Este 2 noaptea si fetita se trezeste speriata si printre lacrimi vine in pat langa mine. O iau la pieptul meu, lipindu-i corpul de mine sa ma simta toata, sa simta ca e in siguranta apoi vorbim.

Printre suspine si mangaieri vorbim de ce mami trebuie sa ia pastilute sa faca bine, exact asa cum si ea, cand are febra, mami ii da siropel si… magie, febra trece. Apoi spunem impreuna Inger ingerasul meu si stam de vorba cu Dumnezeu si multimea de ingerasi protectori pe care fiecare om ii are. Poate partea religioasa nu functioneaza in toate familiile insa in familia mea am ales sa ne crestem copiii cu respect fata de religia crestina( suntem familie mixta ortodox-catolica). Prezenta lui Dumnezeu in viata noastra o consideram o binecuvantare.

Cum am rezolvat?

  • am mangaiat copilul aratandu-i iubire, afectiunea noastra, siguranta si confort emotional.
  • am spus rugaciuni frumoase pe intelesul copilului(ca o poveste)
  • am spus ca ingerasii nu dorm niciodata si ne protejeaza tot timpul chiar si atunci cand mami si tati dorm sau nu sunt langa copil.
  • cel mai important lucru e sa afli cauza, sa linistesti si sa discuti cu copilul.

Am explicat de ce mami trebuie sa i-a pastilute.Nu am amplificat frica ei ca da, intr-o buna zi mami va muri. Nu, nu este o solutie pentru varsta ei. La varsta de 3 ani si cateva luni copilul a inteles perfect, a fost atenta la tot ce i-am povestit si s-a linistit.

Am citit cateva carti despre starea emotionala a copiilor care m-au ajutat mult sa inteleg comportamentul copiilor si al meu fata de copii si da, realizez ca orice am zice ei nu urmeaza intocmai ci copiaza comportamentul nostru, pentru ca da este adevarat “copiii invata ceea ce traiesc”.

E ok ca si adulti sa aiba stari anxioase, frici, cosmaruri, important este sa gestioneze cat mai bine situatia si mai ales in mod pozitiv pentru ca suntem un exemplu in fata copiilor.

Sunt Elena si v-am impartasit si voua din experienta mea si a copilului in fata unui cosmar.

As fi bucuroasa daca mi-ati impartasi, in comentariu mai jos, din experienta voastra, cum ati procedat? Cum i-ati vorbit copilului?

Iubirea invinge, fiti binecuvantati dragilor!

Sursa pozelor: Pinterest

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.