20170415_205447

Nu stiu cand voi publica aceste randuri.

E Joia Mare si sunt la Denii. Intreb cucoane in jurul meu de ce se pune prosop la cruce? Ele imi raspund: asa se face, asa e traditia. Vineri se trece pe sub masa si se impart colaci (cumparati) la cimitir si iar intreb care e semnificatia. Mi se raspunde asa e bine, asa se face.

Buuun. Il intreb pe doctor Google poate ma lumineaza. Clar ca nu stiu multe de “asa se face ” insa voi studia ca sa pot transmite copiilor mei o traditie corecta si nu babisme.

Asa. De cand ma stiu, pana niscaiva ani dupa revolutie, de Paste nu venea “iepurasu”. Mama ne lua blugi si tenesi, adica bascheti si daca mai era buget un dres alb si pantofiori cu bareta sa avem ceva nou cand ne impartasim. Mama-mama ce bucurie pe noi!

‘Rosam ouale cu Babi(bunica) iar mama facea cozonac de iti ploua in gura apoi drob dar nu cu miel ca nu mancam noi, salata de beof, taiam cubulete cartofii si morcovii de ma durea mana ca si la maioneza de casa. N-aveam mixer ca nu se gasea pe atunci. Dar imi e asa de dor de acel atunci…..

Zilele trecute am filmat un clip cu fiimea Diy-cosulet de Paste (ca e o moda pe Youtube si sa fim si noi in trend). Aveau oua colorate la Pepco si iepurasi misto si ieftin…..in fine. In timp ce construiam noi cosuletul m-a lovit asa o nostalgie de bunica mea si ouale rosii….mai ca imi venea sa arunc la gunoi ceea ce faceam (auzi tu pui in cosulet oua si iepuras, de parca iepurele face oua?) dar de dragul copilului am cedat si am continuat asa.  In mintea mea nu! Si e o confuzie totala inca.

Ma duc la Auchan sa mai iau cate ceva ca de, sa fie, ca daca vine cineva si nu am, ma fac de ras!

Prostii in capul meu! (or fi sechele ramase din trecut?) Ce gasesc eu la Auchan? Agitatie mare la cadouri frate, care mai de care mai scumpe ca de, vine Iepurasu’ nu?

Eu, sa fiu si eu in trend, am luat ceva dulciuri copiilor si set de sosete la toti 3 si cam atat!

De unde si pana unde avem noi traditia Iepurasului? Iar confuzie in capul meu.

Oare abia acum imi dau seama ca eu, de fapt, nu stiu corect adevaratele traditii.

D-asta cred ca sunt ipocrita intr-un fel sau confuza sau m-au influentat reclamele si inlocuim traditii autentice cu americanisme ca se vinde bine…..ufff…ce balamuc in capu’ meu!

Mai presus de toate ce este si de ce se sarbatorea Pastele inainte de momentul rastignirii lui Iisus? Google zice ca se sarbatorea plecarea din Egipt cu Moise ca indrumator si iesirea din sclavie a israelitilor. Cum e de fapt? Daca tot sarbatorim Pastele macar sa stim corect  ce se face, ce simbolizeza fara “asa se face/asa trebuie/ asa e bine” zic si eu nu dau cu paru’…

S-a inteles ideea da?  Mai simte cineva asa ca mine? Lasa un comentariu sa stiu ca nu sunt singura care simte asta!

Hai sa avem un Paste in familie, in iubire si simplitatea noastra romaneasca!

Sursa pozelor: instagram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.