Ce este mucegaiul? de cate tipuri este?

Wikipedia zice, stiintific asa:

“Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice saprofite sau parazite, sub formă de filamente, care se înmulțesc prin spori. Fac parte din grupa mare Ascomycota, regnul Fungi, domeniul Eukaryota. Exemple de ciuperci microscopice sunt drojdia de bere, mucegaiurile ca Aspergillus fumigatus, care produce intoxicații alimentare prin aflatoxine, sau altele care sunt surse de obținere a unor antibiotice ca penicilina.

Exista si “mucegai bunadica cultura de  Penicillium, mucegai folosit in fabricarea  antibioticului va mai amintiti cand raceam ca ne facea doamna doctor canamicina, moldamin sau pelicilina??? sau a branzeturilor de mare fita.Sigur ati auzit de branza Roquefort sau  Bleu d’Auvergne , Bleu de Gex  sau Gorgonzola, Fourme d’Ambert.
Exista mucegaiul legumelor si fructelor, al mancarurilor, mucegaiul de mobila, mucegaiul de haine mai ales a celor din blana naturala, si mucegaiul de pereti numit si IGRASIE

Cum combatem coloniile de mucegai?

Acum ca ne-am lamurit un pic ca mucegaiul e o ciuperca alba sau maronie, neagra sau verzuie, rea sau buna hai sa vedem metode de combatere a mucegaiului rau caci pe ala bun il acceptam sa il mancam ca e fita si da bine sa ne prefacem ca suntem cunoscatori de fineturi.
Mama mia ce rea sunt azi dar zau ca mi s-a luat de ipocriti si parveniti…..invat sa ii accept si sa fiu indiferenta la non valori. Atentie, aici nu ma refer la cei care sunt fini cunoscatori ai branzeturilor ci doar la cei ce vor sa para altceva decat sunt in realitate. Sa revenim la mucegaiul nostru din baie si alte cotloane, pai nu?Sursa pozei wikipedia
1.Varianta produselor din comert
   -intr-un bol pui o cana de clor si detergent de vase si un pic de apa, inmoi o carpa sau laveta, ce ai prin casa si freci bine locul. Atentie este nevoie de manusi si masca la gura precum si un geam deschis.
   -pana de curand am utilizat Savo anti mucegai pentru ca m-a convins reclamaTv. A functionat si produsul e bun insa….daca faci dus des in incapere mica in care nu aerisesti cel putin dublul timpului cat ai stat in dus…ura si la gara , mucegaiul apare dinnou pentru ca iubeste umiditatea.
  – Sano anti mucegai.Si acesta e un produs la fel de bun insa nu stiu ce contine caci dupa ce am dat pe laveta uscata si nu, repet nuuu direct pe ciupercile de mucegai din baie, nu a mai aparut.
2.Varianta bio si homemade
  – otetul este foarte bun pentru combaterea mucegaiului tip igrasie de pe pereti si mai ales de pe tocaria de termopan. Intr-o sticluta tip pulverizator pui fie otet nediluat fie diluat un pic, aplici, lasi 20 minute, stergi cu periuta apoi aplici otet pur si lasi asa pana dimineta.Nu va mai aparea.
 –bicarbonatul si detergentul de vase amestecate sunt o pasta buna pentru mucegaiul depus intre rosturile de faianta.
Uleiul estential de tea tree este minunat dar…uleiul pur nu cel pe care il folosim la aromaterapie sa miroasa prin casa. Acela este doar 4% sau 15%. Sunt branduri cu tea tree de 100%. Cateva picaturi(max 20) de ulei esential la o cana de apa  spreiezi pe mucegai stergi cu o laveta uscata si gata.
 
Cum spuneam si mai sus mucegaiul poate aparea in frigider, in sifonier, pe geamul termopan, pe haine, in baie  in casa in colturi de obicei sau pe legume sau frucetele din fructiere.
Ideea de baza este ca UMIDITATEA dezvolta culturile de mucegai.So, aerititi in fiecare zi casa cel putin 20 minute, sifonierele  e bine sa le goliti de haine si curatate  cel putin de 2 ori pe an, frigiderul trebuie spalat la minim 2 saptamani, hainele aerisite si nuuuuu se pun in sifonier imediat dupa ce au fost calcate sau aduse de la curatatorie si Nu se vede? NUUUU uscati rufe pe calorifere sau pe uscator in casa. Uite de ce:
Poza din arhiva personala
Nu usca rufe in casa
-dulapurile din bucatarie sau dulapurile de incaltaminte dezvolta culturi de spori daca au umiditate.Nu puneti tigai, vase, cratite in dulap ude sau nesterse, la fel si suportul de uscat vase trebuie scurs de apa si sters precum si  incaltamintea uda de la ploaie sau zapada.
Daca acest articol va e de ajutor m-as bucura sa il dati mai departe prietenilor sau daca aveti alte solutii le voi citi cu drag.
Sunt Elena si va imbratisez!

2 COMMENTS

  1. Eu folossc un produs din comert doar la baie unde apare mucegai din cand in cand. Intr-adevar, asa cum ai spus si tu, mucegaiul reapare din cauza ca spatiul nu este aerisit cum trebuie…nu avem geam, din pacate. Voi incerca si celelalte solutii pe care le-ai propus!

    • Nico, daca nu ai geam e important un ventilator sau macar dupa dus sa tii usa deschisa un pic in baie.(o ora)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.