In familie

Morcovii. Scurtă poveste.

 Daucus carota după denumirea latină a morcovului este o plantă leguminoasă ce are proprietăți uimitoare pentru corpul nostru.

Știați că morcovul a apărut în Afganistan în secolul XII, având culoarea albă, apoi s-a răspândit în India unde, datorită calității pământului a luat culoarea mov și a devenit mult mai dulce?

Ulterior s-a răspândit în Asia având culoare roșiatică, apoi în America și mult mai tarziu în Europa, cam prin secolul al XIV lea.

Morcovele, este a doua legumă din lume după cartof care se consumă în mod regulat, zice un clasament al consumului.

Încă din cele mai vechi timpuri, adică de prin secolul XII, morcovele era considerat a avea puteri magice. Multă vreme s-a crezut că femeile care nu puteau să aibă copii, se puteau vindeca prin consumul seminţelor de morcovi.

morcovi
wikipedia

V-aș zice în termeni științifici ce conține, dar nu mă pricep chiar la toate, așa că am apelat la specialiști. Citez:

Morcovii conţin 80% apă, protide numai 1% şi hidraţi de carbon 6%. La 100 g de plantă comestibilă, conţinutul de săruri şi de vitamine este următorul: 35 mg de sodiu, 235 mg de potasiu, 30 mg de calciu, 25 mg de fosfor, 0,7 mg de fier, mangan, vitamina A 1120 U.I., 0,05 mg de vitamina B1 şi tot atâta de B2, 1 mg de niacină, 7 mg de vitamina C, mici cantităţi de vitamina K, Mg, S, Cu şi brom, precum şi de uleiuri volatile, de asparagină şi de duacarină. Valoarea energetică este de 30 kcal la 100 g de morcov, din care se absoarbe 93%. -sursa doctorulzilei.ro

Eu una mi-am făcut un suc bun la mai multe: pentru imunitate, pentru vedere, pentru piele, dar mai ales pentru energie, în special după un efort mare sau când știu că voi avea o zi aglomerată.

Tot cercetând pe internet, prin cărti și specialiști, să pot scrie corect despre beneficiile morcovului, am descoperit un articol de la adevarul.ro în care rezumă și ei 10 proprietăti ale acestei legume minune:

10 motive să mânănci morcovi mai des

Citez:

1.Morcovii îmbunătăţesc vederea: la nivelul retinei, vitamia A se transformă în rodopsină, un  pigment purpuriu care ajută la dezvoltarea vederii noaptea. Betacarotenul protezează şi împotriva cataractei.

2.Previn cancerul: datorită conţinutului de falcarinol, morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, de colon şi mamar cu aproape o treime.

3.Scad colesterolul: morcovii scad nivelul colesterolului (care cauzează arteroscleroza), iar fibrele din compoziţia lui eliberează fluxul sângelui de lipide. Potasiul conţinut ţine presiunea sângelui sub control.

4 Piele sănătoasă: ajută la vindecarea acneei, la uniformizarea tenului, contribuie la detoxifierea ficatului şi previn deshidratarea. Sunt bogaţi în antioxidanţi care protejează celulele pielii şi luptă împotriva radicalilor liberi.

5.Curăţă dantura: dacă sunt consumaţi după fiecare masă, morcovii acţionează ca un abraziv natural care elimină resturile alimentare şi placa bacteriană.

6.Cure de slăbire: pentru conţinutul slab de calorii, morcovii sunt ideali în curele de slăbire. 100 g de morcov conţin aproximativ 40 de calorii.

7.Un laxativ moderat: morcovul este în acelaşi timp laxativ, un laxativ moderat însă poate să reducă şi diareea. Datorită nivelului său ridicat de fibre, morcovul are capacitatea de a reţine apa, de aici şi acţiunea sa de a combate diareea.

8.Un excelent vermifug: Morcovul este şi un excelent vermifug şi dacă încă problema mai persistă se poate folosi drept adjuvant pentru un tratament mai complex. Mai are şi o acţiune benefică asupra mucoasei gastrice pe care o protejează şi pe care o cicatrizează.

9.Reglează activităţile ficatului. la nivel hepatic, morcovul acţionează asupra bilei în special, dar se pare că poate să regleze ansamblul activităţilor ficatului. Morcovul este şi cel mai bun prieten al intestinului. Este cel care reglează tranzitul intestinal, cel care are o acţiune de dezinfectare şi de cicatrizare a mucoasei.

10. Reumatismul. Morcovul este un duşman al durerii de oase. Ajută la eliminarea acidului uric din organism şi este recomandat împotriva reumatismului, gutei sau artritei. Sursa paragrafului: adev.ro/pbc99i

Tot de la specialiști am aflat că consumul exagerat de morcovi duce la îngălbenirea pielii datorită carotenului.

Andreea-Carmen Radu este prietena mea dragă, mămică blogger și promotoare a stilului de viață sănătos prin alimentatie si sport, nutritionist certificat (uite aci câte specializari are fata asta).

Fotografia postată de Andreea-Carmen Radu.

Andreea mi-a recomandat ca sucul de mai jos să il beau dimineața sau seara înainte de vremea cinei iar pentru copii, ar fi ideal, să folosesc ingrediente cu mai putine zaharuri, chiar dacă sunt naturale.

Suc de morcovi aveți? Iaca…

Uite aici o rețetă bună pentru adulti să își înceapă ziua cu energie însă, pentru copii vom avea grijă să eliminăm unele legume sau fructe.

1.Suc revigorant de morcovi pentru adulți, dulce-condimentat:

-5 morcovi, 2 lămâi,1/2 castravete, 2 fire de apio, 1 măr sau o pară, 250 gr ananas proaspăt, 1cm de ghimbir proaspăt ras și apă.

2.Suc de morcovi pentru copii;

-1/2 măr, 1 felie mică de ananas, 1 morcov, un pic de ghimbir si apă

Putem începe cu rețeta copilului apoi, după ce îl servești, în același blender continui cu rețeta pentru adulți.

Un deliciu, nu alta!

Sper că v-am convins să consumati cât mai des morcovi!

Sunt Elena și vă îmbrățisez cu drag!

Spor și energieee…

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.