Preparat rapid, adorat în lumea întreagă, guacamole, este acum adorat de cât mai mulți români!

Un pic înainte de anii 2000, în călătoriile mele prin jurul lumii, am făcut cunoștință cu guacamole, acest dip mexican atât de adorat de români acum.

Lucrând în industria hotelieră internațională, am avut oportunitatea să experimentez preparate faimoase de pe toate continentele. Stați aproape și vă voi povesti ce minunății am savurat.

Azi mergem în Mexic.

pinterest
sursa poza Pinterest

Guacamole.

Rețeta este simplă și la îndemâna oricui, nu mai spun de proprietăți dar, istoria lui este interesantă de reținut pentru că se pare că datează încă din perioada aztecă.

Uite rețeta originală

Ingrediente pentru 5 persoane:

  • 3 Avocado
  • 1 ceapă rosie mare
  • 2 fire se usturoi verde sau 3 catei de usturoi uscat
  • 1 rosie mare
  • sare și piper
  • 1 limetă sau lămâie
  • ardei iute jalapeno (dar este optional)
  • 1 legătură de coriandru sau pătrunjel.

 Cum prepar guacamole?

Fructul de avocado îl pisez până devine ca un piure apoi toc ceapa rosie mărunt, roșia coaptă tocată tot mărunt, adaug sucul de la o lămâie sau lime, coriandru proaspăt tocat mărunt, mărunt, merge și pătrunjel, sare si piper după gust. Nu folosesc Jalapeno căci este mult prea Hot pentru noi.

Se servește cu taco, nachos, lipie, sau pur și simplu pâine coaptă.

Arhivă personala

Despre cum aleg eu fructul de avocado am scris aici. 

Iată și…La historia del guacamole

Se spune că acest preparat își are originea în vremea aztecilor, cuvântul guacamole provine din cuvintele ahuacatl-avocado și molli-mol sau sos. Aztecii culegeau avocado pentru a pregăti un mol numit “ahuacamolli”, dar aceste fructe nu puteau fi culese de către femei, deoarece pentru pre-hispania antică arborele de avocado avea o semnificație erotică.

Wikipedia spune că rețeta datează un pic mai înainte de azteci pe vremea când împăratul Quetzalcoatl a oferit rețeta Toltecilor răspunzători pentru răspândirea lor în toată Mesoamerica.

Mai târziu, odată cu sosirea spaniolilor, această rețetă a devenit populară  începând să fie cuboscută în Mexic și mai toată AmericaLatină.

Cu trecerea timpului, multe rețete originale de mâncăruri s-au schimbat. Unele dintre ingrediente au fost înlocuite iar rețeta Guacamole nu a fost excepție, se găsește acum în foarte multe variante.

Fiecare localitate sau zonă a lumii a modificat sau adaptat rețeta în functie de preferințele gastronomice.

Să ne bucurăm de un preparat, simplu, rapid, delicios și pe alocuri…afrodisiac!

Bon provecho, amigos!

Sper că informațiile  mele de mai sus îți sunt utile sau de inspirație și le vei aplica și tu când simți sau când timpul îți permite.

Dacă îți plac postările mele despre organizare, curățenie, bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificare la fiecare articol nou pe care îl postez apoi împărtășește și cu prietenii tăi.

Mă găsești pe YouTube cu același nume Acasa_cu_mami  sau ElenaSantos_Home pe Instagram dar și în grupul cu idei de organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Spor și energieee…

Cu drag, Helenita! Ole…

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.