Aerarea și scarificarea gazonului.

Sa locuiesti la curte este magnific dar aduce cu el multe sarcini noi.

Cum totul se învață și informația este la un click distanță iaca cum am procedat noi să ne aerăm și scarificăm gazonul.

Nu râde de mine dar eu nu am auzit ever de operațiunile acestea până nu am căutat informații despre întreținerea corectă a gazonului.

La mama în bătătură orice bucată de pământ era destinată florilor sau grădinii de zarzavaturi.

Gazon? Neee, nici măcar în fața porții. Ce aerat? Ce scarificat? Alte vremuri.

Acum le aveam pe ambele și gazon și grădina de legume dar întreținerea lor nu-i chiar floare la ureche.

Cum ne descurcăm noi?Simplu, învățăm acolo unde nu știm.

Nici prin cap nu îmi trecea mie ce este scarificarea gazonului, nici măcar când ne-am achizitionat mașina specială. Eu am citit sacrificare pe prospectul mașinii de aerat și scarificat si o țineam una și bună că gazonul se sacrifică cu alte cuvinte îmi imaginam că îmi distrug singură frumusețea zonă verde.

Dar mai întâi ce reprezintă aerarea și scarificarea gazonului?

Acum na, eu scriu aici despre ce am învățat noi din propria experiența(bine și din instrucțiunile mașinii speciale).

Aerarea este operațiunea prin care se fac mici găuri în sol cu un aerator(un fel de rola cu ace) permițând astfel oxigenarea solului. Se îndepărtează microorganismele, apa și soarele pătrund mult mai ușor iar firul de iarbă se dezvoltă mai verde, mai sănătos.

Scarificarea este operațiunea prin care se elimină iarba uscată de lângă cea verde cu ajutorul unei mașini speciale cu lamele. Se poate și manual,este mai economic financiar, cu ajutorul unei greble special creată pentru scarificare-aerare dar durează foarte mult.

Aeratorul manual este confecționat de obicei tot din oțel și se poate utiliza pentru a îndepărta iarba uscată și muschiul de pe suprafașa gazonului, precum și pentru a sparge bulgării de pământ.

Concret, cum se face aerarea-scarificarea?

Pasul 1. Eliminarea buruienilor

Am eliminat toate buruienile din gazon cu o unealtă specială, noi am folosit ce am avut adică un plivitor.

Arhiva personala

Pasul 2. Tuns gazonul scurt

Am tuns gazonul foarte scurt iar în zonele unde nu am putut folosi mașina de tuns iarba, pe lângă aspersoare sau lângă gardul viu, am folosit trimmerul electric de la Bosch, băț de tuns i se mai spune și foarfeca de cosmetizat sau tuns.

Pasul 3. Aerarea și scarificarea.

Arhiva personala

După ce am scos buruienile mari și am tuns gazonul soțul s-a ocupat de aerare și scarificare, operațiuni efectuate cu o mașina specială. Este vorba despre scarificatorul de gazon, un dispozitiv prevăzut cu lamele, asemănător cu mașina de tuns, pe care îl treci prin gazon de două ori.

Mașina noastră din fotografia de mai sus este 2 în 1, adică scarifică și aerează ajutând la îndepărtarea gazonului uscat și a muschiului depus pe sol. Aeratorul răscoleste și împrospătează pământul permițănd firelor de iarbă să se dezvolte mult mai sănătos. A fost necesar să treacă de 2 ori prin același loc pentru o aerare și scarificare corectă.

În locurile unde am considerat că gazonul este rar am semănat iar semințe de gazon și am udat zi de zi până s-a văzut firul ierbii.

Arhiva personala

Operațiunile acestea se efectuează primăvara și toamna cum spuneam mai sus dar noi am considerat că este suficient doar primăvara.

Arhiva personala

Din fotografii pare simplu dar în realitate doar îndepărtatul buruienilor ne-a luat vreo 2 zile pentru suprafața noastră de gazon iar scarificarea și aerarea vreo 5 ore.

Dacă și tu ai gazon scrie-mi în comentariu cum îl întreții. Mi-ar placea să citesc despre experiențele autentice,despre casă și grădină.

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

Spor și energie…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.