Toată lumea se confruntă la un moment dat cu diverse pete. Nu știu cum se face că a devenit datoria mamei să se ocupe de ele.Tot respectul pentru tăticii implicați dar ei sunt un procent mic. Încă.

Petele se împart în 3 categorii:

  • pete ce provin din pământ (ierburi,legume, fructe, preparate cu ele tip sucuri, supe, vin, dulcețuri, cafea etc)
  • cele ce provin din organismul uman(transpiratie, fluide, sânge, lapte matern)
  • pete ce provin din produse ce conțin uleiuri( ruj, makeup, gel de par, ulei de corp, ulei alimentar etc)

Fie că ești la restaurant cu persona iubită și verși, de emotie, vin roșu pe bluza favorită sau cafea, fie că ești în excursie și nu ai produsele tale speciale de scos petele cu tine, fie că…..gumă de mestecat, cireșe, coacăze, ulei, maioneză, friptură, paste, ruj, fond de ten, sos de soya, sos de roșii, ceară, noroi,iarbă(a se înțelege gazon, ok?) și câte și mai căte trebuie mama să rezolve…

Metodele mele:

Să ne întelegem de la bun început că da, folosesc și eu Biocarpet, Ace, Venish, Sano, dar când uit să cumpăr, uite cum fac:

Prima regulă este să acționezi imediat.

1.Petele uleioase: ruj, fond de ten, makeup etc…pune într-un bol o parte apa, o parte detergent de vase și un strop de acetonă apoi se sterge cu o cârpă albă prin palpare/tamponare. Se testează mai întâi dacă îmbrăcămintea este colorată. O altă soluție este cea cu bicarbonat si oțet și se lasă la înmuiat 30 min.

2.Cafea sau ceai negru: torni pe pată oțet alb apoi presari bicarbonat și o ligură de detergent de vase(Pur, Fairy, Sano sau ce aveți ca bun degresant) apoi cu o perie moale se freacă zona gentil, se clătește și se bagă la mașină la temperaturi conform etichetei.

3.Vinul roșu: peste pată toarnă vin alb imediat, dacă se poate, dacă nu, sare presară, apoi apă fierbinte și apoi la mașina de spălat.

O altă variantă presară bicarbonat apoi oțet alb și usor se freacă pană dispare.

3.Fondul de ten: alcool 90 grade sau apă oxigenată 3%. Se umezeste pata apoi se palpează, se spreiază apoi cu apă si oțet alb. Se curăță cu mișcări blănde, tamponare și nu frecat agresiv.

 

4.Transpiratie. Petele galbene de transpirație vor ieși dacă faci o pastă de bicarbonat cu detergent vase și un strop de apă. O altă varianată ar fi suc de lămâie. Se freacă pata usor apoi se bagă la mașina de spălat.

5.Sângele de îndepartează ușor, dacă acționezi imediat, cu apă rece apoi de pune o soluție compusă din detergent de vase si apă rece sau …apa tonică. Yep. Unii preferă un mix din apă oxigenata și detergent de vase. Eu nu am încercat încă.

6.Ceara de lumânare iese cu gheață sau … sau cu fierul de calcat încins bine și hartie de bucătărie cea pentru copt prăjituri.

7.Guma de mestecat de pe haine iese cu gheață. Fie pui articolul vestimentar în congelator fie pui o pungă cu gheață peste.

8.Iarba verde sau gazonul iese cu alcool, detergent de vase și apoi bicarbonat sau oțet și apă apoi la masină.

9.Cerneala iese cu lapte.

10. Pixul (pata proaspătă) iese cu detergent de geamuri și ulei esențial de lămâie.

11. Pisicile sunt dragălașe însă urina lor nu. So, cu servet de hârtie, unul curat de fiecare data, se apasă pe pata de urină până iese apoi spreiază cu otet și apă în părti egale și la fel, palpam,tamponăm, nu frecăm.

12.Slime. Ooo, aici este o altă poveste despre care am scris un articol intreg aici.

După cum stiți deja sunt mare fan tips& tricks Marta Stewart. Uite aici o listă cu sfaturile sale pentru tot felul de pete.

Tips de la celebra Martha Stewart aici:

Sper să vă fie cu folos.

Voi ce metode știți de îndepărtare a petelor?

Dacă îți plac postările mele despre Casă și Grădină-realitatea din casa mea, adică despre Organizare, Grădinărit, Curățenie, Bucătăreală, Familie și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Elena Santos-Acasă cu Mami și susține-mă cu un like&share.

Mă mai găsești pe:

  • YouTube cu același nume Acasa_cu_mami 
  • Instagram  cu numele ElenaSantos_Home
  •  În grupul despre organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil

Spor și energieee…

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.