Ador sa gatesc pentru familia mea.Ca mama, imi place sa surprind sotul si copiii cu diverse preparate sanatose din divese colturi ale lumi. Da, dar am si momente cand nu am chef sau raman in pana de inspiratie. Caut mereu diverse retete  sa mai schimbam un pic peisajul adica meniul. Buuun! Curatarea acum!

Gustos , negustos cine spala tigaile? Chiar daca avem o rutina la spalat vase si facem cu randul ca si la gatit defel, tigaile mari sau tip grill tot mie imi revin ca sarcina. Safety first!

Cum procedez eu sa imi spal tigaile in functie de materialul din care este confectionata tigaia.

Sursa pozei Chronicle

Inox, aluminiu,fonta, cupru/arama sau pur si simplu tabla teflonata,emailata sau la interior din ceramica mai toate la un moment dat trebuiesc spalate mai amanuntit decat buretele si detergentul de vase.

Cum imi spal eu tigaile!

Tigai emailate si din inox: cand inca este calda tigaia adaug apa fierbinte de la robinet si 2 lingurite de detergent de vase Sano (Pur sau Fairy ce aveti voi prin casa) si fierb 3-4 minute. Arunc apa frec cu Ajax pasta sau Cif crema daca nu am, pun pudra fina tip Rivex, Sano, Tix.

Cazuri extreme cand am de a face cu grasimi  arse sau uit pe foc vreo tigaie si se innegreste aplic fie spray de la Triumf sau Sano Forte de curatat cuptorul la interior. Atentie sunt foarte puternice ca degresanti. Va recomand sa purtati  o masca si manusi si lasati un geam deschis in incapere. Eu ies afara la cismea (avantaj de stat la curte) iar apa reziduala nu o arunc pe pamant.

Varianta bio: puneti tigaia din nou la foc si se fierbe apa cu un pahar de otet, se arunca continutul apoi se freaca usor cu bicarbonat. In situatia aceasta Nu se amesteca bicarbonatul cu otetul ci dupa ce aruncam otetul folosim bicarbonatul.

Daca mai aveti inca bunicute, sa va traiasca saru’mana, va vor spune asa….freaca cu cenuse  de lemn maica sau ia nisip din ala fin si freaca.

Tigaile din arama /cupru sunt mai delicate de intretinut. Daca nu mai am pasta recomandata la cumpararea tigaii , fac o pasta din 2 lingurite de detergent de vase si sare fina(eventual sare kosher, e un magazin in Bucuresti care importa) le frec bine apoi sting cu putin otet.

Tigaile cu interior de ceramica sau teflon: umplu tigaia sau vasul de ceramica cu apa calda adaug 2-3 picaturi de detergent de vase si pun la foc iar in cuptor sau pe aragaz pana ajunge la punct de fierbere apoiarunc apa si  cu burete sterg bine resturile ramase.Cat este calda tigaia cu interior de ceramica(foarte rar) o clatesc si o tin 2 minute cu lapte fierbinte si clatesc iar. Dispar toate zgarieturile.

Tigaile din fonta sau tuciul. Desi imi doresc din tot sufletul sa am tigaie sau tuci din fonta nu am. Mama, da, are si de fiecare data dupa ce foloseste la gatit spala tuciul normal cu deterget si apa calda, cateodata si cu sarma de vase freaca , clateste foarte bine si in ultima clatire pune otet. Fonta atrage chimicalele in ea ca un magnet. Dupa clarirea cu otet mai pune tuciul o data  la foc o fierbere de apa cu sare. La final sterge tuciul cu putin ulei si servet uscat

 

Daca si tu ai metodele tale scrie-mi in mesaj, mi-ar placea sa aflu metode cand mai eficiente de curatare a tigailor. Daca consideri informatia aceasta utila vreunui prieten de-al tau sheruieste mai departe. Multam si te-am pupat!

Spor si energie!

Cu drag,Elena!

Sursa fotografiei principale:

 

4 COMMENTS

    • Depinde de materialul din care sunt facute. Cele din inox la exterior sunt singurele care se curata 100% restul aproximativ 70%

  1. Bună! Eu am de la mama și de la bunică vase din tuci care s-au înnegrit complet mai puțin fundul exterior, unde intră în contact cu flacăra. Nici mama, nici bunica și acum nici eu, nu am curățat niciodată vasele de tuci până să le aduc la culoarea argintie originală. Am crescut cu ideea că astfel de vase devin mai eficiente, termic și ca antiaderența, dacă sunt lăsate să formeze acea peliculă de grăsime arsă. Dar în ultima vreme am realizat că nu e un obicei comun tuturor gospodinele. Și nu știu ce să mai cred. Pe de altă parte, există vasele din fontă care au nevoie de acel proces de seasoning pentru a le menține proprietățile. Deci, vasele de tuci trebuiesc curățate până la stratul inițial?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.