Stii momentul ala cand te uiti la un preparat si iti ploua in gura efectiv?

Asta am simtit eu cand am servit la cina Beef Wellington, acasa la finii nostri, cu ceva timp in urma. Irina, fina, e o moldoveanca pura din Republica Moldova dar ce iese din mainile ei….te lingi pe bot zau. Aaa si mai face si o visinata belea sau lichior mai degraba, din melisa, tip digestiv cam cum este jagermiester. Mama, mama ce bunatate!

Sa revenim zic la delicatesa noastra. Nu ma apuc sa scriu acum istoria preparatului Beef Wellington. Netul e la indemana oricui. Reteta de mai jos este pentru maxim 8 persoane.

Reteta Elenita hai fara mult bla bla bla! Cand scriu acum iar imi ploua in gura (ganduri alea alea).

Beef Wellington, reteta faina pentru momente speciale!

Necesar:

-muschi de vita curat/curatat fara grasime si fara capat partea groasa folosita de obicei la Chateaubriand (alt preparat delicios) si nici celalalt capat mai subtire. Ca in poza de mai jos e perfect (25cm)fotocredit: pinterest

  • prosciutto(12 felii late)
  • sare,piper
  • mustar (de preferinta enghish)+ pensula de uns
  • ulei de masline( vegetal)
  • unt 50gr
  • cimbru
  • ciuperci porto bello(sau ce aveti)
  • 3 cepe mici(daca se poate shallots)
  • 5 catei de usturoi
  • 2 galbenusuri de ou crud
  • foaie de placinta necoapta(si din comert e ok)
  • film sau folie de plastic pentru impachetari
  • hartie cerata sau hartie de copt si tava normal

Sos  separat din reductie de vin si otet balsamic

Preparare Beef Wellington:

pas 1. carnea se unge cu ulei apoi se sareaza si pipereaza dupa gust si se lasa asa in farfurie sa se patrunda cateva minute pana pregatesti ciupercile.

Pas 2. ciupercile se taie marunt, se pun in blender cu ceapa si usturoi si o ramurica de cimbru sau un varf de cutit dupa gustul fiecaruia. Se blenduieste tot, in chank, usor pentru a se inmarunti si amesteca dar nu sa devina pasta. Se vor cali ulterior.

Pasul 3. revenim la carne, o calim in tigaie, cu putin ulei si piper, pe toate partile pana prinde o usoara culoare rumen-maronie. o scoatem pe un platou si o ungem cu mustar Se lasa un pic sa intre mustarul in crusta formata.

Pasul 4. ciupercile din blender se pun in tigaie cu 2 cubulete de unt si se calesc/ amesteca pana iese sau se evapora toata apa din ciuperci si ceapa devenind usor o pasta.

Pasul 5. pe o folie intinsa de plastic special de bucatarie se intind feliile de prosciutto pana iese un dreptunghi in care vom imbraca carnea ulterior.Se adauga ciupercile se intind bine lasand 2 cm din margini libere pentru a ajuta la impachetat. Se ruleaza si se da tot la frigider in functie de timpul fiecaruia. Minum o ora maxim 24 de ore.

Pasul 5. pe alta folie de plastic ce pune foaia de placinta si de adauga preparatul nostru din frigider, se impacheteaza dinnou si se mai pune o data la frigider cel putin 30 minute. (scoateti prima folie de plastic unde a stat in frigider, de deasupra de la prosciutto da?)

Pasul 6. Scoateti preparatul din frigider, se unge cu galbenusurile de ou batute bine apoi se cresteaza foaia de placinta ca un romb pentru a da aspect placut.

pasul 7. se baga la cuptor 50 min la temperatura mica. Ideal ar fi sa iasa cum zic americanii medium rare.

 

Noi am servit preparatul cu garnitura de brocoli trasi la tigaie in unt si piure de cartofi iar deasupra reductie de vin pe care o mai putem folosi si la rata de exemplu

Pofta mare. Si nu uitati refolositi/reinterpretati resturile alimentare cand se poate

A si…sortati gunoiul. Fiti voi schimbarea!

Sunt Elena si va imbratisez cu drag si multa energie.

Daca v-a inspirat ce am scris dati si voi un share, sa se mai inspire si altii. Un like o alea alea…Pupa-v-as!

 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.