Zacuscă de casă. Cum o pregătim noi!

Am admirat faptul că Ana Maria Ivan aka Zâna Scutecel și-a invitat mama să scrie câteva rânduri pe blogul său. Mi-am zis uite ce idee bună. Mama nu stie să scrie pe blog însă rețetele ei sunt minunate și apreciate iar eu vreau să le dau mai departe.

Rețeta mamei pentru zacuscă de casă!

Necesar pt 25 borcane de 300gr:

  • 3kg ardei roșu capia (sau gogoșar după preferințe)
  • 3kg ceapă
  • 5kg vinete coapte din vrej
  • 5kg roșii
  • 3 linguri cu boia, 2 linguri cimbru, 2 linguri de sare grunjoasă, 1 lingura de piper alb 0.350gr zahăr brut(dacă alegeți ardei în loc de gogoșar)
  • 1.250ml ulei.
  • borcane noi
  • ciolofan alimentar

Cum se prepară:

Pentru că suntem binecuvântati să locuim la curte am gătit totul la foc de lemn, în ceaun din fontă. Dar, ca orice rețetă are un ingredient secret, la noi e iubirea familiei pentru că la realizarea rețetei au participat toți membrii familiei de la bunici, mămici și pisici (ca observatori), mătuși si nepoți.

Pasul 1. Se coc ardeii si vinetele, se decojesc si se înlatură semintele apoi se toacă mărunt, rosiile se dau prin masina de tocat si apoi prin sită tot pentru a înlătura semințele.

Pasul 2. Ceapa se toacă mărunt și se căleste în ulei(500ml) până devine translucidă(aurie) se adaugă roșiile și se lasă la fiert 30 de minute până scade un sfert din cantitate.

Pasul 3. Se adaugă ardeiul și vinetele apoi condimentele cimbru,piperul, boiaua, zaharul brut apoi se lasă la fiert aproximativ 3 ore, se amestecă ocazional iar spre final se adaugă sarea.

În paralel ne ocupăm de borcane.

Borcanele se spală bine si se usucă, apoi, când zacusca s-a mai răcit cât să fie un pic călduță se toarnă în borcane lăsând cam 1 cm gol pentru a completa cu restul de ulei rămas(acesta se încălzește pentru a fi la aceeași temperatură cu zacusca)

Înainte de a pune capacul punem o folie de ciolofan alimentar pentru a asigura sigilarea. Apoi toate borcanele le punem într-o cratiță cu pânză șau prosop pe bază, învelim borcanele în ziar si umplem cratița cu apă pană ajungem la 2 cm sub capacul borcanelor si punem apoi, la foc mediu pe aragaz, la fiert. Cănd apa fierbe, oprim focul si le lasam așa până a doua zi.

Scoatem borcanele din apă, le ștergem și le depozităm în cămară și/sau oferim cadou oamenilor dragi nouă în zile de Post și nu numai!

Poftă bună!

Sunt Elena și tare mă bucur să împart cu voi rețetele mamei!

Spor și energieeee…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.