Asparagus adica “mai pe romaneste” sparanghelul. Daca ceri cumva sparanghel in supermarket (in romaneste, da), foarte putine persoane stiu la ce te referi si se uita ciudat la tine ca de, ne-am englezit cu totii (je included). Asta am patit eu in Auchan cand am cerut domnului de la sectia respectiva sa aduca alt sparanghel mai proaspat ca cel din frigider se flescaise. “Nu avem sparanghel iar ce aveti dvs. in mana este asparagus! Stii ce zic da? ” Deci cereti asparagus!
Sparanghelul. Cum il aleg, cum il prepar!
De curand, am primit sparanghel de Corbeanca proaspat din gradina si ma tot gandeam cum sa il prepar, orice numai fiert nu, ca isi pierde din proprietati.
Are un gust divin si pentru sanatate este o leguma magica, nu degeaba i se mai spune si leguma regilor! Foarte putin este consumat la noi in tara si putini stiu si cerceteaza despre proprietatile sale.
Am gasit mai multe informatii despre istoria sparanghelului pe www.reteteleluiradu.ro citez:
“Se stie ca sparanghelul este cultivat de mai bine de 2000 de ani in regiunile mediteraneene. In secolul al II-lea i.H., romanii stiau deja nu numai cum sa-l cultive si sa-l prepare, ci si cum sa-l conserve prin congelare.
De cand regele Ludovic al XVI-lea al Frantei a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel in tot timpul anului, acesta este denumit si „Hrana regilor”.
Bartolomeo Sacchi, mai cunoscut sub numele de Platina, bibliotecar papal, a mentionat sparanghelul in lucrarea sa „Despre placerile cuvenite si sanatate”, in 1475.
Abia in secolul XIX sparanghelul a devenit vedeta dineurilor simandicoase. Brillat-Savarin spunea: „Este cu siguranta foarte bun, dar la cat costa doar regii si printii si-l pot permite”.
Am incheiat citatul da…
Sparanghelul.Proprietati benefice pentru sanatate!
Beneficiile consumului de sparanghel sunt: detoxifiaza, are proprietati de antiimbatranire, este afrodiziac indicat barbatilor(stii ce zic, ha), protejeaza impotriva cancerului luptand cu radicalii liberi, amelioreaza durerile şi inflamatiile din corp, previne sau reduce osteoporoza in cazul in care s-a instalat, reduce riscul malformatiilor congenitale precum si a bolilor de inima.
Contine:
- Potasiu, reduce grasimea de pe abdomen
- Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietati antioxidante care protejeaza celulele de radicalii liberi şi toxine
- Folaţii din sparanghel au importante proprietati anticancerigene (ii mai gasim si multe legume verzi si citrice).
- Vitamina k, ajuta la dezvoltarea şi cresterea densitatii osoase, prevenind astfel osteoporoza şi osteoartrita.
- Asparagina, un alt compus din sparanghel are efect diuretic, ne ajuta sa eliminam toate toxinele şi sarea in exces din organism, creste rezistenta organismului la oboseala care ne loveste in ultima vreme şi asigura functionarea normala a ficatului dupa o noapte de mahmureala sau dupa bucatele mai grele de la Paste.
Sparanghelul este şi un bun diuretic natural, recomandat de unii nutritionisti pentru sanatatea intregului organism dar si a florei intestinale. El este o sursa excelenta de vitamine, fibre, fosfor, potasiu şi proteine.
Cum aleg sparanghelul?
Daca nu ai posibilitatea sa il cresti tu, cand il cauti in supermarket intotdeauna il vei gasi la frigidere langa salate. El este de 3 feluri verde, alb si rosu.Cel rosu foarte rar se gaseste si este foarte, foarte scump. Ai grija sa fie tare la palpare si de culoare verde usor deschis. Daca isi schimba culoarea spre mov inchis deja e trecut, nu inseamna neaparat ca nu mai e bun de supa.
“Daca sparanghelul are varfurile deschise, tulpinile sunt moi si patate, sau un miros care indica deteriorarea, trebuie evitat. Strangeti in mana legatura de sparanghel si daca scartaie, atunci veti sti sigur ca este proaspat.” mai zice bucatarul Radu Popovici.
Tulpinile mai subtiri sunt mai gustoase si mai fragede decat cele groase, confundate deseori cu tulpinile batrane. Cu cat planta este mai tanara, cu atat produce tulpini mai groase, mai fragede si mai gustoase.
Cum preparam sparanghelul?
Pentru a-si mentine proprietatile ideal ar fi gatit la aburi sau perpelit vreo 3 minute in tigaie sau pe gratar insa, in funtie de preparatul pe care il consumi sparanghelul se poate fierbe, praji sau coace. Voi scrie un alt articol cu retete diverse in care am utilizat sparanghelul.
Eu am ales sa prepar asa :
- smoothie
- supa crema impreuna cu brocoli, morcov ceapa si cartof(patrunjel e de decor)
- garnitura, trasa la tigaie in unt si usturoi, 3 minute, pentru peste. Deliciu nu altceva.
Daca si tu stii diverse preparate in care folosesti sparanghelul scrie-mi reteta in comentariu mai jos!
Spor si energie!
Multumesc pentru sparanghel organic prietenilor din Corbeanca si pentru informatii www.reteteleluiradu.ro si www.csid.ro
Da, da, sigur ca am si eu o reteta:)
http://recomandcudrag.ro/2017/06/sparanghel-reteta-simpla-simpla-si-delicioasa/
Multumesc de reteta Corina.Am vazut video. Asa il prepar si eu mai putin la abur 3 minute.
Serios, adica direct in tigaie?
Da merge si la tigaie direct, este mai crocant un pic.