Fructe, legume, semințe, smoothie, shake sau fresh, blender, robot, storcător manual, cu presare, centrifugare sau prin masticare, mixer? Ăăă…Say what?

Aș bea ceva, dar nu știu ce! Ceva, care să fie răcoritor, dulce, să nu mă îngrașe, eventual să slăbesc pe ici, pe colo….

Cum ne pregătim pentru un suc delicios, nutritiv sau energizant? Simplu, învățând corect!

Știm cu toții că femeia încearcă, măcar o dată în viață, o dietă, cu scopul de a arăta mai bine dar, mai sunt și ceilalti membri ai familiei, copiii sau prietenii dragi.

Fresh Mama by Elena Santos

Până la nașterea copiilor, nu am dat importanță diferențelor dintre un smoothie și un suc din fructe sau legume. Dacă gustul îmi plăcea, beam fără să mă gândesc la valori nutriționale. De multe ori mixam greșit fructe între ele, devenind ulterior bombe calorice însă, am constientizat la timp și am început să studiez și să întreb diverși nutrționiști ce merge cu ce.

Smoothie-urile, comparativ cu fresh-urile mai conţin şi fibre, iar acestea sunt foarte importante pentru tranzitul intestinal și pentru sănătatea noastră în general.

Ce este un Smoothie?

Smoothie-ul este un suc natural cu diverse proprietăți de-a dreptul miraculoase aș zice, care ne poate ajuta în diverse situații medicale, în curele de detoxifiere sau în cele de slăbire.

Este un suc obținut prin amestecul unor fructe sau legume într-un aparat numit blender sau robot. Mai bine spus nu se elimină fibrele din fructe sau legume. În plus, smoothie-ul este un energizant perfect, mai bun decât orice complex de vitamine pe care îl poți cumpara de la farmacie. Ca orice suc, cu o retetă adecvată, poate fi consumat atât de adulti, cât și de copii.

Smoothie-ul este o bautură care trebuie consumată imediat după preparare sau în maxim 3 ore si musai ținut la rece. În caz contrar, riscă să-și piardă proprietățile nutritive. Pentru un smoothie sănătos, mai intâi intrebi un nutritionist, apoi vezi care smoothie te mentine în formă maximă si iti oferă energie pentru toată ziua.

Ingredientele pe care le alegi sunt foarte importante: legume, fructe, fructe congelate, lactate de origine animală sau lactate vegane(lapte din migdale, caju, orez, soya) sau diverse seminte, condimente, nuci si cereale. De exemplu semintele de in sau cele de chia sunt perfecte în retetele de smoothie-uri, la fel si ghimbir, turmeric, piper negru. Pe langă seminte, insă, poti adauga si ingrediente precum fulgii de ovaz, care te vor ajuta la digestie si sau o picatură se uleiuri esentiale naturale 100%.

Smoothie cu turmeric

Super-alimentele?

Aceasta denumire de Super-aliment provine din SUA si reprezinta alimentele organice si ecologice, super sănătoase, recomandate de nutritionisti într-o dietă optimă fiecaruia.

In Uniunea Europeană nu toate alimentele organice sunt denumite supra ci doar cele care au fost dovedite stiintific a avea caracteristici pozitive, poarta numele de superalimente. Superalimentele includ, printre multe altele, faimoasa alga chlorella, salata verde, spanacul, microplantele, afinele, merisoarele, avocado, sfecla rosie, migdalele, nucile  toate acestea pot fi folosite în retete de smoothie-uri cu măsură.

Ce este un Fresh?

De fructe sau legume, reteta trebuie recomandă de un medic nutritionist conform organismului fiecaruia. Cu riscul de a mă repeta, nu incercati retete dacă aveti o situatie medicala delicată (de exemplu diabet, hipertensiune, dereglări hormonale).

Suc cu zmeură

Fresh-ul este concentratul de suc prin procedeul de stoarcere. Storsul fructelor sau legumelor si separarea lor de coajă si pulpă se recomandă în cazul anumitor diete sau diluat cu apă, fără a mai adauga alți îndulcitori.

Fructele conțin în marea lor majoritaritate două polizaharide: fructoză şi glucoză. Nu stiu eu mulți termeni despre valori nutritionale însă baza am retinut-o.

Consumul moderat de fructe (3 x saptămână) presupune un aport scăzut de fructoză pe când într-un suc fresh de fructe nediluat, cantitatea de fructoză este foarte mare, iar impactul asupra organismului este unul negativ.

Conform CSID.RO:

“Consumul ocazional nu are impact metabolic atât de negativ, însă a începe fiecare dimineaţa cu un suc fresh iţi poate afecta sănătatea pe termen lung şi te poate predispune la obezitate, acid uric mărit cât şi rezinstenţă la insulină ce precede diabetul de tip 2.”

Prin urmare, evită  să consumi des sucurile concentrate tip fresh de fructe şi serveste-le mai bine, diluate în smoothie-uri sau în forma lor naturală.

Ce este un Shake sau Milkshake?

După cum întelegem si din denumire este o bautură ce contine lapte. Este o bautură cremoasă, dulce si rece, ce are în compozitie lapte, înghetată, iaurturi, fructe, siropuri sau toppinguri cu arome tip caramel, ciocolată, fructe de padure.

De origine, a aparut in Statele Unite însă, este foarte popular si în Europa, unde, mai des îl intalnim sub denumirea de Frappe. 

Foto credit tablespoon.com

Multă vreme nu am știut diferentele dintre smoothie, fresh, suc, shake, limonadă, însă am învătat, studiind. Acum spun si eu mai departe, poate încă mai sunt persoane care nu știu, cum am fost si eu.

Sunt Helenita și ador să împart cu voi din experiențele mele de viață! Saluteee!

Spor si energieee!

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.