Despre sfecla rosie, cum o aleg, cum o prepar va spun imediat

Ca manager de hotel, am incercat prima data sfecla rosie, fiarta, in urma cu aproape 10 ani, atunci cand a trebuit sa degust un preparat ce avea sa fie servit la un eveniment cu mare staif. Prima reactie din gand, eu stiind mirosul, a fost yack…

Ignoranta de mine, stiam teoria brici dar, nu incercasem niciodata, evitam, doar pentru ca bunicii mei cultivau sfecla pentru a asigura mancarea animalelor din microferma familiei, bunica colora lana si cam atat.

Preparatul ce trebuia degustat era in combinatie cu pasta de branza de capra. Am inghitit in sec si …am incercat, ce era sa fac, jobul e job. Demential. De atunci incet, incet, am inceput sa cercetez despre sfecla si proprietatile sale.

Sfecla rosie, propietati:

Aceasta leguma minune reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, folati, mangan şi potasiu. De asemenea, sfecla este o sursa buna de fibre, vitamina C, Vitamina A, magneziu, cupru şi fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi si fier,luteina si zexantina…..adica pe intelesul tuturor, tot ceea ce organismul nostru are nevoie.(sursa cartea “Tratarea bolilor cu ajutorul plantelor”)

Scurt istoric:

“Istoria sfeclei roşii se pierde în trecutul Asiei. Cultivată în Babilon, Asiria şi Iran pentru frunzele sale, sfecla roşie a devenit un aliment necesar şi apreciat în mai toate ţările arabe. Rădăcinile plantei erau hrană caravanelor negustorilor care duceau mărfuri în Grecia şi Roma antică dar şi monedă de schimb în aceste locuri. Fiind o plantă importată în Roma sfecla roşie era considerată o legumă de lux care era necesară să fie pe masa zilnică tocmai datorita calitatilor curative.”

“În ţara noastră sfecla pătrunde prin zona Mării Negre o dată cu construirea cetăţilor gerceşti. De aici se va răspândi şi în Rusia unde apoi va fi cultivată mai ales în zona Mării Baltice devenind aliment de bază şi păstrată iarna în murături combinate cu fructe de pădure şi varză” conform unui articol al Ziarului de Iasi

 Utilizari in scop medicinal si doar la sugestia unui medic nutritonist:

  • Diabetul.Sfecla rosie(swisschard adica frunza sfeclei) este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet de tip I şi II.
  • Epuizarea si hepatita.Sucul de sfecla rosie protejeaza celulele hepatice, ajuta la regenerarea lor şi le stimuleaza. Sfecla rosie previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroza sau spre cancerul hepatic, fiind cel mai mare aliat al ficatului.
  • Curata arterele,scade tensiunea. Pentru cei cu afectiuni ale circulatiei sangelui sfecla are proprietatea de a reducele punctele de grasimi din sange fluidizand cat mai bine vena.
  • Constipatia.Radacina de sfecla rosie contine polizaharide şi fibre care ajuta la combaterea constipatiei.
  • Boli renale in combinatie cu morcov, tulburari oculare, anumite forme de cancere, anemie, gastrita, varice, totodata prin consumul controlat al sfeclei in diverse preparate crude sistemul imunitar este astfel consolidat.

In sfecla rosie gasim tot ceea ce are nevoie organismul nostru. Sunt si contra indicatii, insa doar medicul nutritionist va poate sfatui ce este benefic fiecaruia.

Consumata murata in otet, proaspata sau coapta sfecla rosie este un superaliment nutritiv cu multe beneficii pentru sanatatea omului.Sursa pinterest

Cum aleg sfecla.

Sfecla este de mai multe forme: turtita, ovala, lunguiata si nuante de rosu de la rosu aprins  la bordeaux sau chiar negru. Ceea ce eu cultiv la mine in curte este cea de tip swisschard adica cea lunguiata de nuanta sangelui. Se pare ca ar fi cea mai buna dintre suratele sale inclusiv frunzele.

Google imagini

Cum prepar humus cu sfecla.

Ceea ce am incercat eu pana acum: smoothieuri, salate cu sfecla murata,humus, aperitive. Am de gand sa fac in curand si supa crema cu sfecla si quinoa sau briose cu morcov si nuca. Abia astept sa testez noi preparate.

Humus by Minimalist baker

Uite aici reteta de Humus cu sfecla rosie:

  • Sfecla coapta 1 bucata cat un ou
  • Lamaie 1 bucata(zeama)
  • Usturoi 3 catei de usturoi caci il ador
  • Naut fiert 300gr(o conserva maricica)
  • sare, piper,
  • Tahini (2 linguri din conserva, nu am gasit altfel)
  • Ulei de masline 30/40mg

Cum se face: speli sfecla, o coci in cuptor pana se inmoaie apoi se lasa la racit. Intr-un blender se amesteca toate ingredientele de mai sus fara ulei. Dupa ce adaugi sfecla decojita si o mixezi o leaca, adaugi treptat si un pic de ulei si zeama de la lamaie dupa gustul fiecaruia. Gata, asta e tot. Se serveste cu lipie, tost sau, bete de morcov, grisine. Pofta mare!

Smoothie cu sfecla:

  • 1sfecla mica cat un ou
  • 1 morcov
  • 1 mar verde
  • 1 portocala.
  • Apa

Enjoy it!

Abia astept sa testez reteta pentru supa crema si cea pentru briose.

Sunt Elena si aleg sa am grija de sanatatea mea si a familiei mele.

Spor si energie!

 

 

2 COMMENTS

  1. Foarte interesante detaliile. Nu stiam ca sfecla ajuta la constipatie. Eh, multe nu stiam. Merci mult! Data viitoare cand fac hummus, bag si sfecla, sa vad cum imi iese.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.