#MareaCurățenie de Primăvară. Smart cleaning!

În articolul anterior povesteam cât este de relaxant să ai o casă aerisită, curată, ordonată și cât mai minimalistă.

Ai puțin, muncești mai puțin. Mămicile știu asta. Așa-i?

Noi românii, încă acumulăm multe lucruri, obiecte, acareturi și tindem să le păstrăm cât de mult pentru că fie au costat mult, fie au fost dăruite de o persoană dragă…

În timp, toate acestea prind, așa… o valoare sentimentală. Asta face ca debarasarea să fie și mai delicată.

Știu că marea majoritate dintre noi avem multe alte lucruri de făcut, mai ales cu o săptămână înainte de Sfintele Sărbători de Paște iar timpul alocat curățeniei se rezumă la două-trei zile. E ok și așa atâta timp cât ai deja o rutină zilnică, să zicem de 15-20 de minute și una săptămânală.

În acest articol ne vom ocupa de spațiile rămase.

Dacă în articolul anterior am scris despre bucătărie, zona de luat masa, sufragerie, dormitoarele tuturor, inclusiv șifonierele și depozitarea jucăriilor(unde e cazul) acum ne vom ocupa de:

  • Băile casei
  • Holurile, scările
  • Biroul, biblioteca, cămările, debaralele
  • Intrarea în casă și balcoanele (eventual garajul)

Băile. Pun la spălat perdeaua de duș împreună cu covorașele. Încep curățenia de la tavan la pardoseală curăț păianjenii și praful de pe pereți apoi, cu produsele mele preferate de curățat spăl lustra, faianța, vasul de toaletă, bateriile de la duș și chiuvetă, aranjez sau curăț dacă este cazul spatiul de sub chiuvetă. Desfund scurgerile cu o soluție specială, spăl peria de toaletă precum și coșul de gunoi. Sterg apoi oglinda, schimb proasoapele, spăl gresia și pun covorașe curate.

Biroul și biblioteca. Momentan biroul casei este transformat în spatiu de depozitare al unor electrocasnice pentru viitoarea reamenajare a bucătariei. Bine, asta nu este un motiv să nu mai facem ordine si curățenie.

Am selectat toate cărțile, hârtiuțele și facturile ce erau în bibliotecă și pe birou apoi, apoi, ca la celelalte încăperi, am început curățenia de la tavan la pardoseală, praful, pereții, lustra, perdeaua, draperia, aparatura de birou, coșul de gunoi, pardoseala.

Holurile și scările! 

Anul acesta a fost cel mai ușor să curățăm casa scărilor pentru că, de curând am primit ustensile ce ne-au ușurat munca și timpul de curățenie.

Pămătuful și aspiratorul de geamuri cu coadă multifunțională sunt de la Leifheit. Ele m-au ajutat să ajung cu ușurință în zonele greu accesibile. Mă refer aici la tavanul de pe casa scărilor ce are 4 metri înăltime și geamurile înalte de peste 2 metri.

Atât pămătuful căt și aspiratorul sunt ușor de manevrat, dovadă că este adorat de copiii noștri atunci cănd își îndeplinesc sarcinile. Ocupă spatiu puțin și m-au ajutat să fac economie la rola hârtie menajeră. Credeți-mă sunt o investiție pe cinste! Ii găsiți pe site-ul lor sau chiar pe Emag. Cu plăcere!

Intrarea în casă și balcoanele.

Îmi place ca întrarea în casă să fie în permanență curată căci, nu-i așa este primul impact când venim acasă si mai ales când primim musafiri. La exterior am curățat de păianjeni pereții și tavanul miniverandei tot cu pămătuful și coada multifunștională Leifheit, am sters geamul și ușa iar acum vom decora cu mici accente de Paște si primăvară. În anii trecuți foloseam o scară să pot ajunge și implicit o a doua persoană să îmi țină scara pentru a mă proteja de vreo posibilă trăsnaie.

Despre soluțiile mele de curățat făcute în casă precum si despre cum se spală diverse articole (perdele, perne, diverse pete, tacâmuri, argazul, hota etc) am scris aici pe blog la categoria Curățenie.

La intrarea în casă, la interior, am scos și spălat hainele și încălțămintea de iarnă, am înlocuit cu cea de primăvară-vară și cum era de așteptat am șters oglinda și praful și am aspirat mocheta de la intrare.

Balcoane nu am dar pașii sunt cam aceeași ca la fiecare încăpere, șters tavane, paienjeni, lustra sau sistemul de iluminat. Dacă sunt dulapuri de depozitat, ideal ar fi să fie scos tot afară apoi spalat și pus la loc doar strictul necesar. Unii prieteni țin murăturile, bicicleta sau trusa de scule precum si multe alte nimicuri.

Primăvara este momentul propice pentru un refresh al casei. Așa cum fiecare ne dăm un refresh la minte si trup prin diete sau post așa și casa noastră are nevoie de curătare fizică sau energetică. Noi preferăm Sfeștania.

Când locuiești la casă munca se dublează comparativ cu locuitul la bloc dar și satisfacțiile sunt pe masură. De aceea am ales soluții smart ce mă ajută prin gospodărie.

Pare simplu în scris acest Mic ghid de orientare dar, chiar așa este pentru noi.
Așa cum am menționat mai sus dacă avem liste si o rutină cât de mică zilnic este mult mai ușor ca trecerea dintre anotimpuri să fie făcută fără presiune și fără stres.
Acolo unde este cazul implicarea membrilor familiei în curățenia casei este este un bun prilej de conexiune.

Mai puține lucruri, mai puțină muncă duc către mai mult timp pentru cei dragi!

…..

Sper că informațiile  mele de mai sus îți sunt utile sau de inspirație și le vei aplica și tu când simți sau când timpul îți permite. Dacă îți plac postările mele despre organizare, curățenie, bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificare la fiecare articol nou pe care îl postez apoi împărtășește și cu prietenii tăi.

Mă găsești pe YouTube si Instagram cu același nume Acasa_cu_mami  sau Elenasantos_home pe Insta dar și în grupul cu idei de organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Spor și energie să avem!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.