Există vreo legătură între salvarea planetei, sustenabilitate și cum ne îngrijim noi încălțămintea?

Există.

Vă spun pe scurt, în vreo două-trei vorbe care sunt cele 3 beneficii ale îngrijirii corecte a articolelor vestimentare, în special încălțămintea. Apoi trecem la cum se spală și întreține aceasta în funcție de material.

Sustenabilitate, economisire, calitate.

1.Sustenabilitate este cuvântul anului 2020.

Este tot mai des folosit termenul și de multe ori în sensul lui corect. Acest an pandemic este anul conștientizării în toate ariile, mă refer acum cu precădere la calitatea vieții și a mediului în care trăim.

Lets do it Romania  este cea mai mare mișcare socială din tară, am găsit postat pe blogul lor definiția sustenabilității și anume: Sustenabilitatea este calitatea unei activități de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. 

Grija pentru planeta noastră,sufocată de consumerism implicit gunoaie, a devenit un must.

Așa și…care este totuși legătura dintre sustenabilitate și îngrijirea încălțămintei?

Ei bine, legatura apare atunci când ne iubim articolele de încălțăminte și nu numai, le spălăm corect, le îngrijim și le reparăm unde este cazul.  Așa vom cumpăra mai puțin.

Într-o lume în care se trăieste și se consumă totul cu rapiditate vorbim aici de Fast Fashion, Fast living, Fast tech este absolut necesar să fim mai responsabili.

Reparând și curățând periodic piesele de încălțăminte contribuim la menținerea mediului cât mai curat. Se cumpără, se produc și ulterior se aruncă la gunoi, (încăltări din materiale care nu sunt biodegradabile), milioane de perechi de papuci, pantofi, genți curele, portofele and so on and so forth.

2.Economisirea. Alegând produse din materiale de calitate și întreținându-le corect  cumperi mai rar, economisesti mai mult. Au luat amploare și magazinele tip second-hand unde se pot găsi articole foarte frumoase, de calitate și la prețuri mult mai mici comparativ cu marile magazine de brand. Chiar și așa, pentru cei care își permit o pereche de încălțări noi este necesar să cunoască ce tip de material este, cum se spală, cum se întrețin.

3. Calitatea. Cu toții avem acasă perechea aceea de pantofi mult iubită, perechea cumpărată cu primii bani și păstrată cu drag ani de zile. Fie că avem pantofi din material foarte bun de o calitate superioară, fie că ne-a plăcut i-am cumpărat și am aflat că nu se mai fabrică, fie că i-am atribuit o valoare sentimentală și îî păstrăm ca pe niste bijuterii, indiferent de situatie acolo unde este calitate există și durabilitate în timp.

Acestea fiind spuse să trecem la fapte

Cum se spală…

Pantofii de sport(adidașii din piele sau cu plasă).

Da, toti avem tendința de a-i arunca în mașina de spălat rufe, uneori și pe cei confecționati din piele sau piele ecologică fără să fim atenți la temperatura apei sau cu ce program al mașinii se pot spăla.

Foto credit Beko Romania

Ei bine aș fi spus NU spălăm în mașina de spalat rufe dacă nu aș fi testat chiar eu si mai ales că acum noile tehnologii permit și au un astfel de program cum au cei de la Beko

( Notă. Aceasta nu este reclamă platită ci o simplă recomandare)

Tip. Înainte să bagi în mașina de spălat  încălțămintea sport, spală talpa de noroi sau nisip, scoate șireturile și curăță-le separat în chiuvetă.

Pentru a minimiza zgomotul din timpul spălării și mai ales din timpul centrifugării eu adaug preșuri, pături mai subtiri sau covorașele de baie.

Foto arhiva personala

Folosește programul special pentru încălțăminte, dacă mașina ta deține o astfel de funcție. În caz contrar, alege un ciclu de spălare delicat și o temperatură joasă altfel pielea se va strânge iar încălțările tale se vor micșora cu două măsuri, trust me, am făcut asta.

Spălatul la lighean a pantofilor din pânză adică teneși, bascheti, ghete de zapadă, chiar și adidași-pantofi sport pentru alergat care au plasă și o parte piele întoarsă se face cu foarte multă grijă pentru produs. Ideal ca apa să fie călduță sau la temperatura camerei si un strop de detergent de vase dacă nu ai la îndemână produse speciale destinate fiecărui tip de material. Nu uita să clătești foarte bine și în ultima apă pune un strop de oțet pentru revigorarea culorilor.Yep, cum făcea bunica.Chiar așa.

Frecarea, curățarea sau spălarea se face fie cu o perie cu păr natural fie cu burete. Fiica mea Rihanna a folosit o metodă văzută în Youtube cu ajutorul pastei de dinti cu flour, metoda prin care a reusit să curețe și să albească talpa și cantul tenesilor/adidașilor.

Interiorul pantofilor sport adică branțurile detașabile se spală și se curață mai des si se aplică pudră de talk sau este ok și cea de bebeluși.

Pantofii și ghetele din piele întoarsă.

Ne este drag când achiziționăm o pereche de pantofi stiletto sau ghete din piele întoarsă. Arată senzational dar dacă dă norocul peste tine și te apucă ploaia prin oraș sau ai vărsat la restaurant din greșală un strop de ulei de la delicioasa salată peste pantofii tăi noi….Stai așa, nu intra în panică că-ți spun eu cum se face

1. Usucă bine zona sau tamponează cu un șervet din hârtie sau din material.

2. Spală imediat zona pătată de grăsime cu un burete sau o cârpă înmuiată în oțet după cum mi-a spus mama.(Dacă ești încă la restaurant cere ospătarului bicarbonat sau faină și presară peste pată timp de 5 minute, trust me, am lucrat mulți ani în hotelărie și am văzut multe, apoi scutură bine praful îmbibat)

Eu am testat pe o pereche de pantofi spălarea cu detergent de vase și un pic de bicarbonat apoi am uscat temeinic cu o cârpă din bumbac.

Atentie, Nu așeza articolele din piele întoarsă lângă o sursă de caldură de niciun fel.

Ulterior, pentru a reveni la forma inițială am folosit guma de șters albă și pila de unghii abrazivă. A funcționat de minune. Exista mai nou spray-uri pentru sigilarea pielii întoarse și scapi se pare de stressul murdariei. Nu am testat încă deși am un astfel de spray în casă.

Pantofii din piele lacuită

Aici este o metodă pe cât de simplă pe atăt la îndemână. Spălarea se va face doar cu o cârpa udă și atât.

Intreținerea pielii lăcuite se face cu celebrul demachiant lapte Doina sau un strop de ulei alimentar ori vaselină. După aceea se șterge surplusul prin tamponare fie cu un sevet fin fie cu o lavetă sau o cârpă dintr-un tricou vechi de bumbac. Simplu ca bună ziua.Zău.

Pantofii și cizmele ude

Pantofii și cizmele ude de apă( sau de zăpadă ce conține sare) se tamponează bine în zona udă cu o lavetă moale, acolo unde sunt urme de sare se șterge cu cârpa îmbibată în oțet sau pur și simplu apă, se clătește unde este cazul și se reia tamponarea cu o cârpă/lavetă din bumbac uscată.

La interior, pentru că pantoful/gheata/ cizma să își păstreze forma se introduce fie tricouri vechi, fie hârtii mototolite fie suport de forma piciorului pentru cei care au această posibilitate apoi îi culcăm pe o latură.Si aici este valabilă atenționarea  a Nu se usuca (mai repede) lângă o sursă de căldură.

Îmi amintesc ca mama punea ghetele de zapadă lângă sobă și de multe ori se întarea materialul. Acum nu mai avem sobă și nici calorifere și nici iarna nu mai este așa năpraznică ca acum 25 de ani dar unele metode de curățare și întreținere sunt valabile și azi.

Tu cum speli și întreții încălțămintea pentru sezonul rece?

———————————–

Dacă îți plac postările mele despre Casă și Grădină, adică despre Organizare, Grădinărit, Curățenie, Bucătăreală și cămin în general, te aștept și pe pagina de Facebook a blogului meu Elena Santos Home. Mă mai  găsești pe YouTube cu  numele Acasa cu Elena Santos  si ElenaSantos_Home pe Instagram dar și în grupul despre organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Spor și energieee…

Helenita

Xoxo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.