insamantare

-Fa lucrurile la timpul lor, mi-au spus bunicii.

Bunicii mei, odihneasca-se in pace, ma luau de mic copil sa invat despre viata la tara.

Bunicul m-a invatat cum se face gradinarit sanatos in curte, pe camp sau cum se cresc animale, cum sa organizezi oamenii ce veneau sa ne ajute, cine ce trebuia sa faca.. Bunica m-a invatat sa fac de-ale gurii, dulciuri si paine de casa. Doamne ce bine mi-a prins si cate povesti am de spus. Ce nu aveau ei sa afle, dragii de ei, este ca timpul, timplul nostru de acum s-a modificat un pic.

Bunicul imi spunea: “Bebisoru, toate pe lumea asta au timpul lor si locul lor asa ca te organizezi bine si ai o viata frumoasa. Planteaza graul dupa ce ai cules via sa ai paine pe masa in iunie si mai apoi plantezi inca o data, culege porumbul si via cand se duc copiii la scoala sau cade prima bruma, rosia o pui de mai multe ori sa iti ajunga pana la brumar.”

De la el am invatat ca rasadurile poti sa ti le faci singur in casa incepand cu luna februarie.

Cum mi-am pus rasadurile

Uite cum am procedat eu:

Paul 1: Semintele, pamantul si recipientele.

Semintele: daca poti sa tii semintele de la an la an este ideal daca nu, orice supermarchet vinde acum in luna februarie sau luna octombrie seminte la pliculet.Recomand semintele bio sunt un pic mai scumpe dar mai sanatoase.

Pamantul daca te decizi sa iti pui rasaduri de legume, recomandat este sa ai pamant special de legume si nu cel de flori. E ok si cel universal insa si eu recomand pamant de legume la legume si de flori la flori.

Recipientele  au aparut atat de multe variante si forme de recipiente ca devine o intrega filosofie in ce recipient e ok sa insamantezi. Eu am luat din Auchan si Lidl  recipiente simple din plastic cu mai multe forme pentru ca voi planta mai multe soiuri de rosii si legume dar si flori. Poti folosi recipiente si din carton biodegradabil sau chiar in cartonul-cofrag de la oua. Uite in imagini:

Pasul 2: Inmuierea semintelor.

-daca vrei ca unele semintele sa incolteasca mai repede cu o seara inainte se pun in apa calduta si se lasa asa pana a doua zi cand vrei sa le pui in pamant.

Pasul 3: Insamantarea si udatul

Cum mi-am pus rasadurile? Uite: in fiecare orificiu din recipientul ales am pus pamant de legume, am facut o mica scobitura in centru cu un creion si am pus samanta de leguma apoi am acoperit cu pamant si presat in zona semintei. Am udat cu apa la temperatura camerei. Pamantul nu trebuie sa fie udat in abundena si doar cat planta poate isi traga necesarul de apa. Eu ud dimineata si seara.

Pasul 4: Plantarea

Ideal pentru plantat in aer liber ar fi luna martie cand planta are deja 10-15 cm insa cum vremea ne da batai de cap mai asteptam pana ce temperatura pamantului este mai mare de 10 grade. Daca locuiesti la bloc poti creste si in ghiveci, in balcon si rosii si castraveti si tot ce vrei. Atata timp cat plantele au temperatura optima si aer natural dar mai ales doamna albina are posibilitatea sa polenizeze florile poti creste orice leguma.important este sa vrei sisa ai grija de plantele tale iar ele te vor rasplati cu un soi sanatos.

Arhiva personala

Spor la gradinarit!

Cel mai bine va explic in video de mai jos:

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.