De ce ne-am zugrăvit singuri casa?

Anul trecut, în 2017, ne-am hotărât că este momentul unei renovări în toată casa, parter și etaj, renovare datorată noului stil de viață adoptat. Am decis să economisim, chiar dacă asta a însemnat o mare investiție pe termen scurt dar, în timp, vom economisi. Am schimbat sistemul de încălzire în pardoseală și lucrul acesta a venit la pachet cu un nou montaj de gresie, o nouă baie la etaj și o nouă zugraveală. Am căutat echipe de muncitori dar după o anumită perioadă am renunțat. Despre cum am planificat reamenajarea casei am scris aici. 

Cu ce începem? Mai întăi trebuie să aveți în minte că NU este recomandat să vă apucați de vopsit când este foarte frig, foarte cald sau într-o zi ploioasă.

Cum ne-am ales vopseaua și cum am zugrăvit? Simplu, am urmat câțiva pași!

Pasul 1. Stabilește bugetul apoi alege culoarea și stilul în funcție de mobilierul avut.

De fiecare dată când ne dorim o schimbare ar fi ideal să avem, pe lângă planul financiar, un plan ce include designul camerei respective. În 2018 este mult mai ușor. Sunt multe aplicații pe internet care ne ajută să ne facem singuri designul în funcție de mobilier. Noi, după ce am decis culoarea pentru fiecare cameră, am mers în magazine de specialitate și am luat paletar de culori.

După ce stabilești culoarea dorită, ai variante să cumperi vopsea lavabilă gata-preparată sau cumperi alb și nuanța/pigmentul dorit. Unele magazine au malaxor și amestecă vopseaua cu nuanța pe loc.

Sfatul meu este să citești eticheta și să ceri sfat unui specialist în legătură cu puterea de  acoperire. Ideal este ca vopseaua să acopere peste 15mp/litru dar, asta depinde de mai mulți factori cum ar fi:pregătirea peretelui înainte de vopsea, de calitatea vopselei, de gradul de absorție.

Pasul 2.Ce cantitate de vopsea cumperi?

Tu știi ce cantitate de vopsea ai nevoie?

De la soțul meu am furat cum se face. Se măsoară laturile bazei peretului adică lungimea și lățimea camerei si toate laturile existente și aflăm perimetrul. Suma laturilor se înmulțește cu înălțimea. Dacă tavanul necesită zugrăvire și el, se adaugă și suprafața lui. Din ce rezultă scădem ușa, geamurile, arcade sau pereti din sticlă ori caramidă transparentă. Acum știm cantitatea. Corect?

Pasul 3. Materiale necesare.

După ce afli ce culoare vrei să vopsești și câtă cantitate ai nevoie, urmează necesarul de materiale auxiliare. Lista noastră: muzică, haine de terfelit sau echipament de protecție fără costuri apoi avem nevoie de… de amorsă, vopsea de calitate, folii protectoare din ciolofan subțire, bandă adezivă de hârtie special pentru protejarea plintei și nu numai, trafalet mai lat, tavă cu grătar pentru a elimina excesul de vopsea, pensulă pentru colțuri și plintă. Fiind o casă nouă, până s-a așezat pământul sub ea, au apărut mici crăpături. Pentru crăpături apărute am avut nevoie de spaclu, smirgher, chit de rosturi și ipsos.

Pasul 4. Pregătirea pereților și a tavanelor

 Tavanele. În cazul nostru nu a fost necesar să zugrăvim tavanele. Le-am sters doar de praf Normal este ca orice zugrăveală să  se înceapă mai întâi cu tavanele.

Peretii. Am identificat crăpăturile mai întâi și le-am lărgit un pic, pentru a putea aplica gletul sau adezivul special. Se repară cu glet sau chit de rosturi toate găurile și fisurile din perete, iar in cazul in care acestea sunt prea adânci, se umplu cu ipsos, abia apoi se aplică gletul. Se șlefuiesc cu hârtie abrazivă/smirgher zonele unde s-au efectuat reparațiile, se curată peretii de praful rezultat în urma reparatiilor cu o matură sau lavetă curată, apoi se trece la aplicarea amorsei, care are rolul de a fixa vopseaua pe pereti. În cazul nostru a fost necesar să reparăm toate crăpăturile și apoi să aplicăm vopseaua direct fără amorsă.

Pasul 5 Vopseaua și vopsirea!

Am stabilit nuanța și am luat eșantioane pentru a proba acasă ce se potrivește cu încăperea pe care am dorit să o zugrăvim.

Vopseaua lavabilă de calitate NU o diluați cu apă, doar dacă e cazul foarte, foarte puțin cât e necesar să o puteți întinde bine cu trafaletul. Puneți putină apă, amestecati bine si încercați pe perete. Când vopseaua este prea diluată, va trebui să dați mai multe straturi și nu va fi rezistentă în timp bașca că munciți mult.

Dacă preparați culoarea acasă, nu puneți tot pigmentul în vopseaua lavabilă. Puneti puțin câte puțin pigment, amestecați și încercați cu o pensulă pe perete să observați dacă este culoarea dorită.

Folositi grătarul și tăvița pentru a scurge trafaletul. Nu umpleti trafaletul cu vopsea lavabilă când dati pe perete pentru că se va scurge și va face dâre. Exact ca în imaginile de mai sus. Din greșeli învățăm, păi nu?

Este foarte important să zugrăvim o suprafață odată (de exemplu, tot tavanul odată sau un perete întreg odată).

Imediat ce ati terminat de zugrăvit, nu uitați să spălați bine trafaletul și pensula, nu lăsați să se usuce vopseaua pe ele, asta pentru a putea fi refolosite și la alte camere.

Economie Coane Fănică, după buget!

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

Spor la zugrăvit pe bani puțini!

 

 

3 COMMENTS

  1. Toată vara am stat cu “casa strânsă la pachet” in așteptarea unui zugrav. Recunosc ca am dorit sa varuiesc singura, dar am tot amânat pentru ca nu ma simteam in stare.
    La începutul lunii Octombrie a apărut si zugravul, dar mi-a zugrăvit doar parterul. De restul casei cred ca ma voi ocupa singura sau mai bine spus, cu tine 😊. Exemplul tău ma motivează.
    Mulțumesc, draga mea!
    Sunt incantata ca ne-am cunoscut la Webstock 🤗

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.