Mi-am plantat singură sparanghel în grădină și sunt tare bucuroasă!

Scurtă istorioară a sparanghelului.

“Se știe că sparanghelul este cultivat de mai bine de 2000 de ani în regiunile mediteraneene. În secolul al II-lea Î.H., romanii stiau deja nu numai cum să îl cultive și să îl prepare, ci și cum să-l conserve prin congelare.

De cand regele Ludovic al XVI-lea al Frantei a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel in tot timpul anului, acesta este denumit si „Hrana regilor”.

Bartolomeo Sacchi, mai cunoscut sub numele de Platina, bibliotecar papal, a mentionat sparanghelul in lucrarea sa „Despre placerile cuvenite si sanatate”, in 1475.

Abia in secolul XIX sparanghelul a devenit vedeta dineurilor simandicoase. Brillat-Savarin spunea: „Este cu siguranta foarte bun, dar la cat costa doar regii si printii si-l pot permite”.

Am găsit informatiile de mai sus, despre istoria sparanghelului pe www.reteteleluiradu.ro    și nu numai. Internetul este o unealtă utilă și variată

Bun. Dar cum stă treaba cu plantatul sparnaghelului?

Tot cercetând despre sparanghel si aflând ce proprietăți uimitoare are am scris articolul  Sparanghelul-cum-alegi-cum-prepari  apoi am decis să îl semănăm și noi în grădină.
Iaca cum!

Cum mi-am plantat singură sparanghelul?

Anul trecut am fost tare bucuroasă când am primit răsaduri de sparanghel. Inițial voiam să semăn exact ca pe roșii și castraveți însă o prietenă dragă m-a surprins plăcut cu peste 30 de fire de sparanghel deja prins la vreo 2-3 cm înălțime fiecare fir.

Concret.Cum am plantat?

Pasul 1. Pregătirea terenului.

Se știe că sparanghelului, plantă perenială, îi place semiumbră și am ales un loc ferit, în apropierea salciei.

Deoarece aceste plante se vor afla în aceeași loc pentru o perioadă foarte lungă de timp, cam 20 -30 de ani, este bine să le oferim un început bun și să ne asigurăm că solul este bogat în nutrienți și că se scurge bine, nu menține apa.

Cum spuneam și mai sus, dacă nu ai rădăcini din care să poți rări și Îmbogăți recolta din anii următori, semeni semințe si îți faci răsadurile exact ca la roșii.

Așa arată rădăcina de sparanghel.

The sprouce
Sursa

Pasul 2.

Bun, am făcut rânduri, apoi gropițe de 10 cm adancime, am udat  și am plantat fir cu fir, la distanță de 35cm fiecare. Am procedat așa pentru că nu planta în sine mă interesează momentan ci rădăcina.

Dacă rădăcina are spatiu să se extindă atunci producția va fi pe masură începând cu al treilea an până la cel de-al ….douăzecilea an!

Pasul 3

La final, am presărat nisip la baza plantelor de sparanghel pentru acești primi ani.

Acest lucru ne ajută să îndrumăm apa către rădăcinile plantei și ne ajută să păstrăm solul  curat și satura.

Cam așa arată acum sparanghelul nostru în cel de-al doilea an de la semănat direct în pămănt.

Țin să precizez că a rezistat foarte bine peste iarnă și nu l-am acoperit cu nimic.

Cum scriam și în articolul precedent despre proprietățile miraculoase ale sparanghelului m-am gândit să reamintesc câteva și aici.

Proprietăți benefice pentru sănătate!

Beneficiile consumului de sparanghel sunt: detoxifică sau curăță aș zice, are proprietati de antiîmbătrânire, este afrodiziac indicat bărbatilor(stii ce zic, ha), protejează împotriva cancerului luptând  cu radicalii liberi, amelioreaza durerile şi inflamatiile din corp, previne sau reduce osteoporoza în cazul în care s-a instalat, reduce riscul malformatiilor congenitale precum si a bolilor de inima.

Contine:

  • Potasiu, reduce grasimea de pe abdomen
  • Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietati antioxidante care protejeaza celulele de radicalii liberi şi toxine
  • Folaţii din sparanghel au importante proprietati anticancerigene (ii mai gasim si multe legume verzi si citrice).
  • Vitamina k, ajuta la dezvoltarea şi cresterea densitatii osoase, prevenind astfel osteoporoza şi osteoartrita.
  •  Asparagina, un alt compus din sparanghel are efect diuretic, ne ajuta sa eliminam toate toxinele şi sarea in exces din organism, creste rezistenta organismului la oboseală care ne loveste în ultima vreme şi asigură functionarea normală a ficatului după o noapte de mahmureală sau după bucatele mai grele de la Paște.

Sper că informațiile mele de mai sus îți sunt utile sau de inspirație și le vei aplica și tu când simți sau când timpul îți permite. Dacă vrei cu adevărat poți planta și pe balcon.

………………………….

Dacă îți plac postările mele despre organizare, grădinărit, curățenie, bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificare la fiecare articol nou pe care îl postez apoi împărtășește și cu prietenii tăi.

Mă găsești pe YouTube cu același nume Acasa_cu_mami  sau ElenaSantos_Home pe Instagram dar și în grupul despre organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Spor și energieee…

Helenita!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.