Cu buget zero ne-am amenajat singuri terasa.

Da, da, se poate mai ales când debarasezi și descoperi că ai multe acareturi nepuse pe categorii la locul lor

Acum câțiva ani ne-am amenajat terasa în stil iberic-industrial, așa cum este parte din casă. Mi-ar fi plăcut să decorez fiecare cameră în alt stil (boho, frech, beachy, shabby chic, farmhouse cu elemente industriale) dar pas cu pas ajungem și acolo.

Gresia de pe terasă a ținut doar o iarnă pentru că nu ne-am priceput cât adeziv intră și nici nu am avut timpul necesar să supraveghem meșterii.

Anul următor a început să se spargă și să se desprindă de ciment. A fost musai să o înlocuim chiar dacă era gresie rezistentă la ger. Experiența asta ne-a învățat ceva, a fost o lecție pentru noi.

Foarte greu mai găsim meșteri pricepuți care să își facă bine treaba.

De voie, de nevoie…uite cum am învățat să ne meșterim singuri multe lucruri prin casă. Cam cum făceau și bunicii noștri. În plus economisim niște bănuți, păi nu?

Cu vreo 3 ani în urmă soțul meu a văzut trecând pe stradă o căruță cu lemne de vânzare. Erau acele lemne pe care le vedem la munte că delimitează curțile și terenurile din trunchiuri subțiri de copac.

Cum el, soțul, portughez get-beget s-a îndrăgostit iremediabil de Romania și mai ales zona de munte, le-a cumpărat pe loc. De atunci și până în prezent au trecut deja 3 ani și nu, nu ne-am făcut gardul mult visat(de el), cel ca la munte.

Luna iulie a venit cu multă simplificare, organizare și debarasare la noi în casă, în garaj și alte dependițe.

Așa se face că din tot ceea ce am adunat în ani am încropit un super atelier de tâmplărie și tot felul de DIY-uri adică, pe românește de meșterit cu mâinile noastre. Ne reinventăm.

Cum terasa avea nevoie de balustradă, am reușit să o facem cu zero lei. Da, zero lei pentru că am descoperit odată cu organizarea pe categorii că avem cele necesare. Vă dați seama câte chestii am adunat? Încă puțin și mutam Hornbach-ul la noi. Glumesc.

Cum ne-am făcut singuri terasa? Păi, să vedeți…

Pasul 1. Planificarea

Am făcut o schiță a terasei și am stabilit necesarul. Am folosit lemnul din curte. L-am curățat și apoi l-am decojit și șlefuit. pentru acest proiect am avut nevoie de:

  • 2 ghivece mari, 1 jumatate sac ciment, nisip, o roabă unde am amestecat cimentul cu apă și nisip, o lopată evident, bârnele din doatare, smirghel, slefuitoare, baiț și solutie protectoare interperii specială pentru lemn, dibluri, sfoară, cearceafuri/ perdele, sârmă de oțel, inele pentru agățat, pahare plasitc pentru forme, muuuultă răbdare!

Pasul 2.Ghiveci suport din ciment.

Pentru că nu am vrut să dăm găuri în pereți sau în gresie am optat să montăm balustrada în ghivece vechi în care am turnat ciment amestecat cu fier și nisip pentru a avea mai mare susținere și stabilitate. Cimentul a rămas de anul trecut de la alte renovări. Am pus 5 pahare de jur împrejur cu scopul de a umple acele spații cu pământ și plante.

Pasul 3. Slefuirea, asamblarea și protejarea bârnelor din lemn

După ce s-a uscat cimentul am început montarea propriu-zisă a balustradei. Mi-au plăcut baldachinele de pe plajele exotice pe unde am călătorit și am zis că pot aduce și eu un iz marin la mine pe terasă.

După montaj, am dat de două ori  cu soluție protectoare pentru lemn. Nu am avut drapaje și am folosit două cearceafuri albe prinse cu sfoară.

In mare parte terasa e gata doar mici decorațiuni  mai lipsesc și beculețele care o vor înfumuseța și noaptea.

Iată rezultatul final:

Nouă ne place ce a iesit.

Ție în ce stil îți place să decorezi?

Spor în toate cu multă energieee…

Cu bucurie,

Helenita Santos

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.