Postul. Ce este postul si cum ne curata organismul si mentalul indiferent de religie.
Alegeri.
Este delicat sa abordezi in 2018 teme religioase insa nu despre asta este articolul meu de azi ci despre sanatatea corpului si a mintii. Pe acest pamant Entitatea Divina are mai multe denumiri in functie de asezarile pamantesti, culte, zone, influente. Fiecare are libertatea de a alege ce doreste, cum si cand doreste, fiecare om are puterea de a fi propriu liber arbitru.
Eu numesc aceasta entitate Dumnezeu si m-am nascut si am crescut in religia ortodoxa. Ca o practic corect sau nu tine strict de mine, cum imi interpretez eu legatura mea spirituala cu divinul. La fel ca si numele dat de fiecare religie de pe pamant tot asa aceste posturi exista, au o logica si sunt restrictii culinare care nu fac altceva decat sa curete organismul de plusurile negative ce ingreuneaza si imbolnaveste corpul.
(Asta e un mic intro, asa ca simteam nevoia de o mica justificare inainte). Bun.
Si totusi ce este postul?De ce postim?
Uite ce am gasit pe siteul crestinortodox.ro
Postul este o fapta de virtute, un exercitiu de infranare a poftelor trupului si de intarire a vointei, o forma de pocainta, deci mijloc de mantuire. Dar este in acelasi timp si un act de cult, adica o fapta de cinstire a lui Dumnezeu, pentru ca el este o jertfa, adica o renuntare de buna voie la ceva care ne este ingaduit, izvorata din iubirea si respectul pe care il avem fata de Dumnezeu.
“Nu fi nesatios intru toata desfatarea si nu te apleca la mancaruri multe. Ca in mancarurile cele multe va fi durere si nesatiul va veni pana la ingretosare. Pentru nesatiu, multi au pierit; iar cel infranat isi va inmulti viata”, zice inteleptul Isus, fiul lui Sirah (37, 32-34). Mantuitorul insusi a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti in pustie, inainte de a incepe propovaduirea Evangheliei (Matei 4, 2 si Luca 4, 2). El ne invata cum sa postim (Matei 6, 16-18) si ne spune ca diavolul nu poate fi izgonit decat cu post si rugaciune (Matei 17,21; Marcu 9, 29). Posteau de asemenea Sfintii Apostoli si ucenicii lor (Fapte 13, 2, 3; II Cor. 6, 5); ei au si randuit postul pentru toti crestinii. Sfintii Parinti lauda si recomanda postul cu staruinta.
Sunt, in religia mea, doar 4 posturi in an si toate au o logica. Postul Pastelui, Postul Sfintilor Petru si Pavel, Postul de Sfanta Maria si Postul Craciunului.
Cum ajuta postul sanatatea trupeasca si cea mentala?
A renunta pentru o perioada la alcol precum si la toate produsele de provenienta animala iti poate aduce o sanatate mai buna. S-au facut studii prin care s-a demontrat ca Postul de zi(miercurea si vinerea) precum si postul normal cu cele 3 mese regulare in timpul zilei ajuta la:
- reducere in greutate, imbunatateste masa musculara, curata organismul de toxine, stabilizeaza si reduce chiar nivelul de glucoza mai ales pentru cei diabetici (anumite faze ale diabetului) este benefic, reduce colesterorul si trigliceridele.
- Sunt mai multe feluri de a tine postul fiecare trebuie sa aleaga ce i se potriveste si in functie si de afectiunile de care deja sufera.
- Intotdeauna este recomandat sa postesti doar daca medicul iti permite asta, religia nu are nici o impunere.
Sanatatea spirituala. Sinele nostru, eul, contiinta!
Iata ce spune, Sf. Ioan Gura de Aur: “Postul potoleste zburdaciunea trupului, infraneaza poftele cele nesaturate, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta si il usureaza”
Multi dintre noi avem momente in viata in care stam de vorba cu noi insine, ne evaluam si nu neaparat in noaptea de Anul Nou. Ajungem sa ne intrebam cine suntem si care ne este menirea pe acest pamant. Suntem buni? Cat de buni? Iubim? Cum si pe cine iubim? Suntem altruisti pentru ca simtim iubire de semn sau ca avem si interes ascuns? Judecam? Criticam? Avem grija de corp insa spiritual cum facem?
Of-ul nostru cat de sanatos este sa il tinem in noi? Mai mergem in 2018 la preot sa ne eliberam? Mergem la psiholog? Cand stim ca avem nevoie, chiar mergem sau de rusine evitam sa mergem la medicul psiholog?
Ne confesam sincer celui mai bun prieten sau cu teama? Ne eliberam? Oare? Chiar ne eliberam?
Internetul ne ajuta sa depasim anumite faze prin care trecem sau le accentueaza in negativ depinde cand si cum citim si cat de vulnerabili suntem. Meditatia ne ajuta? Yoga ne ajuta? Cum depasim anumite stari? Mai stim sa ne rugam? Credem in puterea rugaciunii?
Sunt mie’n suta ca zicem involuntar Doamne Ajuta cand avem un examen, cand asteptam o mostenire, cand asteptam un rezultat medical, cand un apropiat asteapta un copil si multe alte situatii dar aproape deloc Multumesc Doamne!
Sa revenim. Nu pot spune eu sau demonstra eu: uite studiul X sau Y arata ca postul si rugaciunea si mai ales spovedania au beneficii asupra sanatatii omului insa am simtit pe pielea mea imbunatatiri. In plus de curand am vazut documentare tv prin care se demontra stiintific pas cu pas beneficiile asupra sanatatii fizice si mentale.
Fiecare este liber sa aleaga ce si cum doreste sa posteasca sau sa se roage, sa se elibereze.
Ce pot spune eu? iubeste sincer si deschis, ajuta-ti semenul, nu judeca, nu critica, roaga-te, mediteaza asupra sinelui tau, a constiintei, posteste macar de 2 ori pe an!Fii om bun!
Sunt Elena si te imbratisez!
Spor si energie!