Vacanța copiilor nu și a părinților!

Nu știu cum este la voi în familie, cum gestionați timpul copiilor în vacanță însă la noi, pff, sunt momente când copiii se joacă atât de frumos împreună încât mi se pare ireal, așa cam ca în telenovele unde tot timpul totul este perfect.

Să fim sinceri totusi, momentele acestea sunt rare.

La noi în familie nu există zi să nu se certe!

Tot mai des, fiind 3 etape diferite de vârstă, 5-11-16 ani, se ceartă din nimicuri: pe plastilină, slime, jocuri, păpuși, tricouri, oja mamei, pisici, atribuții sau pe muzică. Dap chiar și pe muzică. Se dansează și se ascultă muzică non stop. Fiecare cu stilul său.

Un balamuc frumos aș zice dar uneori…mă scot din minți certurile lor!!

Vouă vi se întâmplă asta?

Se dă scenariul următor(zău că se întamplă zilnic):

  • Mami, pot să mă uit la Tv sau mobil?
  • Mami, m-am plictisit!
  • Mami, mi-e foame,
  • Mami vreau înghetată,
  • Mami faci ceva dulce,
  • Mami te joci cu mine acum,
  • Mamiiiiii Rihanna m-a dat afară din camera ei. Mamiiii, vinooo.

Iată cum m-am gândit eu să le organizez timpul astfel încât:

  • să nu uite materia de școală,
  • să aibe timp pentru atribuțiile casei
  • să aibe timp de joacă
  • timp în familie

Gabriela Maalouf spune în articolul său din Totul despre mame– “Tot ceea ce dăm peste capacitatea lor (a copiilor) este o supraresponsabilizare, tot ceea ce dăm în minus este o subresponzabilizare.

Mult mai mulți părinți au tendința de a subresponsabiliza copilul din punct de vedere al abilităților fizice: își îmbracă copiii, fiindcă se grăbesc sau nu au încredere în ei, le dau să mănânce, când aceștia o pot face singuri până la o vârstă de peste 5 ani și exemplele sunt multe.”

Concret, ce am facut eu

Le-am facut un program scris cu căsute de bifat. Nu l-am inventat eu dar am aplicat și functionează. Life changing! Zău!

Pe un clipboard, pus vizibil, se pot scrie atribuții scurte, în functie de vârsta copilului, cu o căsută de bifat înaintea fiecarei atribuții sau cu poze pentru cei mici, sub 6 ani.

Am scris despre atribuțiile copiilor în funcție de vârstă în 2016, în articolul Mami exlică copiii se implică.

De exemplu:

  1. ___ Fă patul,
  2. ___ Fă ordine
  3. ___ Strânge masa
  4. ___ Citeste o carte doar 15 minute sau silabisește(conform vârstei)
  5. ___ Exersează 30 min.
  6. ___ Hrănește pisicile/animalele, udă florile.

În esență, le scriu niște treburi, sarcini și elemente educaționale pentru a-i ține ocupați cel putin în prima parte a zilei. Acest lucru mă ajută să mă pot concentra și asupra jobului meu de acasă.

Copiii mei își stabilesc ritmul în funcție de cum se trezesc. Ei pot decide acum dacă vor să-și facă tot ce e de făcut în prima parte a dimineții sau să se întindă pe tot parcursul zilei.

Ideea este că… la mine stă decizia de a-i lăsa sau NU pe ecrane(tv, tableta, telefon wii) sau cu prietenii până când taskurile sunt făcute.

Pff, ce mamă rea sunt ar spune unii dar nop, pentru noi nu este așa. Cum spunea și Gabriela mai sus, toate atributiile sunt în funcție de vârstă și capacitatea lor de percepție.

 Când copilul cere să se uite un desen animat sau film sau joc sau diverse alte cerinte, mă uit repede peste clipboard. Așa văd dacă totul a fost finalizat sau nu.

Este atât de ușor pasul acesta și chiar merită implementat mai ales pentru mintalul părintelui ce lucrează de acasă!

Aceasta este cu sigurantă una dintre cele mai bune hack-uri de viață sau trucuri sau cum vreți să-i ziceți, pentru vacanța de vară, trucuri care ne ajută să mentinem un program oarecum normal.

Curățenia casei și responsabilizarea.

Suntem 5 în casă și nu este ușor deloc să menții curat în toate încăperile. Să fiu sinceră chiar Nu îmi doresc casa perfectă cu totul strălucind de ordine și curățenie.

Nop, no way Jose!

Îmi doresc ca familia toată să fie fericită mai întâi apoi restul vin de la sine. Ii implic pe copii în treburile casei și a grădinii pentru a-i pregăti de viață dar totul este cu măsură indiferent dacă sunt în vacanță sau nu.

Găletușa cu dorințe.

Aici e super simplu. Fiecare membru scrie pe un bilet/betisor sau spune, ce ar dori să facă pe perioada vacanței tinând cont de vârste si mai ales de buget.

Bilețelul se pune în borcan sau galetușă și săptămânal se extrage o activitate.

Ca familie numeroasă nu este asa de ușor să îndeplinești dorințe care mai de care mai extravagante sau greu de îndeplinit așa că în momentul extragerii trebuie să fim toți de acord. Dacă nu, extragem până suntem toți de acord.

Scapă de plictiseașă cu…..Jocul bețișoarelor de înghețată!

Inspirată de o mămică din Canada, am de gând să încerc metoda bețelor de înghețată.

Cum stă treaba asta?

Simplu, cumperi bețișoarele de la Auchan, Jumbo sau Pepco, le colorezi, dacă nu sunt deja, special pentru vârstele copiilor și scrii pe ele diverse. Sunt activități de recreere dar si alte tipuri de atribuțiuni casnice. Cam așa:

Exemplu:

  1. joaca cu cretă pe ciment,
  2. joaca cu baloane de săpun,
  3. construiți o macheta cu Lego 
  4. faceți o vânătoare de obiecte 
  5. recunoaște plantele.

The sky is the limit!

Ori de câte ori vin copiii la voi și vă spun că sunt plictisiți, spuneți-le să scoată un bețișor și să facă acea activitate. Este interesant pentru ei că nu știu ce va fi și chiar le stimulează creativitatea în acel moment.

Dap, mai sunt și task-urile generaliste pentru casă (de exemplu dau cu aspiratorul în altă cameră decât a lor sau spală mașina sau mânerele de la clanțele ușilor din casă).

Când vezi că se plictisesc copiii și nu au chef de îndeplinit ce au pe listă, ei vin la tine spunând că sunt plictisiți, corect? corect zic apoi îi pui să aleagă un bețișor.

Cu siguranță a doua oară nu te vor mai deranja până nu își fac treaba. Abia aștept să încerc și eu asta. Abia am scris o parte din bețisoare.

Vă spun luna viitoare ce s-a mai întamplat la noi acasă, în vacanță.

Tu cum planifici timpul copiilor în vacanța de vară?


Dacă îți plac postările mele despre Casă și Grădină, adică despre organizare, grădinărit, curățenie, părințeală, bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificare la fiecare articol nou pe care îl postez apoi împărtășește și cu prietenii tăi.

Mă găsești pe YouTube cu același nume Acasa_cu_mami  sau ElenaSantos_Home pe Instagram dar și în grupul despre organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Spor și energieee…

Helenita!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.