Ador somonul și am ales să scriu căteva rânduri despre proveniență, proprietăți și o rețetă.
Nutriționistii recomandă consumul de pește cel puțin de două ori pe săptămână, recomandări bazate pe diverse studii științifice. Cu cât este mai mare aportul de pește în meniul nostru, cu atât scade rata infarcturilor deoarece Omega 3, ce este conținut mai ales de pielea peștelui, împiedică îngroșarea sângelui.
Provenit din țările nordice și mai cu seamă din apele reci ale Atlanticului și Pacificului, somonul a ajuns și în România după anii ’90. Bine, nu m-ar surprinde, ca la o cercetare mai amănunțită, să descopăr că boierii și domnițele aveau gusturi rafinate chiar la începutul de secol.
Conform Wikipedia, somonul, este de doua feluri sălbatic și de crescătorie.
Somonul sălbatic se găseşte în oceanele Atlantic și Pacific, cum spuneam și se hrăneşte cu plante bogate în carotenoide, cu care intră în contact, în mediul său natural. Culoarea spre portocaliu a somonului este dată tocmai de aceste carotenoide. Cam, ca la morcove.
Există mai multe specii de somon, acestea fiind împărțite în 2 genuri:
- Primul gen, Salmo, conține doar o singură specie, somonul de Atlantic, care se găseste în Atlanticul de Nord.
- Cel de-al doilea gen, Oncorhynchus, contine șase specii de somon, pe care le regăsim natural în Pacificul de Nord: Chinook, Chum, Coho, Masu, Pink, Sockeye.
Somonul Chinook, denumit și King–regele somonului, este cel mai scump, dar și cel mai bogat în nutrienți și acizi grași esențiali și îl găsim în apele reci din Alaska. Oh yee…
Să recapitulăm speciile:
- somonul roz (Salmo salar)
- somonul alb (Stenodus leucichthys)
- gorbușa (Oncorhynchus gorbuscha)
- nerka, somonul roșu (Oncorhynchus nerka)
- somonul regal (Oncorhynchus tschawytscha)
- lostrița (Hucho hucho)
Proprietăți:
Cum spuneam și mai sus, somonul este bogat în acizi grași Omega 3, esențiali pentru o sănătate puternică, mai ales pentru inima și creierul nostru, adică reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoane aflate la a doua tinerețe(după 40 de ani) așa ca mine. Mai nou pediatrii recomandă consumul de ulei de pește la copii tocmai datorită acestor acizi grași.
Pielea somonului este cea care conţine mari cantităţi de Omega 3 ce ajung în carnea peştelui odată ce este gătit. Deci, sub nicio formă, nu îndepărta pielea peștelui pentru că arunci tot ceea ce e mai bun. De asemenea, pielea somonului ajută la păstrarea frăgezimii şi împiedică destrămarea cărnii în toate direcţiile.
Mit.
Unii spun că peștele de crescătorie are culoare roz datorită chimicalelor din măncarea lor. Nimic mai fals. Peştele de cultură nu are niciun fel de substanţe chimice periculoase pentru sănătate. Există totuși controlul calitații. Culoarea roz a cărnii este rezultatul carotenoizilor, compuşi care se găsesc în hrana peştilor şi care le asigură buna dezvoltare.
Singura diferenţă este că peştele sălbatic capătă această culoare roz din algele şi crustaceele pe care le consumă, iar somonul de cultură devine rozaliu în urma suplimentelor alimentare care le sunt administrate, care sunt foarte sigure şi nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea omului.
Reteta: Alaska King Salmon sau regele somon de Alaska
Somonul se poate prepara în mai multe feluri: grill, fiert, prăjit sau la cuptor. Eu am ales pentru azi o retetă la cuptor.
Cum am aflat eu de rețeta asta, ehe, mult de povestit. Pe scurt, am lucrat pe vapor de croazieră ce a navigat și în apele reci din statul Alaska. Atât de frumoasă e zona unde am fost că m-aș întoarce într-o clipă dacă aș căștiga la loto.
Necesar:
Somon întreg,proaspăt curățat(2 pers) asezonat simplu cu sare si piper, stropit cu zeama de la o juma’ de lămâie.
Alte ingrediente:
- 1 lamâie
- ierburi uscate mixte pentru pește(optional)
- 1/2 cană apa caldă
- 200gr de bacon prăjit sau panceta prajită
- 3 linguri de ulei de măsline( sau grăsimea de unde ai călit baconul)
- 1 praz mediu(partea alba)
- 1 radacină de telină
- 1 legatură de patrunjel proaspat si un strop de coaja de lamâie rasă
- 200-300gr sparanghel
Preparare:
-încălzește bine cuptorul. Într-o tavâ adâncă, pune hârtie de copt apoi o folie de aluminiu mare peste care așezi peștele, suficientă să îl învelească bine.
-într-un bol amesteci ierburi, apa si bacon-ul. Într-o tigaie pui uleiul sau restul de grăsime de la bacon și călesti prazul si țelina până se înmoaie prazul. După călire amesteci tot cu pătrunjelul,sparanghelul tocat mărunt si coaja de lămâie.Tot acest amestec se introduce in crestătura pe lungime a somonului și pe crestături deasupra. Se stoarce bine lămâia peste tot peștele apoi se înfoliază și se bagă la cuptor 30-35 de minute. Gata. Simplu nu?
Dacă se dorește, se poate adăuga ca garnitură cartofi fierți în apă cu usturoi și un strop de ulei de masline apoi, la servire se presară patrunjel tocat.
Poftă mare!
Sunt Elena și te îmbrățisez cu drag.
Spor și energieee…