Curățenia de primăvară!

Nu este nimic mai relaxant decât să revii acasă și să te aștepte o casă ordonată și curată. Indiferent ce s-a întâmplat în lume sau ce fel de zi ai avut, un spațiu curat poate fi un refugiu.

Mă credeți sau nu, este posibil să aveți întotdeauna acel sentiment Zen, starea de relaxare, cu puțină planificare și organizare.

Arma noastră secretă: lista de verificare a curățeniei, fix ca la hotel de 5 stele. Ne așezăm la masă și fiecare își spune părerea și cum poate contribui. Sinceră să fiu, după atâția ani în hotelărie, îmi cam place să deleg și să împart activitați și acasă!

Asociem curățenia de primăvară cu cea pentru Sfintele Sărbători de Paște sau invers.

Am crescut privind bunicile si mamele cum răsturnau casa cu susul în jos ca totul să strălucească în casă indiferent unde întorci capul, numa-numa să nu vină Tata-popa cu Crucea și să găseacă mizerie.

Cercetările arată că cele mai ușoare obiceiuri pe care trebuie să le păstrăm sunt cele care sunt automate, repetitive cum ar fi bifarea acestor liste de verificare. În acest fel nu pierdem niciodată timp întrebându-ne de unde să începem curățenia de sezon.

Credeți-mă, a avea liste de bifat atunci când te apuci de curățenie fac ca delegarea între membrii familiei să fie mult mai ușoară.

Cum facem noi Marea Curățenie? Cu ce începem?

Simplu, căutăm pe net o firmă de curățenie, vine și…..îți ia banii! Glumesc normal.

Ideal ar fi să facem ocazional câte o debarasare profunda prin toate încăperile apoi să trecem la  curățenie. De sus în jos, de la tavane, lustre, pereti, plinte ștergem praful și aspirăm foarte bine canapele, covoarele înainte să le curățăm/spălăm, perdele, cărți și toate cele.

Începem cu bucătăria și terminăm… tot cu bucătăria, bine, asta după drob și cozonac. Ne înarmăm cu un kit de curățenie, muzică ritmată și multă energie.

Ideal este să curățăm câte o încăpere pe zi, în funcție de timpul avut.

În acest articol ne vom ocupa de bucătarie, sufragerie și dormitoare apoi, la următorul ne vom ocupa de spațiile rămase.

Cam așa:

  • Bucătăria
  • Sufrageria
  • Dormitoarele, inclusiv șifonierele și depozitarea jucăriilor(unde e cazul)
  • Băile
  • Holurile, cămările, debaralele
  • Intrarea în casă, (garajul) și balcoanele.

IMG_0332

Să le luăm pe rând:

1.Bucătaria

Tavanele si peretii. Cu ajutorul pisicului umezit, nu pisica din dotare ci mopul acela cu talpă dreptunghiulară, stergem tavanele și pereții. În zona hotei insistăm cu spălatul peretelui/faianței căci sunt depuneri mai pronunțate de grăsime. 

Frigiderul, scos din priză, dezghetat, spălat interior/exterior, dedesubt și deasupra. Verificăm ce produse stau de multișor în frigider și mai ales calitatea și valabilitatea lor. Continuăm cu aragazul si mai ales cuptorul, interior, exterior, deasupra, dedesubt (pentru cele încorporate în mobilă), apoi chiuveta precum și țevile de dedesubt apoi hota. Am scris despre curatarea hotei si a cuptorului aici si aici.

Scoatem din dulapuri, verificăm și selectăm cu această ocazie, toate farfuriile, tacâmurile, paharele, cănile, tigăile și cratițele. Spălăm dulapurile, geamurile, lustra, ușa acolo unde există. Noi avem arcadă deci, spălăm mai puțin.

2. Sufrageria sau livingul cum îl numim mai nou

Majoritatea dintre noi avem în living canapele, mini bibliotecă, covor si câteva obiecte decorative. Începem curățenia, ca în orice altă încăpere, de la tavan în jos, periem pereții apoi, cât timp punem la spălat perdelele și draperiile (în cazul în care nu le duceti la curățătorie) ne ocupăm de geamuri, șters praful de pe cărți, le trezim cum spune Marie Kondo. După bibliotecă ne ocupam și de canapele.

Îndepărtam părul pisicuțelor cu o perie de haine sau mănusi din cauciuc apoi aspirăm și împrospătatăm tapițeria cu un pic de bicarbonat.

Covoarele vor prinde viață și ele dacă le vom peria cu o solutie ce are la bază oțet. Pentru cei ce au șemineu în living evident vor începe cu acesta apoi restul acțiunilor prezentate mai sus.

 

3. Dormitoarele

După bucătărie, dormitoarele au nevoie de o atentie sporită. Nu sunt dificil de curățat dar sifonierul va ocupa cel mai mult timp. Începem și aici cu tavanele, pereții, lustra, perdelele, mobila, în spatele acesteia si dedesubt, patul, noptierele.

Ideal este ca pernele, pilota, lenjeria și păturile de iarnă să fie spălate și puse la iernat. După ce am aspirat și întors salteaua cu partea de vară ne putem ocupa de șifonier.

Scoatem toată îmbrăcămintea afară, sortăm pe cea de iarnă înainte să o schimbăm cu cea ce primăvară-vară și oprim doar ce ne vine bine și ne aduce bucurie. Donează ce nu iți mai place. La fel procedăm și în cazul dormitoarelor copiilor.

 

Zilele următoare ne vom ocupa cum spuneam mai sus de curățenia spațiilor rămase. Ideea este să le facem pe toate în tihnă, să ne putem bucura de tot ceea ce facem evitând acel stres creat de bunici când munceau până la epuizare.

………………………………………………………………

Sper că informațiile  mele de mai sus îți sunt utile sau de inspirație și le vei aplica și tu când simți sau când timpul îți permite. Dacă îți plac postările mele despre organizare, curățenie, bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificare la fiecare articol nou pe care îl postez apoi împărtășește și cu prietenii tăi.

Mă găsești pe YouTube si Instagram cu același nume Acasa_cu_mami  sau Elenasantos_home pe Insta dar și în grupul cu idei de organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

Spor și energieee…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.