Mantecada, desert columbian cu aroma de cointreau

In calatoriile mele prin lumea larga mi-a placut sa testez preparatele traditionale ale fiecarei tari. In categoria bucatareala din blog am creat o serie de articole-retete cu incursiuni culinare internationale. Retete dragi mie  vi le recomand si voua cum ar fi cele din Mexic cu reteta de guacamole sau quesadilla sau Portugalia, Italia…

Gastronomia Americii de Sud este foarte apropiata de sufletul meu apoi cea europeana si cea asiatica.

Weekendul trecut am pregatit un preparat columbian, Carne Desmechada con arroz, ca fel principal.

Mi-am zis ca ar merge si un desert tot columbian, langa preparatul de baza chiar daca la origini vine din nordul Spaniei. ( cam cum sunt sarmalele la noi, reinterpretate dar la origine venite de pe alte meleaguri.)

Asa ca mi-am luat cartea de bucate cu preparate din America de sud si am dat peste Mantecada, un desert super rapid si delicios.

Mantecada

Ingrediente :

  • 250 gr unt nesarat (la temperatura camerei)
  • 250 gr zahar brut
  • 250 gr de faina de porumb(se gaseste la Mega, Kaufland si Decathlon)
  • 5 oua, un praf de sare
  • 1 Portocala(zeama)
  • 2 lingurite rase drojdie(pulbere )
  • 50 ml lichior de anason sau rom. (Lichior Cointreau aveam in casa)

 

Cum se prepara mantecada:

  • primul pas, am incalzit cuptorul la 180 C
  • apoi, intr-un bol mare am frecat bine untul cu zaharul pana cand am obtinut o compozitie cremoasa
  • am batut albusul separat
  • am incorporat ouale/galbenusul unul cate unul apoi albusurile
  • am adaugat in ploaie faina si drojdia si am amestecat in continuu. (pont- am adaugat 200 gr faina de porumb in loc de 250 si am completat cu 50gr de faina 000)
  • am turnat lighiorul putin cate putin si am continuat sa amestec cu telul apoi zeama de la portocala.(mergea amestecat si cu mixerul)
  • am terminat compozitia intr-o tava rotunda unsa in prealabil cu unt si tapetata cu faina alba(unt nu ulei)
  • am bagat tava la cuptor pentru 45 minute la 180grade.(am verificat cu un betisor de frigaruie dupa 35 min nu inainte)
  • am scost tava din cuptor si am lasat sa se raceasca 15 minute apoi am scos prajitura din tava

Se serveste cu crema de mascarpone si gem langa un ceai bun.

Voi ce retete de desert rapide si simple stiti?

Spor in toate

Helenita

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.