În termeni populari planta este cunoscută caIedera diavolului: de ce e bine să o ai în apartament și cum se ... iedera Diavolului(Epipremnum aureum,Scindapsus pictus sau Pothos)

Provine de pe continente îndepărtate, din Australia sau China chiar și în Polinezia Franceză o găsim. Planta s-a adaptat foarte bine la climatul european.

De apartament sau casă, iedera aceasta înveselește orice încăpere.

Pe lângă proprietațile ei benefice sănătății noastre planta a devenit populară în ultima perioadă pentru fotografiile pentru Instagram.

Iedera diavolului purifica aerul de benzen și monoxid de carbon. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să punem această plantă chiar și în dormitor. Noi o avem peste tot cu excepțía băilor.

Cum se întreține planta

Iedera diavolului are nevoie de lumină, da, dar nu lumină directă deoarece apar pete pe frunze. Semiumbra este ideală. Se udă la fiecare 3 zile sau la nevoie, pământul trebuie  foarte puțin udat. Între udări este bine ca pământul să fie uscat complet.

  • încăperea în care avem planta trebuie să aibă temperatura  între 15 și 25 grade Celsius.
  • are nevoie de lumină, dar nu trebuie expusă direct la soare.
  • vara eu pulverizez aproape zilnic apă pe frunze.

 

Planta noastră a depașit 2.5-3 metri lungime și am decis ca este momentul să o înmultesc prin butasire și marcotaj.

Eu am ales tehnica butașirii prin frunză din planta-mamă pentru că e mai simplu. La fel procedez și cu caprifoiul(Mâna Maicii Domnului), la iedera de exterior este mai simplu marcotajul.

Cum am înmulțit iedera diavolului

Din planta mamă am tăiat în dreptul fiecărei frunze câte un centimetru de-o parte si de alta, ca în imaginea de mai jos. După cum se observă în fotografie frunzele sunt mari în formă de inimă. Există unele specii cu frunza mai galbenă sau cu striații albe pe frunză.

Așa, după tăiere am pus frunzele cu nod în borcan cu apă plin atât cât să acopere nodul.

În 3 săptămâni planta crează o rădăcină de vreo 5 cm numai bună de pus în pământ.

Pământul ar trebui să fie un mix între turbă, nisip și pământ de grădină.

Fiind o plantă decorativă cu frunze verzi are nevoie de fertilizator special. Eu folosesc de 2 ori pe lună alternativ cu fertilizatorul universal.

Am învățat și eu relativ recent, (cred că în urmă cu vreo 3- 4 ani), cum se înmulțesc plantele de apartament sau de interior si am decis că ceea ce știu să împart cu bucurie mai departe.

Dacă articolul acesta v-a fost util, vă rog să îl distribuiți și prietenilor despre care știți că ar avea nevoie. In câteva zile voi urca și pe canalul meu de Youtube Acasa cu Elena Santos întreaga procedură de înmulțire și plantare a noilor plante.

Spor și energie

Helenita

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.