Anul 2020, anul in care ni s-a infectat mapamondul. Anul transformarilor!

La Digi Tv, in ziua 26.02.2020 se anunta:

“România are începând de miercuri seară primul caz de Coronavirus confirmat.” Domnul Victor Costache, ministrul Sănătății și secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, au anunțat primul caz de Covid-19 si au prezentat posibile scenarii.”

Am amutit. Soc si groaza. Butonez telecomanda. Schimb canal dupa canal.

Stirile incepeau sa anunte caz dupa caz, apoi anuntau tot felul de ipoteze, scenarii, conspiratii.

Situatie noua pentru tot mapamondul. Am stat cu ochii nonstop pe stiri. Ce se intampla?

Ne-am pus intrebari atunci, ne punem si acum. Ce facem? Incotro o luam profesional, personal, emotional? Cum gestionam stresul? Cum facem fata?

Stres, optimism si adaptare

Din martie si pana azi, 10 octombrie 2020, virusul Covid-19 s-a raspandit cu repeziciune. A lovit pe nepregatite in primul val, acum in toamna  numarul de imbolnaviri creste intr-un ritm alarmant. Sistemul medical este si el coplesit.

Da, situatie noua dar sunt aceleasi probleme: lipsa procedurilor in cazuri extreme, managementul stresului, fricile, anxietatea, incertitudinea, obligativitatea purtarii mastilor, inconstienta unora, stirile preponderent negative, toate ne afecteaza cumva starea emotionala.

Bun. Ce e de facut?

Putem astepta mult si bine sa vedem stiri pozitive incarcate de optimism sau putem chiar noi sa ne implicam cu mijloacele de care dispune fiecare sa aratam ca impreuna putem trece peste cu atitudinea potrivita.

Oamenii ajuta oameni, solidaritatea inca exista.

S-au creat campanii de sprijin de tot felul, umanitare, sanitare, economice. Lucrul asta arata ca, desi perioada este delicata si vremurile tulburi, doar impreuna, fiind solidari putem trai un pic mai bine si mai frumos.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a conceput un ghid ilustrat de gestionare a emotiilor si mentinere a sanatatii mintale, ghid pe care il puteti descarca de aici:

Doing What Matters in Times of Stress: An Illustrated Guide

Din punct de vedere economic industria HoReCa, industrie in care am activat peste 18 ani, a fost cea mai afectata. Daca in primul val restaurantele, evenimentele si hotelurile au fost inchise pe o perioada scurta, acum se zvoneste ca se vor inchide iar (vom vedea ce solutii se vor gasi).

Zeci de mii de oameni ar ramane efectiv fara joburi.  Foarte multe afaceri mici au dat faliment.

Da, frica si incertitudinea zilei de maine s-au instalat dar pentru cei care aleg sa lupte, exista speranta. Impreuna chiar sunt de parere ca ne putem sustine.

Am lucrat anul acesta pentru un post de televiziune de business. De la inceputul lui martie, cand am gandit aceasta campanie, timp de vreo 3 luni, am sprijinit in cadrul emisiunii unde am fost co-realizatoare si moderatoare, atat industria HoReCa, cea retail si de beauty dar si micii antreprenori. In paralel am continuat sa sustin micii antreprenori pana in prezent si pe canalele mele de Social Media.

Echilibrul Emotional in Pandemie este Campania de Sustinere Sociala pe care eu o lansez azi, chiar de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale.

Da. Suntem nevoiti sa ne adaptam la aceasta noua situatie, cea a pandemiei.  Lucrurile noi, lucrurile frumoase, reusitele depind de noi, de atitudinea noastra fata de propria viata, de felul in care alegem sa raspundem la stimuli externi.

Cum gestionam aceasta perioada la nivel emotional depinde doar de noi. Asa cum spuneam mai sus, nu poate sti nimeni mai bine ca noi insine ce stari emotionale avem in functie de situatiile cu care ne confruntam  dar putem tine cont de sfaturile specialistilor si avem puterea de a aplica doar ceea ce ni se potriveste.

Auto-educatia, planificarea riguroasa si disciplina pot fi surse reale de echilibru atat profesional cat si personal.

Da, sunt persoane care au reusit sa gestioneze bine situatia in aceasta perioada de izolare. S-au adaptat, au cerut ajutor, s-au reinventat, ba unii chiar au prosperat. Voi scrie despre acestia, cu exemple reale, in urmatoarele saptamani.

Statistic vorbind se pare ca peste 65% dintre noi, copii, adolescenti, adulti, seniori traim in incertitudine, stres, izolare domestica, tristete, tensiuni, izolare sociala, anxietate.

Da. Starea emotionala ne este pe deplin afectata. Depinde doar de noi cum alegem sa ne adaptam.

Atitudinea potrivita fata de acesta pandemie influenteaza starea noastra emotionala, stare care ne este foarte importanta pentru buna noastra existenta,pentru echilibrul nostru mental, pentru imunitatea noastra, pentru adaptarea noastra.

In cele peste 7 luni de pandemie, Covid-19 a luat amploare datorita inconstientei oamenilor de a respecta regulile minime impuse.

In cele peste 7 luni de pandemie oameni au murit de Covid-19. Cupluri s-au despartit. Afaceri s-au inchis, joburi s-au desfiintat.

In cele peste 7 luni de pandemie am fost expusi nenumaratelor stiri negative de multe ori false sau conspirative.

In cele  peste 7 luni de pandemie o buna parte dintre oameni au trait pe pielea lor spaima si dezechilibrul emotional pentru ca au intrat in contact cu neprevazutul.

In cele peste 7 luni de pandemie nu am reusit sau nu am vrut sa ne informam corect despre cum si cand sunam la 112. Viroze, gripa sau Covid-19. Cum facem diferente? Frica sau curaj?  Ce facem?

Exista alternative optimiste? Da, exista.

In cele 7 luni de pandemie ne-am autoevaluat.

In cele 7 luni de pandemie ne-am dat voie sa fim noi, sinceri cu noi.

In cele 7 luni de pandemie ne-am transformat casa in acasa.

In cele 7 luni de pandemie parte dintre noi ne-am evaluat prezentul si ne-am reinventat

In cele 7 luni de pandemie s-au nascut copii, s-au nascut sperante, s-au nascut afaceri.

Isolation Quarantine Coronavirus Covid 19 Sursa foto : The world is a stressful and uncertain place right now, but there are things you can do to reduce your fear
IMAGE: Getty Images Xesai

 Echilibrul emotional.

Emotiile noastre generate de aceasta pandemie,  asa cum sunt ele mentionate in acest Ghid psihologic  (vezi www.anp.gov.ro) sunt:

• Frica de Covid(boala), frica de viitor incert, de a nu-ti putea revedea rudele, frica de moarte, etc.;
• Anxietate, panică, cu privire la ce s-ar putea întâmpla, cu privire la viitor;
• Neputința, frustrarea,teama, furia;
• Autoînvinovățirea, supraresponsabilizarea;
• Învinovățirea, stigmatizarea altora;
• Tristețea, dezorientarea, confuzia, depresia.

Mihaelei Dinu, psiholog la Organizatia Salvati Copiii a transmis mesaje de incurajare prin intermediul junalistilor de la Digi-World:

“Aceasta perioada de izolare sociala si schimbare a rutinelor produce asupra noastra, a tuturor, dificultati de gestionare emotionala si comportamentala. Atat copiii, cat si adultii au nevoie de suport emotional pentru a depasi dificultatile. 

Copiii traiesc uneori momentele dificile diferit de adulti si au nevoie sa invete cum sa le faca fata. Important este sa-i invatam sa-si recunoasca emotiile pe care le traiesc, sa le inteleaga, sa le accepte si sa le exprime intr-o maniera adecvata. Adultul trebuie sa ramana o sursa de siguranta si confort pentru copil.

Cu totii traim in aceasta perioada mai frecvent unele emotii negative, percepute neplacut si stresant. Sunt de fapt raspunsuri emotionale pe care oamenii le traiesc in asemenea situatii. Creierul uman este un organ a caror structuri interconectate indeplinesc functii care sunt foarte bine corelate.

Starea emotionala echilibrata ofera o baza solida pentru dezvoltarea abilitatilor de supravietuire in situatii de criza.

Este absolut necesar ca sa normalizam emotiile traite, fara a incerca sa minimizam situatia, punand accentul pe ce putem face fiecare dintre noi, pentru a depasi criza si a ne mentinem echilibrul emotional si pentru a ne putea reintoarce, la un moment dat, la viata noasta de zi cu zi.

In aceasta perioada Salvati Copiii si-a intensificat eforturile de sprijinire si protectie a copiilor, transformand dificultatile in oportunitati de schimbare in bine, de a deveni mai apropiati de copii si parintii acestora.”

Starea de tensiune din unele familii datorata pierderii joburilor, a situatiei financiare limitate sau a incapacitatii de gestionare a situatiilor de stres si criza nou aparute au dus la aparitia anxietatii, a certurilor ba chiar a separarilor, de multe ori acestea afactand copii. 

Pentru parintii ai caror copii intampina dificultati emotionale si comportamentale in perioada de izolare sociala, Salvati Copiii si Digi Romania au lansat o linie gratuita, Family Tel 0800.070.009.

Realitati cu care ne confruntam ca adulti:

  • Acum 2 zile prietena mea din Italia ma anunta ca sotul ei a fost diagnosticat cu Covid 19. Este asimptomatic. Nu va puteti imagina socul si spaima prin care trec amandoi pana vor sti daca sunt toti afectati dar mai ales frica ca pot avea si copiii si vor fi izolati separat.
  • O alta prietena imi spunea de sotia colegului de birou a fost diagnosticata iar el (fara vreo simptoma) a intrat in contact cu peste 15 persoane de pe etajul unde au biroul.
  • O prietena din online imi spune ca si-a pierdut jobul din HoReCa si este nevoita sa isi vanda casa pentru ca este trecuta de 45 ani si greu isi gaseste alt job. S-ar reorienta, este deschisa pentru orice job insa pana isi gaseste unul, traieste cu doar 1500 lei pe luna, impreuna cu fiica sa.
  • O alta cunostinta si-a inchis afacerea cu flori.

Sprijinul emotional profesional sau nu precum si  solidaritatea umana ne pot ajuta sa gestionam mai usor momentele prin care trecem.

Asadar,

Ce facem, cum reactionam in fata neprevazutului, pe cine sunam, unde ne ducem, care este planul/scenariul personal si cel profesional?

Cum ne gasim echilibrul?

La toate aceste intrebari voi cauta raspunsuri de specialitate si le voi posta sub forma de interviuri saptamanale aici pe blog si pe pagina mea de facebook Elena Santos Home si tot saptamanal si in grupul Organizeaza.Economiseste.Traieste  subiect #ConfesiuniInPandemie
Daca te regasesti in una din situatiile de mai sus scrie-mi pe elena@acasacumami.ro

Pretuieste sanatatea!

Campanie de sustinere sociala creata de Elena Santos________________________________

Surse oficiale de unde te poti documenta corect:

  1. Ministerul Sănătății
  2. Ministerul Afacerilor Interne
  3. Organizația Mondială a Sănătății
  4. European Centre for Disease Prevention and Control
  5. American Psychological Association
  6. World Psychiatric Association

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.