Este momentul sa ne pregatim usor, usor pentru noul inceput de an scolar.
Mai este foarte putin din vacanta de vara.
Ca parinte vrei sa te pregatesti din timp pentru noul an scolar al copilului tau dar nu stii cu ce sa incepi. Vrei sa te organizezi cat mai eficient pentru a scapa de stres, coplesire si haosul din primele zile ale lui septembrie dar nu stii cat si ce sa cumperi pentru evita risipa financiara.
Uite cativa pași simpli:
1. Fa un plan de actiune si o lista de rechizite minima.
2. Selecteaza, simplifica si reorganizeaza impreuna cu copilul garderoba, camera, biroul
3. Nu uita de nevoile emotionale si afective ale copilului tau
Asadar sa le luam pe rand.
1.Planul de actiune si lista minima de rechizite.
Acest plan arata ca o lista cu casute de bifat in care scrii etapele de urmat.
De exemplu trebuie sa tund copilul. Trebuie sa merg la un control medical de rutina si unul stomatologic. E necesar sa rearanjez camera, sa schimb garderoba de vara cu cea de toamna /iarna. Trebuie sa cumpar rechizite, parte din uniforma si echipament pentru orele de educatie fizica. Sa cumpar incaltaminte sport, de interior si de strada pentru vreme mai rece, sa ma interesez ce taxe am de platit la gradinita-scoala-after-alte activitati.
Lista minima de rechizite, in functie de ciclul scolar al copilului, ar trebui sa contina urmatoarele:
- instrumente de scris si desenat/lipit,
- acuarele-pensule-pahar special,
- foarfeca speciala pentru copii,
- lipici, radiera,post-it, capsator
- coperti si caiete de baza pentru desen,
- pentru matematica si dictando,
- caiet tip si caiet special in functie de cerintele scolare,
- ghiozdan potrivit pentru copil, penar, linie,
- punguta pentru pachetel sau caserola speciala, sticla de apa,
- dosare tip biblioraft si tip mapa,
- coli albe, mini agenda.
- La toate acestea se adauga in functie de scoala, lista cadrului didactic.
Avand lista minima poti face o cercetare de preturi in online. Economisesti astfel timp, bani si eviti aglomeratia din supermarket.
2.Selecteaza, simplifica si reorganizeaza impreuna cu copilul tau
Fie ca vorbim despre organizarea si reamenajarea camerei copilului, a garderobei sau a biroului implica si copilul. Consultati-va si asculta si parerile lui.
Chiar daca tu ca parinte ai crescut cu ideea “lasa ca stiu eu mai bine sau fac eu mai bine si mai repede”, copilul se va simti mult mai bine daca este implicat.
Indiferent de varsta copilul tau, chiar daca are 3 ani+ si va incepe gradinita cere-i parerea referitor la ce hainute si incaltaminte pastrazi sau donezi.
Asa il pregatesti pentru a fi un om responsabil, cumpatat, generos si nu in ultimul rand petreceti timp valoros impreuna. Dupa selectarea hainelor de zi cu zi pregatește baza pentru uniforma (unde e cazul) si echipamentul minim pentru sport.
Dupa garderoba copilului selecteaza, simplifica si reorganizeaza dulapul cu carti, jocuri, artcraft si instrumente de scris si colorat. Acolo unde copiii sunt mai mari selectati impreuna rechizitele din anii anteriori. Asa vei sti ce ai deja si ce mai trebuie sa cumperi.
Ultimul si poate cel mai important sfat este legat despre echilibrul emotional al copilului.
3: Nu uita de nevoile emotionale ale copilului tau dar si de ale tale ca parinte.
Daca esti parinte al carui copil va merge acum prima data la scoala, trebuie sa stii ca odata cu aceasta incepere a anului şcolar vor aparea noi emotii, ganduri si framantari atat copilului cat si tie ca parinte.
Dupa amalgamul de stari ce vor fi traite in prima zi de scoala vor mai aparea ingrijorarile legate de organizarea programului familiei, cine duce si cine aduce copilul de la scoala cine se ocupa de lectii si alte activitati.
Vor aparea framantari legate de performantele scolare ale copilului, de adaptarea la scoala, de teama de necunoscut fata de colegii noi, de educatori/profesori.
Toate aceste ganduri, framantari si emotii pe care le ai tu ca parinte, le are si copilul.
De aceea este foarte importanat ca in acesta perioada premergatoare inceperii noului an scolar sa pregatesti copilul si din punct de vedere emotional facand referire la propriul exemplu si musai sa il incurajezi sa-si exprime toate temerile si emotiile referitoare la inceputul de an scolar in toate ariile sale.
Creaza o rutina a zilelor pentru a diminua stresul.
Noi avem 3 copii si incepand cu 15/20 august, aproximativ 3 saptamani inainte de inceperea anului scolar introducem rutina somnului. Culcarea va fi in jur de 9/9.30 seara pentru ca trezirea sa fie mai lina dimineata. Cu totii avem nevoie de timp de ajustare de la relaxarea programului de vacanta la implementarea treptata a celui de lucru.
Organizarea hainutelor si a ghiozdanului pentru ziua urmatoare este un mare plus. Cand copilul are un mediu predictibil si stie la ce se poate aştepta stresul si anxietatea se reduc considerabil si la el si la tine.
Spor si multa energie
Sunt Elena si te imbratisez cu drag
______________________________________________________
Daca sfaturile de mai sus iti sunt utile tie sau unui prieten, lasa-mi un comentariu cu ceea ce ai aplicat si a functionat.
Ma gasesti in retelele sociale Facebook, Instagram si Youtube cu acelasi nume Elena Santos Home&Garden