Mamica explica ,copiii se implica

Cum inveti copilul sa isi faca singur curat in camera?Simplu, cu reguli si rutina!

Imposibil ar spune unele mamici. Cum sa inveti copilul sa isi faca singur curat in camera? E prea mic, e prea greu, n-are timp sau am auzit eu una buna: “cum sa pun copilul sa faca ceva in casa, il exploatez. Cum sa nu il las sa copilareasca si sa il pun sa faca cate ceva, lasa draga ca are timp toata viata”??? Say Whaaat?

Gresit! gresit! gresit! Asta cred eu.

Nimic nu este mai dezavantajos pentru dezvoltarea adolescentului si apoi a adultului decat sa il cocolosesti in copilarie. Faptul ca ii arati cum se mentine ordinea in propria camera sau in spatiul sau si il indemni sa o aplice, nu inseamna nici exploatare si nici disciplina severa si nici lipsa de afectiune.

O camera curata cu o singura regula de 5 minute.

5 min =1 soseta, 10 min=2 sosete(1 articol/2 articole vestimentare)

Regula impusa de  mamica Becky, blogger pe www.yourmodernfamily.com este surpinzator de simpla si de eficienta: pentru fiecare obiect din camera care nu este pus la locul lui, copilul va merge la culcare cu 5 minute mai devreme.

Cand le-a explicat noua regula copiilor sai, despre cum inveti copilul sa isi faca singur curat in camera rapid si eficient, Becky le-a dat si cateva exemple:

-daca lasa pe jos o bluza, asta inseamna ca merg la culcare cu 5 minute mai devreme, daca lasa doua soseste sau o bluza si o pereche de pantaloni, atunci vor merge cu 10 minute mai devreme, daca lasa si o papusa sau masinuta, atunci vor merge cu 15 minute mai devreme la culcare.

Cel mai important ca copii sa inteleaga regula aceasta este sa ii lasi pe ei sa dea exemple  ca sa te asiguri ca au inteles regula si ca totul sa fie corect, da-le o zi la dispozitie sa se obisnuiasca cu noua regula si tot ce presupune ea.

Foloseste organizatoare sau cutii cu etichete si eventual poze  atasate.

 

Sunt mama de 3 si de micuti, copiii mei au atributiuni in casa si mai ales in camera lor in functie de varsata.

Puterea exemplului. Copiii invata ceea ce traiesc!

Intotdeauna copilul va copia comportamentul parintilor si de aceea, cat de mici am considerat ca este momentul sa invete sa fie independenti si descurcareti in orice situatie.

Seara, este cel mai greu sa pui copiii la culcare cat mai devreme. Ideal la ora 8. Cu cat cresc, copiii doresc sa stea mai mult timp alaturi de parinti sau la Tv sau la calculator, telefon etc…orice numai sa nu se culce. Regula lui 5 minute are 2 avantaje: camera curata sau dormit mai devreme. Parintele castiga, copilul castiga!

 

 

Uite cum am desemnat noi atributiunile pentru copii.

  • pana in 4-5 ani(incepanad cu 1.5 ani)
  • pana in 10 ani
  • pana in 15 ani .

4,10,15 ani sunt acum varstele copiilor nostrii dar, am inceput aceste atributiuni de la 1an si 7 luni dupa cum urmeaza:

 

  •  1, 1/2 ani-4 ani  Copilul la aceasta varsta dezbraca pijamaua singur(dimineata), se spala pe dinti, se piaptana, strange jucariile inainte de fiecare masa, aseaza masa cu tacamuri, servetele, uda florile, sterge picaturile de apa varsate, pune cartile de colorat si creioane la loc desemnat, duce hainute murdare la cosul de rufe, aranjaza incaltamintea la usa.
  • 4 ani-8ani Avand rutina de imbracat dimineata, spalat dintisorii, se incalta /descalta singuri, se imbaiaza singuri cu supraveghere, strans jucarii. Acum, la aceasta varsta incepe implicarea mai activa: sterge praful, matura firimituri, da mancare si apa la animalele casei (pisicute, pestisori, catelusi) ajuta la pregatirea mesei, aseaza masa, strange masa, curata cu un burete sau o carpa musamaua/blatul mesei, spala vase, strange rufe, ajuta la depozitarea cumparaturilor cand vemin de la supermarket, duc gunoiul.
  • 8 ani-12 ani  Cu rutina deja formata, dupa varsta de 8 ani copilul constientizeaza. Orice il pui sa faca, si face bine, trebuie recompensat. Nu material, cu incurajari si multumiri, cu mici stelute, stikere sau bile albe. Da stiu pare cliseu de pe net sau tv insa, surpriza, functioneaza recompensa non materiala(financiara). Pe langa curatenia casei, camerelor proprii sau zonelor proprii precum si a igienei personale ,acum copiii sunt bine implicati in pregatirea meselor(sa curete legume,sa faca omleta, paste) spala singuri rufe, calca rufe  si ajuta la curatenia exterioara a casei(inclusiv mesterit, gradinarit/hranit si curatat spatiul animalelor de curte).

12 ani- adolescenta. Ajuns la acesta varsta copilul stie deja, prin rutina copilariei, strictul necesar sa se descuce singur: curatenie, igiena, spalat, calcat, facut mancare de baza. Responsabilitatea fata de animale si viata de familie, disciplina si organizarea dobandite de la varsta mica il vor ajuta pe tanarul adolescent sa se descurce in orice situatie fara sa mai depinda de “fusta mamei”. Poate foarte bine spala masina familiei in detaliu, poate sa tunda gazonul, aspira casa, poate repara mici defectiuni de prin casa de tipul strangerea unui surub slabit de la o usa de dulap, bate un cui, vopseste

  • Am gasit pe net si o lista ajutatoare:

Daca consideri ca e vrema ca si copilul tau sa se implice aplica ce am scris mai sus in functie de varsta sau regula lui Becky.Copilul va fi fericit ca il implici si tu maimultumit ca niciodata ca faci un lucru bun pentru dezvoltarea armonioasa  si independenta adultului de maine.

Tu stii alte metode?Scrie-mi!

Sunt Elena si te imbratisez cu drag!

Spor si energie!

 

 

2 COMMENTS

  1. Eu sunt perfect de.acord, deși nu sunt așa organizată cu tine. Dar noi nu avem.ore de culcare și nici nu recompensez în felul ăsta. Am cam rămas in urmă, dar asta și fiindcă în cazul nostru nu există limite legate de orar de școală, muncă sau chiar de spațiu, noi trăim in două camere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.