Inainte de a scrie despre solutiile mele simple de a preveni risipa de Craciun, iti propun sa clarificam…

Ce este risipa alimentara?

Conform platformei Food Waste Romania infiintata de Asociatia Mai Mult Verde a celor de la Lidl…

Risipa de hrana înseamnă toate alimentele produse pentru consumul uman care se pierd sau sunt aruncate pe traseul parcurs de la locul de producţie până în farfurie. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Diferenţa dintre cantitatea disponibilă şi cea consumată este foarte mare, rezultând pierderi alimentare şi pierderi de produse atât finite, cât şi în procesul de pregătire pentru consum. 

Risipa alimentara a devenit o problema majora la nivel mondial nu doar la noi in tara. Ea porneste atat de la producatori dar si de la noi consumatorii care cerem sau cumparam doar fructe si legume aspectuase in cantitati mari, mai mult decat avem nevoie.

Prin cumpatare si organizare eficienta putem spune stop risipei alimentare

In primavara aceasta am filmat la mine in curte un clip pentru site-ul NuMaiAruncaMancare despre cum fac eu compostul acasa avand avantajul ca locuiesc la curte dar si pentru ca sunt un om responsabil fata de ceea ce se intampla cu mediul inconjurator.

Resturile alimentare si deseurile din casa romanilor reprezinta in prezent mai mult de 30% din ceea ce aruncam. Mi-am instalat aplicatia NuMaiAruncaMancare si imi pot gestiona mult mai bine lista de cumparaturi, meniul, cantitatea optima de mancare copil/adult dar si ceea ce am in frigider si camara.

Ceea ce mi-a atras atentia este prima pagina in care pot vedea cata mancare se arunca pe zi/luna/ an la noi in tara si la nivel mondial.

Acum ca ne-am lamurit un pic, sa revenim la platourile noastre..

Asadar, cum ne apropiem de Sarbatorile de iarna, incepe haosul. Se instaleaza panica si stresul in viata multora dintre noi.

De ce? Din lipsa planificarii si organizarii eficiente din timp.

Despre cum ne organizam din timp si fara stres am scris aici pe blog un articol care sa te inspire.

Pe scurt, am scris in acel articol despre cateva etape, gandite din timp si nu in saptamana Sarbatorilor de iarna, tocmai pentru a evita stresul si aglomeratia din market-uri

Iata lista:

  1. Unde petrec Sarbatorile si cu cine,
  2. Lista cadouri (destinatarul plus costurile de impachetat cadouri si trimise la timp),
  3. Serbarile scolare, profesorii,
  4. Decoratiunile,
  5. Curatenia,
  6. Familia, pozele de familie,
  7. Meniul de Craciun apoi de Revelion
  8. Tinutele,
  9. Petreceri tematice legate de job,
  10. Kit de urgenta,
  11. Curatenia de dupa,
  12. Cum despodobim si punem decoratiunile organizat la locul lor,
  13. Bugetul de dupa sarbatori,
  14. Inceput de An Nou. Viziune, obiective si planul de actiune

Revenind la saptamana premergatoare Sarbatorilor de iarna am cateva sfaturi simple de urmat pentru a evita risipa alimentara si non alimentara.

Despre acest subiect atat de important am vorbit pe larg, in direct la Tv atat in emisiunea Fenomen Social cat si la Digi Tv in cadrul stirilor.

Cum sa eviti risipa alimentara si cum sa prelungesti durata de viata a preparatelor

Iata  5 pasi simpli de a evita risipa alimentara
  1. Fa o lista SCURTA de cumparaturi (alimente si nonalimente) si depoziteaza-le corect acasa
  2. Stabileste clar meniul in functie de traditie si de numarul invitatilor la masa

-daca ai invitati din afara casei, sugereaza-le ca parte din meniu sa se ocupe ei            (cheltuiala redusa pentru tine)

3.Incurajeaza-ti membri familiei si invitatii sa consume la masa portii mai mici si dese

( da, stiu suntem romani si musai sa umplem farfuriile dar discret sugereaza copiilor tai iar restul vor intelege aluzia sau pune farfurii de dimensiuni mai mici)

4. Reinterpreteaza mancarea ramasa acolo unde se poate.

5. Congeleaza excesul pentru zilele urmatoare  (evita sa congelezi salata de boeuf)

Supermarketurile sunt inchise doar 1 zi, de ce trebuie sa cumparam in plus ceea ce nu avem nevoie?

Suntem romani si musai sa fie bogatie in casa si pe masa de sarbatori. Cu putina educatie, cu putina organizare vom castiga timp si bani, vom risipi mai putin si casa va fi mai aerisita.

Atentie si la ceea ce daruiesti din surplusul tau. Suntem inca in Pandemie si nu este recomandat sa daruiesti alimente neambalate corespunzator.

Daca esti la restaurant de aceste sarbatori si nu ai terminat tot de mancat cere resturile tale alimentare acasa. Nu, nu este o rusine, contribui astfel si tu la combaterea risipei alimentare, a ta in primul rand si apoi a restaurantului.

Cum gestionam si reinterpretam preparatele ramase de la masa de Craciun ?

Simplu.

Platoul cu racituri se poate congela asa cum este (mai putin branzerurile) sau se poate transforma intr-o delicioasa mancare cu fasole verde sau rosie.

Friptura se poate congela sau reinterpreta avand alaturi garnitura de mamaliga sau orez jasmin si legume.

Platoul cu branzeturi si cel cu legume pot deveni o super pizza facuta la cuptor in mai putin de 15 minute, mac&cheese ca tot face furori pe tiktok sau o simpla supa crema.

Cozonacul intarit poate deveni budinca.

Portocalele, merele pot deveni tarte, checuri sau chiar smoothie-uri.

Tu ce idei de preparate reinterpretate ai?

Sper ca (daca nu o faci deja), de acum incolo vei fi si tu un pic mai atent/a la cat cumperi, ce cantitate pregatesti si cat arunci.

Sarbatori cumpatate iti doresc alaturi de cei dragi!

Nota: acest articol nu este sustinut financiar de nicio companie, este doar un material de constientizare fata de risipa alimentara in preajma sarbatorilor.

_______________________________________

Si…daca iti plac postarile mele despre organizare, bucatareala, DIY, curatenie, camin in general, intra te rog și pe pagina de Facebook a blogului Elena Santos Home apoi impartaseste acest articol si cu prietenii tai.

Te invit si pe canalul meu de YouTube si  cel de Instagram sa vezi ce mai mesteresc si iti e util.

Ma gasesti cu acelasi nume Elena Santos Home dar si in grupul cu idei de organizare, economisire si timp liber, grup unde poti gasi solutii smart adaptate fiecarui stil.

E.S.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.