Cum îmi planific eu Sărbătorile de iarnă să le pot petrece în tihnă? Simplu, cu liste!

Ei bine, de-a lungul vieții sau mai bine zis, mare parte a copilăriei mele până am zburat din cuib, era mare forfotă acasă în apropierea Crăciunului. Cu o săptămână înainte, mama și bunica ne mobilizau să facem curățenie generală că vine popa sau vreo rudă și e mai mare rușinea să nu avem totul curat și ordonat.

După curățenie urma mega stresul. Pe rând dar musai era alegerea bradului neapărat natural, goana după cadouri, tăierea porcului și tranșarea lui în funcție de nevoi. Apoi urma împodobirea casei, cozonacul, sarmalele, cârnații, șoriciul, salata de boeuf, împărțania de Crăciun, merele, nucile, covrigii, colindatul și câte și mai câte erau pe capul mamei. 

Tradițiile s-au menținut în mare parte, ceea ce mă bucură mult. La fel și stresul dar, în mică parte.

Acum, când sunt la rândul meu de 3 ori mămică, vreau să NU mă izolez în bucătărie ci vreau să mă pot bucura de Crăciun și Anul Nou, odată cu toată familia mea. Vreau să simt și eu magia si atmosfera de sărbatoare. Agitația aceasta ce domină peste tot promovată inclusiv de media, din păcate o preiau si copiii. Uităm să ne bucurăm de clipele magice ale Nașterii Domnului.

Pentru a scăpa de anxietatea și coplesirea momentului, datorate tuturor sarcinilor de Sărbători am gândit un program prin care să le pot face pe toate cu mult timp înainte.

Am studiat pe YouTube diverse metode și am aplicat anul trecut o parte din ele. Nu e mare inginerie, doar organizare timpurie. Am zis să testez mai întâi apoi să spun și altora cum am procedat eu. Sper ca tu cel/cea care citești să aplici ce ți se potrivește ție și familiei tale.

Planificarea lunii Decembrie. Crăciun fără stres!

1.TO DO LIST

Concepem o listă cu tot ce vrem să facem în preajma Sărbătorilor: stabilim cu partenerul de viață cum și unde vom petrece Sărbătorile apoi stabilim suma pe care o avem disponibilă de cheltuit. Căutăm cadouri potrivite pentru membrii familiei, prieteni, invitați, curătam casa, decorăm casa, stabilim bugetul și meniul, prepăram mâncăruri speciale, coacem cozonaci, participăm la diverse petreceri de firmă sau religioase, serbări școlare, poze cu Mos Crăciun prin Malluri, timp pentru coafor și manechiura. Plăți facturi, utilitați și combustibil, inclusiv pentru prima săptămănă din Ianuarie.

2.BUGETUL

Când am văzut la final de septembrie anul trecut că magazinul Ikea deja introduce decorațiuni pentru Crăciun am zis:  hopa Helenita, trebuie să te organizezi mai bine. Dacă marile magazine au un plan bine stabilit și planifică Sărbătorile încă din Septembrie e cazul să o fac și eu. Pentru a reuși din punct de vedere financiar să avem sărbatori frumoase fără să dăm faliment am discutat cu soțul meu ce vom face și am aplicat sistemul celor 3 plicuri de economisire (unul pentru facturi, unul pentru cumpărături și unul pentru altele ce include distracții și cadouri)

3.MENIUL DE SĂRBĂTORI

Stabilește din timp meniul de Sărbători (Crăciun și Anul Nou) așa vei reuși să pregătesti unele preparate din timp, (semipreprare), vei evita nemulțumiri în cazul invitaților cu diverse alergii și vei putea contoriza mai bine cât și cum cheltui. Eu iau în calcul și primele zile ale Noului An pentru a evita supermarketurile aglomerate de după Sărbători și înainte de Sf Ion.

4.DECORAȚIUNILE DE IARNĂ ȘI CADOURILE TUTUROR

Pentru a economisi, noi, an de an facem mici cumpărături la reduceri, după ce trec Sărbătorile. Întotdeauna găsim ceva interesant, pe bani puțini, apoi folosim decorațiunile din anii precedenți, creez împreună cu fetele decorațiuni noi cu ce avem prin casă. Este mult mai avantajos și în plus petrecem timp de calitate împreună. Pentru cadouri caut din timp reduceri sau  ce are nevoie fiecare copil, membru al familiei sau invitat pentru a evita creșterile astronomice de prețuri din luna decembrie.

 

5 CURĂȚENIA CĂMINULUI NOSTRU. 

Nu lăsa pe ultimul moment curățenia casei. Nu vrei ca în acele zile magice tu să fii K.O, terminată, nu-i așa? Eu voi aloca acum la sfârsit de noiembrie, început de decembrie câteva zile în care, împreună cu membrii familiei să ne mobilizăm și să curățăm întreaga casă. De Sărbători și primele zile din Noul An doar împrospătăm un pic.

6.VESTIMENTAȚIA ȘI ÎNFRUMUSETAREA

Acum când știm ce vom face toată luna decembrie, cănd vor fi deja programate serbările școlare și alte evenimente de sezon este necesar să ne alegem tinuta potrivită fiecărui moment. Noi facem un mic shopping în propria garderobă apoi cumpărăm dacă este cazul. Tot la început de Decembrie se fac programările pentru tuns, coafat si înfrumusețat.

7. FOTOGRAFIILE DE FAMILIE

De puțin timp a început și la noi moda fotografiilor sau albumelor profesionale de familie cu ocazia Sărbătorilor. Ideal ar fi să ai buget stabilit din timp pentru asta. Apoi, mai sunt fotografiile instantanee chiar de Sărbători și filmulețele haioase. Momentele acestea sunt prețioase pentru toți membrii familiei și invitatii fiecăruia fapt pentru care recomand să aveți memorystick sau un cont comun în Cloud ori orice altă aplicatie de sheruit poze și filmulețe, altele decât Facebook.

De curând am creeat împreună cu prietena mea, Natalia, un grup pe Facebook  numit Organizează. Economisește. Trăiește. cu scopul de a ne calcula din timp bugetul pentru diverse activități, a găsi diverse metode de a economisi pe de-o parte dar a investi în momente și amintiri prețioase pe de alta. Acest grup sperăm noi va crește cu oameni frumoși și organizați care știu să trăiască clipa. Dacă știi metode eficiente vino alături de noi.

Sper să vă inspire planificarea mea. Dacă aveti alte metode de organizare aș fi bucuroasă să le citesc.

Sunt Elena și vă îmbrățișez cu drag!

Spor și energieee…

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.