Curățenia de iarnă, în anii 1990!

Îmi amintesc de parcă a fost ieri. Mama, draga de ea, cu program full-time la servici, apoi acasă cu preparatul meselor, rufe de călcat și de spălat apoi întis pe sârmă în curte, la -15 grade de se întăreau instant, lecții, curățenie și zâmbete! Zilnic avea rutina asta! Oare cum reușea?

Pregătirile pentru Sărbătorile de iarnă începeau doar cu câteva zile înainte de Crăciun. O zi curățenie, o zi decorare de Crăciun și o zi pregăteam masa specială. Mama era EPUIZATĂ!

 

Lua mama, cameră cu cameră și o întorcea pe toate parțile până considera dumneaei că e gata, apoi treceam la alta. Zic treceam căci ne implica pe toti. Tata si fratele meu bateau si curățau covoarele în curte pe zapadă iar eu și mama curătam de praf tavane, pereți, lustre, geamuri și sub pat.

Adoram să facem curățenie doar pentru satisfacția de după, dar cel mai tare mă enerva atunci când eu trebuia să sterg de praf fiecare arc de la salteaua paturilor. Nu trageam de timp căci aveam 5 camere și doar o singură zi! Cam nasol, nu? Urma să decorăm bradul si mai apoi ne mutam în bucătărie la pregatitul mesei speciale pentru Craciun.

Sarah aduna jucariile

Curățenia de iarnă în anul 2018!

Tip of the day:

Strange bani la ciorap, angajează o firmă să îți curețe casa și ai scapat de stres sau…

Listen to your mother! Be productive.

Cum vine asta să iți asculți mama, Helenito ești deja adult?! Păi ce, nu am eu propria personalitate și propriul stil de a face lucrurile?

Ei bine, poate fără să știe, mama mea avea cea mai bună formă de organizare a casei prin crearea de rutine și liste (fie doar și în mintea sa).

Who’s your mama?

Acum când sunt si eu mămică am înțeles multe lucruri. Ce aș face totuși diferit de mama? Aș face totul din timp ca de Sarbatori să petrec și eu, nu să mă lipesc de pernă.

E început de Decembrie și am început deja curățenia de iarnă. Dacă mama curăta toată casa într-o zi apoi era epuizată eu am decis să curăt o cameră pe zi și să mentinem apoi, căt de des se poate prin crearea de rutine.

Yep rutine,15 minute dimineața și 15 seara, zilnic.

 

În articolul precedent vă povesteam cum imi organizez eu toată luna Decembrie pas cu pas. Cu ajutorul internetului, am tot aflat de diverse metode de organizare ale unor  profesionisti în ale organizării și ai curățeniei dar și a unor mămici din diferite colturi ale lumii. Eu am aplicat unele dintre metode si surpriză, FUNCȚIONEAZĂ!

Bineînteles că funționează doar cu motivație și perseverentă. A, mai adaug alarma telefonului.

De aceea m-am gândit să împart cu voi ce știu și împreună să ne motivăm să avem un camin minunat și un decembrie fără stres!

home

Nop, nu îmi doresc un cămin perfect însă curat si cât se poate și ordonat, daa.

Vă invit să pregătiți o cană mare de ceai(cafea) si să vă notati zonele casei, zona 1 bucătăria, zona 2 baia, zona 3 sufrageria..etc. Câte zone am, atâtea zile voi curața, atât cât se poate. Repet nu vreau farmacie si muzeu în casa mea ci un cămin cald, ordonat si fericit!

Ei bine, să începem călătoria noastră în propriul camin.

Noi, adică toti membrii familiei, vom curăța câte o cameră pe zi pentru a ne simplifica munca dar mai ales pentru a scăpa de epuizare si haos. Tu fă așa cum ți se potrivește!

Eu(noi) am început cu bucătaria. De la tavan, pereti, dulapuri deasupra si la interior, geamuri, hotă, cratițe, canapea de bucătărie, tapițerie, scaune, frigiderul interior exterior.

Fiecare dintre noi are ceva de făcut, cameră cu ca,eră. Urmează apoi, decorarea pentru Crăciun și să menținem curat prin rutina de seară.

A fost o vreme când imi repetam: chiveta curată, chiuvetă curată…Acum ne-a intrat în rutină.

Da, nu râdeti, dimineata, după trezire, când dai de o bucătarie cu firimituri,chiuveta plina cu farfurii, cratițe si blat murdar îti strici tot Zen-ul cu care te-ai trezit. Da, stiu că poate mă repet însă cineva, cândva, ne-a învățat că “Repetiția e mama învătăturii”, în cazul meu, rutina si listele.

Curăță chiuveta, pune resturile de mâncare în caserole cu capac, în frigider pentru urmatoarea zi, mătură frimiturile, implică unde e cazul toți membrii familiei.

Știu, suntem la început de decembrie si parcă ne lipsește cheful  dar vom reuși împreună, pas cu pas, cameră cu cameră!

Sunt Elena (care își dorește cât mai multe cămine curate. ordonate și în special mămici fericite, nu epuizate).

 

Spor și multă energieee…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.