Calendarul grădinarului începător
Practic și util pe înțelesul tuturor.
Am învățat din mers tainele grădinăritului. Mai întâi de la bunici apoi de la părinți.
Am crescut cu grădina în curte, aveam una de legume și una de flori. Mamaia mea dragă Zoia, îi zicea grădinița parfumată. Așa am și eu la rându-mi dar cea de flori a devenit grădină ornamentală.
Alte vremuri.
Am avut grădină și în lunca satului și roboteam pe langă bunici cam toată ziulica.
Uneori nu îmi plăcea munca pământului, mai ales la scosul buruienilor și la sapa porumbului. Mai toți copiii asta făceau ziua. Seara ieseam la joacă pe stradă și povesteam cum ne păcăleam noi bunicii să muncim mai puțin sau le ceream bani de bomboane cu strat de cacao.
În prezent, grădinăritul este recomandat pentru că este considerat a fi o formă de relaxare, de terapie emoțională și de ce nu o formă de a arde calorii mai ceva ca la sală.
Așadar să le luam pe rând și să vedem cum ne organizăm grădina, lună de lună.
Când este cel mai bun moment pentru grădinărit?
Cu experiența mea, din experiența bunicilor mei, a părinților și a altor meșteri grădinari, cărți și reviste de inspirație, iată mai jos ce am aflat și testat eu în propria-mi ogradă în cele 4 anotimpuri.
Am găsit despre grădinărit o carte utilă, din care m-am inspirat si adaptat climei din zona mea. Cartea se numeste 12 luni in gradina de Karl Ploberger, or mai fi si altele dar eu pe asta o am. Mai sunt si cateva reviste despre casă si gradină unde mai citesc despre trend-uri sau gadget-uri noi. Îmi plac cărțile și revistele tipărite, yep sunt de modă veche.
Grădinăritul în funcție de anotimpuri
Stai comod, fă-ți un ceai și citește articolul până la final.
Iarna (decembrie, ianuarie, februarie) ne ocupăm de grădina interioară, de plantele, ierburile și florile de la interior, de bulbii puși la iernat, planificăm ce și cum vom semăna în funcție de ritmnul lor biologic. Mă refer acum la noi pomi fructiferi, pomi ornamentali, semințe de legume, semințe sau bulbi de flori, ierburi aromatice de exterior.
Primavara(martie, aprilie, mai ) curățăm bine pământul din grădină sau din ghivece, testăm calitatea solului adică aflăm ce tip de sol avem și ce Ph are acesta(dap, solul)..Uite aici cum aflam Ph -ul pământului. Semănăm, plantăm, schimbăm și vitaminizăm pământul unde este cazul sau adăugăm îngrășământ, văruim pomii înfloriti, ne ocupăm de vie, avem grijă de boli și dăunători ai planteleor și pomilor și culegem primele salate și legume(ceapa si usturoiul verde) sau ierburi aromatice patrunjel, rozmarin, leustean.
Vara (iunie, iulie, august) ne-au înflorit deja mare parte din flori, pomii și unele fructe se culeg în aceasta perioadă cum ar fi cireșii de iunie, zmeura, corcodușele apoi rând pe rând toate celelalte. Se coc unele soiuri de roșii, ridichiile, castraveții, ardeii, mazarea, fasolea, spanacul, poate și dovleceii, vinetele si pepenii în functie de regiunea geografică.
Toamna (septembrie, octombrie, noiembrie). Toamna cea bogată. În prima parte culegem încă roadele muncii noastre cum ar fi nucile, varza, conopida, brocoli s-a adaptat bine la noi chiar și sparanghelul, cartofii, porumbul, via. Se plantează unele soiuri a doua oară cum ar fi fasolea lată, se pun bulbii plantelor la iernat, se tund copacii, via, trandafirii, se curăță grădina de vrejurile uscate, se afanează pămăntul Gazonul se pregăteste și el de iernat odata cu toată grădina, se acoperă unele plante sensibile la frig. Se pregatesc recipientele pentru zacuscă și murături.
Calendarul meu lună de lună. Cum fac eu. Ce recomand
Unelte de bază sapă, cazma, greblă, lopată, săpăligă, mănuși, găleți, roabă, foarfecă de vie, foarfecă de pomi, sfoară,sârmă, stopitoare, furtun(mașină de tuns/cosit gazonul)
Ianuarie
Planificare, prospectare piață pentru unelte, semințe, răsaduri, pomi
- Reciclez bradul de Crăciun sau crenguțele naturale
- Planificare: ce sistem de irigare voi avea, ce pomi voi planta și în ce loc, ce tip de flori, gazon sau legume voi semăna în funcție de punctele cardinale ale grădinii sau în funcție de soare și zona umbrită.
- Verific uneltele, utilajele unde este cazul mașina de tuns iarba, scarificatorul și trimmerul, ghivecele și jardinierele în care voi crea răsadurile și alte materiale necesare (despre rasadurile mele am scris aici)
- Plantele de pervaz, ierburile aromatice, plantele de interior
Februarie
Unelte, flori, legume, pomi fructiferi și ornamentali
- se verifică în această lună florile cu bulbi plantate la sfârșit de toamnă
- se pun răsadurile de legume fie în casă fie în solarii cu temperatură controlată( pentru cei care au solar, având grijă ca temperatura să fie peste 10 grade, să fie lumină și aerisire.Tipuri de răsaduri salata, rosii, castraveti, țelina, guliile, ridichiile, morcovii etc)
- pentru cei care au solar/seră se pregătește solul.
- anumiți arbuști se scutură bine de zăpadă sau gheață după caz, se tund doar în zilele cu soare.
- apar ghioceii, zambilele, brândușele și mai apoi narcisele
- punem parii, stâlpii sau aracii pentru vița de vie ce va fi plantată sau se verifică cei existenti.
- protejază plantele/rasădurile/florile cu o folie agrotextilă sau chiar cu un celofan pentru a le proteja de eventuale ninsori sau ger.
- la interior, finalul lui februarie este optim pentru transvazare
Martie
Incet, încet încep lucrările
Flori, legume, pomi
Începe să semeni și plantezi afară când e vreme bună semintele,plantele/răsadurile si unele flori
Toata luna lui Martie si început de aprilie se plantează următoarele :
– primulele, panselutele, trandafiri,hortensia, răsadurile de salată, spanac, morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, mazarea, ridichiile de lună, cartofi incolțtii, roșiile, castravetii, fasole, arpagic, sfecla rosie, păstarnac, gazon, vie etc
- nu uita de protecția plantelor dacă temperatura este incă scazută și mai apoi de dăunătorii cu aripi vrăbiile, coțofenele, grauri mai nou sunt pofticiosi la frunze
- se descoperă trandafirii pusi la prins în toamnă, de curată gazonul existent de fire si frunze uscate, de pregateste de prima cosire si scarificare.
- crengile uscate ale pomilor se inlatură
- unde nu este necesară transvazarea este indicat să se adauge pămant 1-2 cm în ghiveci
- florile cu bulbi se plantează afară apoi plantele aromatice busuiocul, cimbru, oregano
- se întinde cu o grebla specială compostul sau ingrățămant special/natural peste terenul gata de a fi lucrat, se sapă si afaneaza terenl.
- apar primii melci si cei fara cochilie(limacsi sunt dăunători)
- e momentul să instalati în grădină un sistem de irigare fie cu picurtor fie cel clasic
- apar primele ierburi nedorite printre plante. Recomand înlăturarea lor din 2 în 2 săptămâni.
- semănatul si plantatul se fac la sfoară pentru a avea ulterior un aspect ordonat
Aprilie
Ce lucrari mai facem în luna aprilie
- Se continuă semănatul în grădină al florilor, arbuștilor ornamentali și legumelor: ridichii de vară, dovlecei, zuchini, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri bianuale de plante sau legume, plantat alte serii de roșii, praz, bame, sfecla rosie, varza, vinete si chiar planta de burete(luffa)
- aceasta luna este potrivita si pentru gradinile ornamentale, pentru implementat planurile făcute în decembrie-ianuarie
- pomi ornamentali, plate cătărătoare, flori anuale sau de sezon
- se curată grădina de legume de buruieni din 2 în 2 săptămăni
- pregătim sârma, sfoara, stalpii, parii sau aracii pentru a lega ulterior vrejul de roșii, castravetii sau fasolea.
- se udă din 5 în 5 zile sau mai rar în functie de vremea de afară, de sol și de zonă
- bulbii florilor ce s-au ofilit deja se scot si se separă apoi se pun la pastrat la întuneric pănâ la primăvara următoare
- În grădina ornamentală unde vom semăna gazonul este indicat să se instaleze inainte sistemul de irigare(aspersoarele)
Mai
Ce legume mai semănăm în luna lui Mai?
în aceasta lună este mai putină treabă
- Încă se mai pot planta/semăna la inceput de luna busuiocul,patrunjelul, cimbru, castraveții cornison, fasolea, porumbul de fiert, roșii și vinete, mai avem de plantat varza de vară, varză creață, gulii, porumb, mărarul mai ales pentru pus muraturile in toamnă, fasolea verde.
- de reținut că răsadurile vor avea roade după aproximativ 40-50 de zile,
- Înlăturați buruienile cam din 2 în 2 săptămâni și să udați din când solul o cere.(aprox 3-5 zile în funcție de umiditate, temperaturi)
- Controlați mereu răsadurile plantate pe măsură ce cresc, rosiile vor trebui legate, castravetii etc
- Contolati plantele bine caci pot apărea dăunători sau boli.
- In grădina ornamentală spre sfârsitul lunii mai se face prima cosire a gazonului nou urmată de scarificare(în zonele unde gazonul nu a răsărit se presară noi semințe)
- protejază capsunele cu o folie ce nu permite buruienilor sa crească si răreștele unde este cazul
- înfloreste lavanda
- se plantează dalia.
- se scot afară florile si plantele ornamentale
- semănam floarea-soarelui, gălbenele, zorele, floarea miresii, cârciumarese, gura-leului.
- Pentru cei care locuiesc la apartament si au balcon este luna în care scoatem pe balcon legumele de ghiveci și florile ce îl va infrumuseța până toamna târziu(muscate curgătoare sau anumite plante exotice ce rezista temperaturii si razele soarelui.)
Prima parte se incheie aici. Partea a doua a calendarului cu lunile iunie-decembrie le voi descrie în articolul următor.
Fiind ianuarie vă urez spor la planificat!
Sunt Helenita si vă îmbrățișez cu drag!
Xoxo
Mulțumim pentru sfaturi ,chiar am inceput sa caut despre asta și hop am dat de articolul tau!Și eu sunt de moda veche,ador revistele și cărțile!
Sa iti fie de folos Tantica.Ma bucur tare ca iti sunt utile sfaturile mele
[…] În următorul episod, ca un cadou de primavara, vom povesti despre grădinărit cu Elena Santos, mama de 3 si home and garden genie. […]
[…] aveți întrebări despre grădinărit sau pentru Elena, vă aștept cu comentarii aici sau vă învit să urmăriți interviul pe care […]