Dacă vrei să te menții în formă, te mută frate la curte. Ai activități de nu-ți vezi capul iar corpul îți va spune mersi!

Când locuiești la curte, chiar dacă e micuță, mai mereu ai ceva de făcut. Fiecare anotimp are rostul lui și lucrările aferente. Adicătelea nu poți zgârmăna gazonul în plină vară că se arde și nici semăna că nu crește(bine, există și excepții).

Lucrările de sezon în această toamnă spectaculoasă (am văzut unele peisaje de am rămas mută de explozia de culori) sunt variate și dacă vremea e bună chiar te ajută să te menții în formă.

Uite cum pregătim noi grădina pentru iernat:

  1. Strângem frunzele uscate din jurul pomilor si de pe gazon.
  2. Toaletăm pomii,plantele cățărătoare de pe casă și vița-de-vie
  3. Protejăm plantele sensibile de brumă
  4. Tundem și greblăm gazonul pentru a aerisi pământul dar și pentru a scoate gazonul uscat
  5. Scoatem vrejurile de la roșiile de toamnă, castraveți și alte legume.
  6. Plantăm legumele de toamnă (ceapă, spanac, coacăz, căpșuni), pomi și bulbii florilor de primăvară
  7. Tundem trandafirii.

Cum procedăm…

Frunzele uscate. Ideal ar fi să le strângi cât mai des dar cine are timp.

Noi le strângem o dată pe săptămână. Uneori folosim o greblă specială luată pe bucăți din Practiker actualmente BricoDepot cu 11 lei iar coada a luat-o al meu soț din Leroy Merlin cu 9 lei, mult mai ieftin fata de produsul întreg la 55 lei. Mai nou folosim o suflantă/aspirator de la Bosch luată de soț de pe Emag.

Recomand cu drag această unealtă căci ne-a diminuat cu mult timpul de strâns frunzele și le mai și toacă special pentru compost.

Uite mai jos câteva funcții ale aspiratorului.

*Articol nesponsorizat. Produsul chiar ne este util pentru volumul mare de frunze.

  • Sac de colectare practic de 45 litri. Al doilea mâner şi fermoar pentru golire uşoară
  • Mâner reglabil şi curea de umăr matlasată. Pentru lucrul fără efort şi fără dureri de umeri sau braţe
  • Viteza suflantei reglabilă până la 300 km/h pentru măturarea uşoară şi îndepărtarea frunzelor ude şi lipite de sol
  • Funcţie de tocare. Fărămiţează frunzele într-un raport de tocare de 10:1, pentru o compostare mai bună

Bulbii de toamnă si legumele. Pentru că toamna este propice pentru o noua recolta de spanac capșune și ceapă am plantat deja la început de octombrie o parte din legume dar și bulbi de zambile și narcise. Ador ceapa verde și mai ales spanacul.

Plantele anuale uscate. Fie în grădina de legume fie în cea ornamentă grădinile vor arăta curate și îngrijite atunci când eliminăm vrejurile uscate. Punem banii la ciorap pentru la anul să ne luăm un tocător electric.

Până atunci toate vrejurile le tocăm manual și unde se poate le punem la compostat unde nu se poate, le punem în saci speciali pentru a fi ridicați de gunoiul stradal.

Atenție buruienile nu sunt materie de compost.

 

Ideal acum era ca după curățarea terenurilor să împrăștiem bălegar de vacă cum făcea bunica pe post de îngrășământ apoi săpam lucrul dar din păcate nu mai este nimeni în zona noastră crescător de vaci și nici bunica să mă sfătuiască. Văcarilor, agricultorilor le-a luat locul zeci de blocuri și supermarketuri dar nu-i nimic, eu îmi văd de ograda mea.

Gazonul. Acum este momentul propice pentru a peria gazonul de firele uscate până la nivelul solului și unde este cazul se poate arunca spre însămânțare gazon nou. Pentru că avem mult gazon în curte ne-am luat o mașina specială de greblat și aerat Hecht tocmai pentru a creste mai des și mai frumos. Il udăm până vine înghețul ca pământul să fie hidratat.

Imagini pentru masina de greblat gazon Hecht

Vița de vie, pomii fructiferi sau arbuștii, trandafirii toți trebuiesc toaletați. Este momentul din an, adică sfârșit de septembrie până la jumătatea lui Brumar, când trebuie să te ocupi de toaletarea copacilor din curtea ta, iar aceasta acțiune este imperativă dacă ai pomi fructiferi, vie, zmeurar.

Dacă îți vei curăța curtea cu un pic cu atenție, vei avea parte de un rod bogat anul viitor și mai ales fructe sănătoase. Smochinul obișnuiam să îl îmbrăcăm la rădăcină dar am observat că rezistă și fără a interveni. Celelalte plante ornamentale le băgăm în casă când temperatura ajunge aproape de zero grade.

Tuia îi legăm bine căci greutatea zăpezii sau a gheții formate în urma gerului îi rupe.

La fel procedăm cu toaletarea pentru vie și trandafiri. Trandafirii tunși corect te vor recompensa cu flori mari și parfumate tot anul.

Tu cum ai grijă de curtea ta?

Dacă îți plac postările mele despre Casă și Grădină, adică despre Organizare, Grădinărit, Curățenie, Bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami.

Mă  mai găsești pe YouTube cu același nume Acasa_cu_mami  sau ElenaSantos_Home pe Instagram dar și în grupul despre organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

Spor și energieee…

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.