Cum ne-am planificat și reamenajat bucătăria

După mai bine de 18 ani de când o avem pe Perlata asta frumoasă, super mobilier din MDF luată de-a gata de la polonezi, super mulțumiți sincer, am decis că este vremea pentru un nou mobilier.Vrem o bucătărie modernă și funcțională.

Pe scurt, bucătăria noastră de vis.

Având experiență în proiectarea de bucătării de restaurante, alături de bucătari renumiți precum și de proiectanții firmelor de specialitate de top (de ex Daas, Bilancia, Leida si alții), am învățat să aplic și acasă multe din informațiile dobândite în timp, în hotelărie și nu numai. Printre ultimele mele mari proiecte de care sunt tare mândră este și bucătaria colegiului Avenor din Băneasa.

Dar, să revenim că mă prinde nostalgia…

Anul trecut scriam despre recondiționarea mobilierului vechi, uite aci dovada.

Am trimis atunci, cu tot dragul, în Univers, dorința de a avea mobilier nou, proiectat de noi și dorința ni s-a împlinit.

Cum ne-am planificat și ce a iesit.

Uite câțiva pași!

Primul lucru a fost să facem un declutter major.

Am început ușor, ușor în urmă cu 2 ani #MareaDebarasare despre care am scris aici. M-a ajutat foarte mult să conștientizez că nu este necesar să păstrez lucruri doar de dragul de a avea.

Când ai în plan amenajarea bucătăriei trebuie să te gândești la nevoile tale, la spațiul din bucătărie și să nu uiți de funcționalitate și flux. Într-o bucătărie, principala activitate este gătitul, iar după aceea vin secundarele cum sunt spălatul, curățenia și depozitarea vaselor și a ustensilelor.

So, care sunt totuși regulile de amenajare a unei bucătării?

Pasul 1. Aspect și funcționalitate, adicătelea cam cum vrem să fie noul mobilier în funcție de spațiu

Pentru că la noi în familie gătim și eu și soțul am pus pe hârtie cam ce dorește fiecare să existe în viitorul mobilier, bineînțeles că am ținut cont și de flux. Eu îmi doream mobilier clasic, cum e cel de la Ikea, multe sertare și dulapuri și musai insuliță cu aragaz/plită încorporat iar hota deasupra. Iubitul meu soț, Nelson, voia mobilier și aparatură ultramoderne.

Nu prea ne-am pupat noi în dorințe. Am aplicat legea compromisului, nu de alta dar ne dorim pace în casă! Amin!

Pasul 2. Proiectarea.

Dulapuri și multe sertare, cât mai multe, numitorul nostru comun.

Am decis împreună ca faianța precum și toate utilitățile deja existente să le folosim în aceeași pozitie. Nu am schimbat faianța, nu am relocat aragazul și hota și asta a contat foarte mult la întocmirea bugetului. Ar fi însemnat să spargem gresia abia montată un pic înainte de Crăciun precum si tavanul. Am renunțat la idee.

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Pasul 3. Culorile, tipul de material, accesoriile și electrocasnicele

Da, toate au relevanță pentru că sunt costuri chiar și în funcție de culorile alese sau accesorii cum ar fi amortizoarele sertarelor sau ușilor, sistem dublu click pentru a elimina mânerele, culoarea cantului etc. Orice mic detaliu costă. Am înlocuit și MDF cu Pal mai gros. Am redus costuri. Am eliminat modelul ușilor tip Ikea și am lăsat placa de pal simplă, am redus costuri.

Dacă ai în plan amenajarea bucătăriei trebuie să te gândești în cel mai mic detaliu și pe termen lung. Este o investiție pe cel puțin 8-10 ani.

Pasul 4. Fluxul tehnic și din nou funcționalitatea.

Pentru că spatiul ne permite am adăugat în proiect insulița mult dorită cu sertare si dulapuri similare cu mobilierul de sub plită. Am creat o simetrie și de aici impresia unei bucătarii de lux.

 

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Regulile de așezare a diverselor zone din bucătărie s-au creat  în funcție de reflexele umane și de faptul că am învățat, de-a lungul anilor, că majoritatea oamenilor sunt dreptaci.

În bucătăriile mari de restaurante și chiar și acasă, pentru cineva care este dreptaci, ordinea firească a prezenței utilităților în bucătărie de orice tip (forma de L sau U sau sau chiar și liniară) ar fi următoarea: frigider, blat, aragaz, blat de lucru, chiuvetă, blat.

Între frigider și aragaz/plită trebuie să existe un spațiu, la fel și între aragaz și chiuvetă (cuptorul poate fi poziționat unde este mai comod, nu e obligatoriu sub plită deși așa am fost obișnuiți).

Noi am optat pentru a alătura frigiderului, cuptorul de gătit și microundele. Pentru că mă gândesc și la bătrânețile noastre când nu ne vom apleca așa ușor. Da am luat în calcul că frigiderul are nevoie de spațiu în spate precum și cuptorul sau microundele. Lateralele însă, după cum am citit eu pe net, nu emană căldură atât de mare încât să strice aparatura sau mobilierul.

În afară de hota pe care am achiziționat-o de la Teka, restul electocasnicelor le-am luat anul trecut sau acum doi ani, nu îmi amintesc exact, de la Beko și le-am luat la jumătate din preț de pe Emag. Tipsul nostru: pune în coș ce produse dorești și urmărește reducerile.

De la proiectanții cu care am lucrat precum si de la Adela Pirvu, celebra designer-iță de la Visuri la Cheie, am aflat că ideal este să avem un triunghi între frigider-aragaz-chiuvetă

Adela spune: Orice configurație ai alege (în afara cele pe o singură latură, desigur), regula este ca între frigider, chiuvetă și plită să existe un triunghi, cu laturile cât mai egale. Asta înseamnă că vei face mai puține drumuri între cele trei zone principale ale bucătăriei.

Zis și făcut, mai obtuz triunghiul meu dar este.

Pasul 5. Bugetarea.

După debarasările precedente am realizat că nu avem nevoie de mobilier în forma de U, în primul rând culoarea aleasă ne întuneca foarte mult bucătăria și în al doilea rând ar fi rămas goale.

Așadar am eliminat un corp întreg apoi am renunțat la a muta aragazul și implicit țeava de gaze pe centru, am pus amortizoare dulapurilor si sertarelor însă am renunțat la deschiderea prin atingere și am pus mânere simple. Mai puteam renunța și la plinta de sus însă am zis că estetic va arăta bine și nu a costat mult fiind recuperată din plăcile de Pal.

Acum că știam cum vrem să arate, ce culori dorim, câte corpuri, dulapuri și sertare am căutat cel puțin 3 firme producătoare de mobilier. Atenție aici că sunt firme care vă vor face proiectarea pe bani. Dacă nu veți lucra mai departe cu ei să vă recuperați banii veți pierde 50euro din start. #casăștiți (cum spune Florin de la  Kooperativa2.0)

Despre cum am gândit noi sertarele și dulapurile vă povestesc într-un articol viitor precum si pe canalul meu de YouTube Acasa cu Mami

Sper să vă fie de folos experiența mea și să aplicați cu atenție după cum vi se potrivește.

Dacă vă plac postările mele despre Casă și Grădină, adică despre Organizare, Grădinărit, Curățenie, Bucătăreală și cămin în general, intrați vă rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami.

Mă  mai găsiți și pe YouTube cu același nume Acasa_cu_mami  sau ElenaSantos_Home pe Instagram dar și în grupul despre organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Spor și energieee…

Helenita

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.