Cum si cat de des spalam pilotele?

Organismul nostru are nevoie de un somn profund si linistit pentru a se putea reface pe timpul noptii.

Specialistii in cercetarea calitatii somnului de la National Sleep Fondation  au descoperit, in urma unui studiu efectuat pe un numar mare de persoane, ca somnul nostru este influentat si de calitatea lenjeriilor de pat, a umpluturii pernelor, a saltelei precum si a pilotelor.

Multi dintre noi am renuntat la plapuma grea din lana naturala a bunicii. Stiti voi, plapuma aceea primita ca zestre si imbracata cu fata de matase si dos de finet sau doc.

Eu am inlocuit-o cu pilote mult mai usoare ce se gasesc in magazinele de specialitate.

Asadar, in functie de bugetul nostru, de alergii dar si de importanta pe care o avem fata de calitatea somnului nostru, putem alege pilote cu:

  • Umplutura naturala -puf si pene de gasca, lana de oaie si mai nou fibre de bambus (nu am testat inca acest tip de pilote)
  • Umplutura sintetica – poliester, microfibra, nanofibra, bile siliconice

Cum mi-am spalat pilotele cu diverse umpluturi.Trucuri vechi si noi

De doua ori pe an, primavara-vara si vara-toamna sunt momente propice pentru a verifica starea pilotelor. Verificam daca sunt rupte, patate local sau murdare pur si simplu.

Paturile groase le-am spalat la sfarsitul lui mai iar acum la inceput toamna, inceput de septembrie a venit randul pilotelor.

Am profitat inca de vremea buna si am spalat pilotele de dimensiuni mai mici cu umplutura sintetica.

Umplutura naturalapilota din puf de gasca este net superioara, intra in categoria premium in randul pilotelor cu umplutura naturala urmata de cea din lana. Tocmai de aceea trebuie sa li se acorde un plus de atentie.

Eu am preferat sa o duc la curatatorie din mai multe considerente: pentru ca nu avea loc in masina mea de spalat iar in cada daca o spalam, asa cum am procedat cu cea cu umplutura sintetica, s-ar fi strans fulgii si riscam sa nu o pot aduce la forma initiala.

Plapuma cu umplutura din lana naturala.

Mama mi-a dat ca zestre o plapuma cu umplutura din lana invelita in matase roz. O vreme, cat am locuit la apartament am folosit-o dar nu am stiut cum sa o spal.

Cand ne-am mutat la casa, mama mi-a aratat doua metode de curatare uscata folosind taratele din grau si bicarbonatul.

Ei bine tehnica este simpla, se arunca tarate incalzit peste plapuma, se lasa cateva minute apoi se freaca cu miscari circulare. Cand se murdaresc taratele din grau se inlocuiesc cu altele. Apoi se scutura bine si se lasa la aerisit afara.

Plapuma s-a curatat foarte bine insa mi s-a parut foarte grea si nu ma odihneam deloc motiv pentru care am donat-o.

De-ar sti mama ca specialistii in cosmetica recomanda matasea ca fiind  ideala pentru piele si reduce si ridurile.

Umplutura sintetica- Am reusit sa schimbam anul trecut doar una din pilotele celor cinci dormitoare, cu o pilota ce are umplutura din puf de gasca.

Pilotele copiilor sunt din bumbac cu umplutura de microfibra, hipoalergenice.

Cum le-am spalat? Uite pasii pe care i-am urmat eu:

Pasul 1. Verificare eticheta, pete, rupturi sau gauri

Inainte sa spal pilotele verific eticheta pentru instructiuni apoi verific petele si eventualele rupturi. Asa am constat o pata de cerneala pe una din pilote fetelor, una cu mai multe pete galbui, cu siguranta de la ceai varsat precum si unele pete de ulei de masaj.

Pasul 2. Spalare locala a petelor

Am spalat local cu deterget special de indepartat petele. La una dintre pete am folosit detergent cu pulverizator de indepartat petele de la Nufarul si cel de la Sano pentru pata veche de ulei.

Pata de cerneala am spalat-o cu lapte, am clatit bine apoi am spalat cu detergent de scos pete. Nu a iesit 100% din prima dar, dupa inmuierea pilotei in cada cu detergent pentru hainute de bebelusi si apa calduta a iesit.

Pasul 3. Inmuiere 

Tot de la mama am invatat ca unele lucruri se spala mult mai bine daca sunt inmuiate cateva ore inainte de spalare. Asa am procedat si cu pilotele de dimensiuni mari ce nu au avut loc in masina de spalat.

Le-am spalat pe rand, mai intai le-am verificat, am spalat petele local cum am scris si mai sus, le-am inmuiat cu detergent pentru lucruri delicate si apa calda.

Apoi, la spalarea propriu-zisa am folosit detergent lichid avut la indemana dar la jumatate cantitatea pe care o torn de obicei in masina de spalat rufe plus foarte putin detergent Oxi Action de la Sano.

Pasul 3. Clatire si uscare naturala 

Pilotele de mici dimensiuni le-am spalat  in masina de spalat la program pentru lucruri delicate si temperatura de 30 grade. Nu folosesc balsam.

Centrifugarea- am selectat cel mai mic program de 600 de rotatii apoi am uscat pilotele pe sarma la soare.

Pilotele de mari dimensiuni le spal /clatesc in cada iar in ultima apa, pentru prospetime, in loc de balsam adaug cateva picaturi de uleiuri esentiale de la doTerra, eu prefer peppermint sau onguard ( un mix de portocala si cuisoare).

Locuind la curte prefer sa usuc toate rufele la soare mai ales ca soarele omoara natural toate bacteriile si microorganismele.

Este bine de stiut diferite metode de spalare a pilotelor acasa in functie de umplutura si de husa protectoare. Recomand ca intodeauna sa citim eticheta.

Daca experienta mea de mai sus te ajuta sau stii un prieten caruia i-ar prinde bine acest articol distribuie-l mai departe in social media.

Pentru ca timpul nu imi permite si pentru ca este un consum mare de apa in special la clatire aleg ca pe viitor sa imi duc toate pilotele mari la curatatorie.

Tu cum procedezi cu pilotele, cum si cat de des le speli pe an?

Sunt Elena si te imbratisez cu drag.

Spor si energieee…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.